Premiul GONCOURT — ALEGEREA ROMÂNIEI, 2020
PREMIUL LIBRARILOR, Franța, 2021
„Un roman magic.” – Le Figaro
Venit din Franța, cu un butaș de viță-de-vie într-un buzunar și cu 30 de franci în celălalt, patriarhul familiei Lonsonier se stabilește în Santiago de Chile la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici, fiul său, Lazare, întors din infernul Primului Război Mondial, construiește împreună cu soția lui cea mai frumoasă volieră din Anzi.
Și tot aici, fiica lor, Margot, visează să devină aviatoare și se căsătorește cu un soldat apărut din negura trecutului, pentru ca mai târziu să-l aducă pe lume pe Ilario Da, care va deveni un faimos revoluționar.
În această saga impresionantă, desfășurată pe ambele țărmuri ale Atlanticului, vreme de o sută de ani, Miguel Bonnefoy zugrăvește magistral, în limbajul realismului magic, portretul unei familii dezrădăcinate. Singurul reper pe care generațiile acestei familii îl moștenesc este legenda misterioasă a unui unchi dispărut.
O poveste despre exil și căutarea avidă a locului de apartenență, despre eterna reîntoarcere la o patrie natală atât de aprig dorită, încât nicio regăsire reală nu se mai poate ridica la nivelul fanteziei.
„Vocația este, în opinia mea, această chemare pe care o avem pentru un anumit lucru, o algebră secretă, o geometrie misterioasă. Nu știm exact de ce ne atrage și spre ce ne poartă, așa cum fluturii sunt atrași spre lumină. Asta înseamnă scrisul pentru mine.” – Miguel Bonnefoy
„Un roman dramatic, pitoresc despre exil și despre moștenirea spirituală, lingvistică, socială.” – Libération
„Un labirint în care nu te rătăcești niciodată.” – BibliObs
Miguel Bonnefoy s-a născut în 1986, în Franța, dintr-o mamă venezueleană și un tată chilian. Romanele sale Le Voyage d’Octavio (finalist la Premiul Goncourt pentru roman de debut, mențiune specială la Premiul celor cinci continente ale Francofoniei) și Sucre noir (finalist la Premiul Fémina și la Premiul Mille Pages) s-au vândut în Franța în peste 30 000 de exemplare și au fost traduse în mai multe limbi.
În 2013, Miguel Bonnefoy a fost recompensat cu Premiul Tânărului Scriitor de limbă franceză pentru Icare et autres nouvelles.
Ereditate s-a bucurat de un mare succes încă de la apariție: a fost nominalizat la Premiul Fémina și la Marele Premiu al Academiei Franceze.
A obținut Premiul Librarilor din Franța în 2021.
Autor: Miguel Bonnefoy
Nr. de pagini: 192
ISBN: 978-606-40-1099-5
Titlul original: Héritage
Limba originală: franceză
Traducere de: Lucia Vișinescu
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Doi străini de credințe diferite, din lumi diferite, uniți de speranță și de un secret.
Într-un sătuc din nordul Italiei, Luca Taviano, în vârstă de nouă ani, este diagnosticat cu leucemie. Singura lui șansă de supraviețuire este un transplant de măduvă osoasă. După căutări îndelungate, este găsit peste ocean un donator compatibil: Joseph Neiman, un rabin din Brooklyn, New York, care trece printr-o criză religioasă profundă. În timp ce își riscă slujba într-o cursă contra cronometru pentru a-i salva viața istețului băiat roșcat, Nina Vocelli, tânăra asistentă medicală care se ocupă de Luca, descoperă niște secrete cumplite din al Doilea Război Mondial – secrete ce dezvăluie că e posibil ca un copil catolic să aibă gene evreiești.
Poate iubirea să învingă prejudecățile legate de moștenirea genetică? La această întrebare încearcă să răspundă romanul lui Biro, punând în discuție ideea identității și celebrând legăturile care ne unesc.
„Un roman plin de căldură și compasiune. Demersul ambițios al lui Biro — acela de a sonda misterul din jurul originii unei familii — este totodată și unul nespus de impresionant.” – Publishers Weekly
„Medicul și scriitorul David Biro e interesat de secretele pe care oamenii le duc cu ei și de modul cum acestea modelează și distorsionează viziunea noastră asupra lumii. O poveste despre interconexiune și despre granițele care mult prea adesea ne despart.” – Booklist
„Un roman migălos alcătuit, de la un autor care pune mare preț pe originalitate și al cărui stil narativ deopotrivă încântă și îndeamnă la reflecție.” – Midwest Book Review
David Biro a absolvit Universitatea din Pennsylvania și Columbia Medical School. Și-a luat doctoratul în literatură engleză la Universitatea Oxford. În prezent, este profesor la SUNY Downstate Medical Center și medic dermatolog în Bay Ridge, Brooklyn.
Este autorul a două cărți de nonficțiune: One Hundred Days: My Unexpected Journey from Doctor to Patient și The Language of Pain: Finding Words, Compassion, and Relief.
Această splendidă mare pestriță este romanul său de debut.
David Biro a publicat articole în The New York Times, Slate, Philadelphia Inquirer și în numeroase reviste medicale.
Locuiește la New York, împreună cu soția sa și cei doi fii gemeni ai lor.
Autor: David Biro
Nr. de pagini: 304
ISBN: 978-606-40-1174-9
Titlul original: This Magnificent Dappled Sea
Limba originală: engleză
Traducere de: Cătălina Stanislav
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Una dintre cele mai bune cărți ale anului 2020: New York Times, NPR , People Magazin
„Un roman senzual, scris cu umor și profunzime, despre complexitatea – și absurditatea – iubirii, infidelității, suferinței.” – O, The Oprah Magazine
Graham și Annie sunt căsătoriți de aproape 30 de ani și, după toate aparențele, formează un „cuplu de aur”. El este un bărbat masiv și sociabil, cu pofte pe măsură, care iubește viața și lucrează ca librar. Ea, mai rezervată și introspectivă, este fotograf și se pregătește pentru prima expoziție după o pauză de șase ani. Deși din familie mai fac parte doi copii adulți și fosta soție a lui Graham, Annie e convinsă că ea este marea și ultima lui iubire.
Când Graham moare pe neașteptate, Annie se simte pierdută și se întreabă ce rost are să continue fără el. Însă cât încă îl jelește, descoperă un secret distrugător, care o aruncă în beznă și o face să se întrebe dacă l-a cunoscut vreodată cu adevărat.
„Narațiunea din perspective diferite (…) demonstrează cât de mult depinde adevărul de ceea ce ni se prezintă. Iscusința lui Sue Miller transformă o intrigă familială într-o poveste originală care reflectă complexitatea autentică a relațiilor de durată. Monogamie dovedește că Miller rămâne unul dintre cei mai buni cartografi pe teritoriul căsniciei.” – Washington Post
„Un roman captivant despre acel tip complicat de iubire pe care îl recunoști adesea în viața reală.” – New York Times Book Review
„Miller preia și revigorează temele familiare ale încrederii și trădării între soți sau între părinți și copii. Doliul este suficient de greu de purtat și fără a fi nevoit să pui sub semnul întrebării tot ce ai știut vreodată despre cel care a murit, însă din punct de vedere emoțional este un câmp minat pe care Miller îl străbate cu eleganță și autenticitate.” – Booklist
Sue Miller este recunoscută la nivel internațional pentru eleganța și realismul pătrunzător cu care scrie despre familia contemporană. Cărțile ei au apărut în 22 de țări, în numeroase ediții și traduceri. The Good Mother (1986), primul dintre cele 11 romane ale ei, a devenit imediat bestseller. Printre numeroasele distincții primite de autoare se numără bursele Guggenheim și Radcliffe Institute. A predat ficțiune la Amherst, Tufts, Boston University, Smith și MIT.
Autor: Sue Miller
Nr. de pagini: 416
ISBN: 978-606-40-1158-9
Titlul original: Monogamy
Limba originală: engleză
Traducere de: Laura Karsch
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă