Jane Harper – Supraviețuitorii (The Survivors, 2020) 448p., TPB, Trei, 2022, Colecția Fiction Connection, Trad. Alunița Voiculescu, Red. Andreea Tudorică, 35,75 (55) lei, ISBN 978-606-40-1331-6

Nominalizări: Ned Kelly Award Nominee for Crime Fiction (2021), Goodreads Choice Award Nominee for Mystery & Thriller (2021)

Nota Goodreads: 3,76 (78 172 note)

Descrierea editurii: „Chiar și cele mai adânci secrete ies la lumină. Viața lui Kieran Elliott s-a schimbat pentru totdeauna în ziua în care o greșeală necugetată s-a soldat cu urmări devastatoare. Vinovăția care încă îl bântuie iese la suprafață când vizitează cu familia sa micuța comunitate natală de la malul mării. Părinții lui Kieran își duc viața într-un oraș unde destinele sunt decise de mare, iar între ei stă fratele lui absent, Finn. Când pe plajă este descoperit un cadavru, secrete de mult îngropate amenință să iasă la lumină. O epavă scufundată, o fată dispărută și întrebări care n-au fost niciodată alungate…”

Blog tour #24, un crime/mystery australian de atmosferă, cu o seamă de personaje care mai de care mai misterioase și o atmosferă încărcată de suspans care te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Mi-ar plăcea să pot scrie așa despre fiecare carte pe care o citesc. Jane Harper știe să acumuleze treptat tensiunea, să țeasă o intrigă complicată și să împletească splendid elementele naturii, cu forța lor extraordinară, cu viețile oamenilor care depind de ele.

Acțiunea acestui volum care nu are nicio legătură cu seria aceleiași autoare publicate tot de Editura Trei, Aaron Falk (din care au apărut volumele Arșița și Forța naturii), se petrece pe insula Tasmania, despre care am aflat după ce-am aruncat o scurtă privire pe hărți și pe internet că se află la o distanță de două sute patruzeci de kilometri sud de Australia și că nu e de fapt chiar atât de mică pe cât pare când citești această poveste. O poveste despre decesul unei tinere din prezent ce readuce în memoria locuitorilor unui mic sătuc de coastă o dramă petrecută în urmă cu doisprezece ani: moartea a doi tineri ieșiți pe mare cu barca pentru a salva alt tânăr în timpul unei furtuni cumplite și dispariția fără urmă a unei tinere de paisprezece ani în timpul aceleiași furtuni care nu numai că aproape a distrus satul, dar a și sfărâmat sufletele celor trei familii care și-au pierdut atunci copiii.

Personajul principal este Kieran, un bărbat pe la vreo treizeci de ani, care are o fetiță, Audrey, cu o tânără venită tocmai din Singapore pe nume Mia. Kieran este tânărul în ajutorul căruia se pare că ieșiseră cu barca pe mare în timpul furtunii cei doi care și-au pierdut viața în urmă cu doisprezece ani, unul fiind fratele său, Finn, iar celălalt un bun prieten al acestuia, Toby. Cei din jur, dar și familia, mama, însă nu și tatăl, care suferă de demență în stadiu avansat, îl consideră și acum vinovat pe Kieran pentru moartea fratelui său, cu toate că nu i-o spun în față, însă lumea nu a uitat. Mai ales un tânăr rămas orfan în urma acelui groaznic accident care i-a schimbat pe toți. Însă rănile sunt redeschise cu adevărat în cadrul micii comunități, în care toată lumea cunoaște pe toată lumea și toți știu ce fac vecinii, atunci când o tânără venită de pe continent este descoperită moartă, înecată, nu departe de locuința în care locuia cu chirie împreună cu fata cu care, se află ceva mai târziu, Kieran își petrecea orele libere în peșterile ce erau inundate de flux și care au dus până la urmă la decesul tinerilor.

Cine a omorât-o și de ce? Cum e posibil ca într-un liniștit sat de coastă, în care liniștea locuitorilor e tulburată doar de elementele naturii și, uneori, de turiștii care vin să facă scufundări într-un loc absolut fermecător, o tânără absolut fermecătoare, care venise doar să facă poze și să deseneze pentru un proiect de la școală, să fie asasinată și nimeni să nu vadă sau să audă nimic? Și mai ales, de ce să fie ucisă, când toată ziua doar servea în unicul local de-acolo, iar în rest se plimba pe plajă și făcea poze cu aparatul care mai apoi îi dispare? Surprinsese oare ceva ce nu trebuie? Iar atunci fusese nevoie să i se închidă gura definitiv?

Cum ziceam și la început, Jane Harper construiește minuțios intriga, pas cu pas, bucată cu bucată, cu frânturi de amintiri și de informații strecurate cu țârâita de personajele care și-au tot dat târcoale de ani întregi, dar n-au rostit niciodată ce gândeau cu adevărat. E nevoie să vină un polițist cu mintea la locul său și să adune frânturile de informații disparate pentru a închega ceva cât de cât logic și a se apropia de o concluzie. Dar demonii trecutului se întorc mereu și le tulbură liniștea locuitorilor micului sat, iar elementele naturii nu se potolesc doar pentru că a murit o tânără nevinovată. Peșterile care se inundă mereu în timpul fluxului sunt gata să răpească viețile celor prea îndrăzneți sau prea nesăbuiți să intre în ele când nu trebuie, iar adolescenta de paisprezece ani, al cărei rucsac a fost adus de ape la două zile după dispariția ei din urmă cu paisprezece ani, a lăsat în urmă o mamă frântă de durere, o soră măcinată de remușcări și un mister ce încă nu și-a găsit rezolvarea.

Idilicul se transformă în grozăvie când elementele naturii își fac de cap. Și-și fac de cap adesea, oricât ar încerca oamenii să se ferească de ele. Intriga minuțios construită este dublată de studii de personaje excelent creionate, iar dacă acțiunea n-ar fi lâncezit pe alocuri și ar fi lipsit, în opinia mea, vreo sută de pagini, probabil că aș fi citit cu și mai mare plăcere acest volum cu un peisaj de vis și un loc despre care nu știam decât că fusese sălașul diavolilor tasmanieni până n-am început să caut mai multe informații. Traumele și vinile s-au adunat treptat de-a lungul anilor și i-au făcut pe oameni să se închidă în ei, lăsându-se măcinați de vinovăție și de remușcări până au ajuns să nu mai comunice cum trebuie unul cu altul. A fost însă nevoie să mai moară cineva, ucis de-un seamăn de această dată, pentru a se descătușa totul. Bună poveste, de mult n-am mai citit una în care elementele naturii să joace un rol atât de important în desfășurarea întâmplărilor și-n viața personajelor care devin parcă insignifiante în fața lor când se dezlănțuie.

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Supraviețuitorii. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Literatura pe tocuri

Falled

Anca și cărțile.ro

Cărțile mele

Ciobanul de Azi

Citește-mi-l

Analogii, Antologii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *