
Descrierea editurii: „O regină, un castel, o amenințare fără de vârstă – cea mai nouă aventură a lui Mary Russell și Sherlock Holmes. Regina este Maria a României, nepoata Împărătesei Victoria și Țarului Alexandru al II-lea, o frumusețe vestită care a intrat la șaptesprezece ani în dinastia României și a transformat țara. Castelul este Bran, pe care Regina l-a primit în dar de la popor și pe care îl iubește ca pe propriii copii. Amenințarea e… mai puțin clară. Siluete încețoșate, șoapte abia perceptibile, temerile unor fete, pericole care ar putea fi doar accidente. Dar ne aflăm pe un tărâm care-și amintește multe și e plin de unghere ascunse, un tărâm care l-a cunoscut pe Vlad Țepeș, un tărâm unde din cimitire se strecoară umbre. Când Regina Maria îi cheamă în ajutor, Mary Russell și Sherlock Holmes sunt pe cât de suspicioși, pe atât de reticenți. Totuși, o să elucideze rapid misterul care strânge laolaltă o regină, un castel și ceea ce par a fi strigoi…, nu-i așa?”
Blog tour nr. 25.2022, Editura Crime Scene Press. Acum nu foarte mult timp am discutat în cadrul acestor evenimente săptămânale despre un alt volum ce face dintr-o serie foarte lungă, Toți diavolii sunt aici de Louise Penny, încheind articolul prin a-i liniști pe cititorii care se feresc uneori de seriile lungi sau care evită de-a dreptul să citească pe sărite ori să înceapă o serie cu ultimul volum sau cu cel de la mijloc că autoarea strecurase suficiente informații din volumele trecute cât să nu simți că te-ai trezit teleportat într-o telenovelă despre care nu știi absolut: nici cine ce și de ce face, nici ce-i cu personajele, nici ce-i mână în luptă, nici cum au fost ele în fragedă pruncie, nimica-nimicuța.
Ei bine, iată că Editura Crime Scene Press se încumetă să înceapă cu cel mai recent volum al longevivei serii a lui Laurie R. King, Mary Russell & Sherlock Holmes, Castelul umbrelor, profitând poate și de faptul că scriitoarea americană se apleacă în cel de-al șaptesprezecelea al acestei serii cu cei doi protagoniști britanici asupra unei pagini de istorie a României: o incursiune în viața Reginei Maria a României în timpul unei peripeții la însuși castelul Bran. Nu e nicio surpriză deci că sursa de inspirație a acestui roman sunt înspăimântătoarele povești despre Vlad „Dracul” Țepeș, asezonate din plin cu fabulațiile lui Bram Stoker cu care și-a presărat celebrul roman Dracula.
Așa că nici autoarea noastră nu se sfiește să împletească informații reale din viața familiei regale a României cu păreri preconcepute și gogomănii pur și simplu, introducând în scenă și două personaje fictive, unul al ei, Mary Russell, și unul al lui sir Arthur Conan Doyle, un Sherlock Holmes așa cum îl știm, dar și cu un dram de empatie în plus (bașca, unde mai pui, căsătorit cu Mary Russell, mai tinerică doar cu vreo patruzeci de ani ca el), pentru a desluși un mister pe care doar cei mai formidabili detectivi britanici i-ar da de cap: profitând de vizitele reginei Maria la castelul Bran, oferit ei de către autoritățile Brașovului cu cinci ani în urmă pentru a-l restaura și a-și petrece timpul liber acolo în vreme ce soțul său, regele Ferdinand, se reface la castelul Peleș de la Sinaia, spiritele malefice sau pur și simplu un suflet răuvoitor creează tot soiul de întâmplări bizare și parcă ieșite din comun. Cu ce scop, nimeni nu știe. Sau cel puțin așa le consideră sătenii din jurul amenințătorului castel ce pândește ca o umbră sinistră deasupra lor. O slujnică se taie la mână. Un băiat se împiedică în pădure. Moare o vacă. E găsit un talisman considerat magic exact pe unde se obișnuia regina să se plimbe cu calul. Ei, și ce, s-ar putea mira cititorii de azi. Ce, nu mai mor vaci și nu mai există copii care se pot împiedica de o creangă într-o pădure întunecoasă și s-o rupă la fugă de parcă ar fi Necuratul însuși pe urmele lor?
Trebuie însă ținut cont nu doar de faptul că ne aflăm în 1925, ci și că suntem într-o ficțiune. O ficțiune în care educații Mary Russell și Sherlock Holmes vin să le dea o lecție de civilizație proaspăt ieșiților din feudalism cetățeni români de la poalele Branului. România era o țară tânără, nici măcar la genunchiul broaștei în ceea ce privește dezvoltarea, cu toate că și năzdrăvanii de cinci ani sau slujitoarele de la bucătărie se descurcă admirabil în engleză cu pretențioasa Mary Russell (supărată nevoie mare că nu găsește ceai Earl Grey pe aceste meleaguri populate de sălbatici), iar de superstițiile adânc împământenite n-am scăpat noi nici în 2022, când facem coadă la pupat mortăciuni și ne târâm în genunchi pe ulițele satului ca să ne dea Dumnezeu ploaie, darămite acum aproape un secol, darămite în preajma unui castel încărcat de o asemenea istorie.
Noroc că cei doi vajnici detectivi nu cred în prostii (deși nu strică un cățel de usturoi sau o plantă ce aduce cu el strecurată în sân la ceas de noapte pe ulițe) și în farmece și se prind destul de repede că în semnele acelea sinistre se ascund intenții și mai sinistre. Apariția de efect a lui Barbu Știrbey, precum și a prințesei Ileana, dublate de însăși regina inimilor românilor de-atunci, Maria, nepoată a reginei Victoria și dârzenia întruchipată, cea care nu se sfiise să bată cu pumnul în masa negocierilor și să recapete Transilvania pentru români, plus acțiunea care îți taie răsuflarea și întâmplările care se succed cu o rapiditate formidabilă te ajută să ignori confuziile pe care le mai face când și când autoarea cu privire la niște fapte și idei și să admiri nu doar celebrele sânge-rece și capacitate de deducție ale lui Sherlock Holmes, ci și ingeniozitatea și măiestria, dar și încăpățânarea și nesăbuința de care dă dovadă adesea Mary Russell.
NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Castelul umbrelor. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: