Ficțiune la Tritonic în 2022: De la AL PUNTO la NO HONOR

Publicat pe De Liviu Szoke

Cum e cel mai bine să începi un an nou?

Cu  multe planuri și… promisiuni!

Așadar Tritonic promite câteva suprize pentru 2022, mai ales în colecția Mystery & thriller.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „MYSTKRY& THRILLER Anamaria lonescu Radu Costescu ALPUNTO AL NTO Poftă bună și păzește-Èi spatele!”

Între Valentine’s Day și Dragobete, un… cuplu de autori – Anamaria Ionescu și Radu Costescu (debutant cu o povestire în „Noir de Brașov”, în 2021)  aruncă pe… masă un thriller inedit din lumea gastronomică a românilor stabiliți în Spania. Pentru gust, un mic fragment:

De obicei la Ubicación mă limitam la o cafea sau una-două beri în trecere, așa că a fost prima dată când am răsfoit meniul ca să văd ce se potrivea cu ziua de august destul de fierbinte și cu berea. Mi-au sărit în ochi niște paste cu pesto, din cauză că se specifica „pesto de pătrunjel”. Pesto-ul la mama lui în Italia este făcut din busuioc și, deși îmi place aroma busuiocului, când este mai mult, ca să nu zic ingredient principal, cum este în pesto-ul clasic, mi se pare un pic prea puternică. Dar varianta cu pătrunjel îmi plăcea, încercasem destule variante, inclusiv făcute de mine și mi se părea de senzație, ușor și răcoritor într-o zi călduroasă de vară. Am comandat pastele și încă o bere. N-am avut mult de așteptat și prânzul a venit, drept pentru care m-am infipt direct în farfuria cu paste. Nu exagerez, absolut fabuloase. Și… cu o aromă extrem de fină și, în același timp familiară, care m-a aruncat în trecut cu vreo doi ani și ceva, într-un peisaj foarte bucureștean. Acolo mai simțisem aroma leușteanului amestecată într-un pesto de pătrunjel și textura fisticului care înlocuia mugurii de pin din rețeta tradițională. Era ceea e se cheamă un „signature dish” al mentorului meu în ale bucătăriei, chef Raul Vancea. Nu cred că exista a doua persoană în lume asta – nici mie nu-mi ieșea exact la fel ca lui, deși urmam cu sfințenie rețeta – care să combine gusturile așa.

Primul gând a fost unul absolut stupid: „Unde Dumnezeu a găsit omul ăsta leuștean în Spania?”. De mai bine de jumătate de an, de când eram pe aici, nu puteam face și eu o ciorbă ca acasă, că nu exista pe piață leuștean. Nici măcar nu eram sigur că au vreun cuvânt în spaniolă pentru planta asta. Așa că aici leușteanul este cam la fel de exotic ca papaya la noi.

În plus, când am simțit și fisticul măcinat, mi-a fost clar. Omul din bucătărie era cel care, cu aproximativ trei ani în urmă, mă scosese dintr-un rahat imens. Partea proastă era că nu mă bucuram absolut deloc să-l întâlnesc. O karma sadică făcuse în așa fel încât să ne aducă pe amândoi în același timp și în același loc. Deși îmi facuse numai bine, Raul Vancea era unul din oamenii pe care n-aș fi vrut să-i mai văd în viața mea. Și asta pentru că eu îi făcusem rău. Mult rău.

Iar anul 2022, va fi foarte bogat la capitolul Mystery & thriller, pentru că Lucian Dragoș Bogdan va termina ultimul volum din seria Vagabond, iar Teodora Matei (pe final de an) va publica un nou caz al „comisarului ușor infidel. Vedeta verii va fi „Noir de Cluj” pe care îl vedem lansat chiar în timpul festivalului de literatură, în luna august. Printre autori – deja obișnuiții seriei, dar și câteva nume… surprinzătoare pentru lumea misterelor.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „FRANCK THILLIEZ 1991 LAPREMIERE PREMIERE ENQUETE DE SHARKO fleuvenoir”

Nici la traduceri nu vom sta prea rău pentru că ne vor onora nu mai puțin de 3 autori francezi: Johana Gustawsson, cu partea a treia a trilogiei Emily Roy & Alexis Castells, „Sang”, Rémy Lasource (romanul său „Du Crepitement sous le neons”, în curs de ecranizare, prezintă viața din periferiile pariziene) și, vedeta anului, Franck Thilliez, cu romanul „1991” un prequel al seriei Franck Sharko: https://www.youtube.com/watch?v=KtdqaO-l-AA&t=4s.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „'Acompelling and compassionate story' Anna Mazzola author of The Story Keeper 'Beautifully written and immersive' Sarah Pearse author of The Sanatorium No Honour 'A bold, gifted storyteller, dealing with gritty, thorny issue of female honour. Compulsive reading' Qaisra Shahraz MBE, author of The Holy Woman AWAIS KHAN”

Sărind în lumea Asiei, vom avea prima traducere a unui autor din Lahore, Pakistan: Awais Khan. Bestsellerul „No Honor” a apărut în 2021 la Orenda Books în Marea Britanie și, după câte știm, prima traducere va fi cea în limba română. Despre subiect – urmăriți trailerul romanului: https://www.youtube.com/watch?v=SYKrH2FOMWk.

Cam atâta despre mistere și fiori. În zona SF & F, trioul Teodora Matei, Daniel Timariu și Lucian Dragoș Bogdan ne amenință cu un „3. ȘAPTE” (cine știe, știe), Lucian pregătește și un volum de povestiri, ba chiar se pare că Teo & Lu își bat capul cu o continuare la „Străinul din regatul Assert”. În seriile de autor: Dănuț Ungureanu, ca întotdeauna cu un roman nou pe final de an, după „fierbintele” volum „Cartea nimicurilor” din 2021, și Bogdan Teodorescu cu o ediție nouă a Trilogiei manipulării: „Spada”, „Băieții buni”…

Cam atât pentru început. Sperăm că v-am făcut curioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *