Semnal editorial 715: Nechama Birnbaum – Fata cu părul roșu de la Auschwitz (trad. Anca Dumitru)

Publicat pe De Liviu Szoke

Traducere de Anca Dumitru

Fata cu părul roșu de la Auschwitz, impresionata poveste a unei supraviețuitoare a Holocaustului, originară din satul Crasna, a fost tradusă în unsprezece limbi și recompensată cu Readers’ Favorite Gold Medal în 2022.

La 18 ani, în primăvara lui 1944, Rozi Greenstein este deportată împreună cu toată familia la Auschwitz. Fratele și mama ajung imediat în camerele de gazare, iar pe ea și pe sora ei Leah le așteaptă încercări inimaginabile, cărora doar printr-o extraordinară voință de a trăi le vor putea supraviețui. Povestea celor două surori și a tovarășelor lor de suferință, înregistrată între anii 2016 și 2018, când Rozi, stabilită în Statele Unite după Al Doilea Război Mondial, era nonagenară, și transformată într-o carte de către Nechama Birnbaum, nepoata ei, dezvăluie infernul lagărelor naziste și al ghetourilor de pe teritoriul transilvănean anexat Ungariei în urma Dictatului de la Viena. Silite să muncească pentru mașinăria de război a celor care doreau să-i anihileze (de la Auschwitz, supraviețuitoarele sunt transferate la Theresienstadt, unde lucrează într-o fabrică de armament), deținutele sunt eliberate în mai 1945, cu câteva zile înainte de capitularea Germaniei naziste. Contrapunând scenele luminoase ale copilăriei și realitatea cruntă a lagărelor de muncă, povestea lui Rozi și a celor din jurul ei este o mărturie lucidă a unei supraviețuitoare care a crezut, mai presus de orice, în visurile sale despre viitor. Iar acestea au ținut-o în viață.

NECHAMA BIRNBAUM și-a făcut studiile la Brooklyn College, având o diplomă de Master of Science în domeniul nutriției, dar adevărata ei vocație o constituie scrisul. Este autoarea bestsellerului Fata cu părul roșu de la Auschwitz (The Redhead of Auschwitz, 2021; Humanitas Fiction, 2025), volum dedicat vieții bunicii sale Rozi Greenstein, năsută la Crasna și supraviețuitoare a Holocaustului, pe care l-a definitivat după o perioadă de cinci ani de interviuri înregistrate cu aceasta și de documentare în Israel, Europa și S.U.A. Tradus în 11 limbi, a fost distins cu Readers’ Favorite Gold Medal în 2022. De când era mică, Nechama știa că va scrie povestea bunicii sale Rozi. Bunicile prietenelor ei le aduceau acestora cadouri. Bunica sa îi aducea povești, iar ea prefera poveștile. Când Rozi i-a povestit cum smulgea petalele florilor să afle dacă băiatul de care îi plăcea la rândul lui o plăcea, și cum mototolea florile care ajungeau în grămăjoara cu „nu mă iubește“ și o lua de la capăt până când primea răspunsul dorit, Nechama a știut fără greș că va spune povestea tenacei și hotărâtei sale bunici. În copilărie a scris două povestiri: Freddy Fish Goes Peopling și One of a Pine. Nechama Birnbaum locuiește împreună cu soțul ei și cei trei copii ai lor în Brooklyn NY și predă scriere creativă la Manhattan High School for Girls.

  • Categorie: carte
  • Titlu: Fata cu părul roșu de la Auschwitz
  • An apariție: 2025
  • Ediție: I
  • Format: 13×20 cm
  • ISBN: 978-606-099-229-9
  • ColecțieRaftul Denisei
  • Domeniuliteratură
  • Autor: Nechama Birnbaum
  • Traducere: Anca Dumitru

One thought on “Semnal editorial 715: Nechama Birnbaum – Fata cu părul roșu de la Auschwitz (trad. Anca Dumitru)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *