Cartea cu cele mai mari vânzări în Franța în 2020
„Jumătate thriller, jumătate melodramă, 100% roman polițist.” – Figaro
Într-o noapte de decembrie, la Palace de Verbier, în Alpii elvețieni, are loc o crimă, iar anchetatorii nu reușesc să ajungă la nicio concluzie.
După mulți ani, în vara lui 2018, un scriitor venit în vacanță se cazează la același hotel, fără să-și imagineze că va ajunge să se lase absorbit de acest caz.
Ce s-a petrecut în camera 622 de la Palace de Verbier?
Cu precizia unui ceasornicar elvețian, Joël Dicker își duce cititorii în inima orașului său natal, de-a lungul unui roman diabolic și imprevizibil, cu un triunghi amoros, jocuri de putere, lovituri sub centură, trădări și gelozii, într-o Elveție care nu este chiar atât de liniștită cum pare.
„Capitolele defilează rapid, ca episoadele dintr-un serial, ritmate de dialoguri viguroase, scene vizuale clare sau difuze. Legături secrete, întâlniri ratate, lovituri de teatru, înșelătorii și vieți paralele… Melodrama se transformă în thriller. Cititorul este, pe rând, păcălit, hărțuit și captivat.” – Figaro
„Dicker dă dovadă de o plăcere profundă și intensă de a scrie, care înflorește peste tot. O malițiozitate subliminală aruncă sclipiri asupra întregului ansamblu și învăluie unele dintre personaje.” – Le Parisien
„Ca în toate romanele lui Joël Dicker, intriga te prinde încă de la primele rânduri. Pe parcursul anchetei bogate în lovituri de teatru, aștepți înfrigurat să afli identitatea victimei, numele ucigașului și, mai ales, motivele.” – Cosmopolitan
Joël Dicker s-a născut la Geneva în 1985. Primul lui roman, Les Derniers Jours de nos pères, a primit Premiul scriitorilor din Geneva în 2010. În 2012, a publicat La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert, care a obținut numeroase premii, inclusiv Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze și Premiul Goncourt pentru liceeni, și a stat la baza unui serial de
televiziune.
La Editura Trei au mai apărut Adevărul despre cazul Harry Quebert, Cartea clanului din Baltimore și Dispariția lui Stephanie Mailer.
Cel de-al cincilea său roman, Enigma camerei 622, a fost vândut în Franța în aproape 500 000 de exemplare în 2020.
Autor: Joël Dicker
Nr. de pagini: 624
ISBN: 978-606-40-0986-9
Titlul original: L’Énigme de la chambre 622
Limba originală: franceză
Traducere de: Doru Mareș
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
De la autoarea bestsellerurilor Cuplul din vecini și Străinul de acasă
Besteseller New York Times
Un accident petrecut cu mult timp în urmă… și un oaspete apărut din senin…
Stephanie și Patrick încearcă să se adapteze vieții cu gemenele lor nou-născute, care le ocupă tot timpul. Însă chiar dacă e dezorientată din cauza lipsei de somn, Stephanie e sigură că acum are tot ce și-a dorit.
Până când apare Erica, o femeie din trecutul lui Patrick, și face acuzații tulburătoare. Patrick spusese dintotdeauna că prima lui soție a murit într-un accident, dar acum Erica susține că a fost vorba despre o crimă.
Patrick insistă că e nevinovat, iar Erica încearcă să-l șantajeze. Cunoaște multe detalii despre Patrick — care o fac și pe Stephanie să-și pună întrebări și să nu mai știe ce și pe cine să creadă. Pe măsură ce încrederea ei în Patrick se năruie, acesta riscă să piardă totul.
Oare Patrick spune adevărul, iar Erica este o mincinoasă convingătoare? Sau Stephanie a făcut o greșeală îngrozitoare?
„Ultimul thriller al lui Shari Lapena o să vă țină ca pe ace chiar până la sfârșit…” – USA Today
„Ritmul alert îi va obliga să dea pagină după pagină pe cei pasionați de răutăți și crime în suburbii.” – Publishers Weekly
„Un roman cu suspans și cu puncte de vedere multiple, Ultima ei clipă vă va face să vă întrebați până în ultimul moment pe cine să credeți.” – Buzz Feed
Shari Lapena este autoarea bestsellerurilor Cuplul din vecini, Străinul de acasă (apărute la Editura Trei), An Unwanted Guest și Someone We Know. Înainte să înceapă să scrie ficțiune, a fost avocată și profesoară de engleză. Shari Lapena locuiește la Toronto și urmează să publice un nou roman, intitulat Not a Happy Family.
Autor: Shari Lapena
Nr. de pagini: 352
ISBN: 978-606-40-0991-3
Titlul original: The End of Her
Limba originală: engleză
Traducere de: Alexandra Fusoi
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Desemnată una dintre cele mai bune cărți ale anului 2020 de The New York Times, The Washington Post, Time, NPR, Entertaiment Weekly, USA Today, Vanity Fair, Harper’s Bazaar.
„Un roman fabulos despre iubire, supraviețuire și izbândă.” – The Washington Post
Gemenele Vignes sunt de nedespărțit. Dar după ce cresc împreună într-un orășel din Sud, care adăpostește o comunitate de culoare, și fug de acasă la vârsta de 16 ani, nu doar viețile lor se despart, ci totul, inclusiv identitatea rasială.
Mulți ani mai târziu, una dintre surori se întoarce cu fiica sa în același orășel din Sud de care a încercat să scape. În alt capăt al țării, cealaltă soră se dă drept albă, iar soțul său alb nu știe nimic despre trecutul ei.
Totuși, deși sunt separate de nenumărați kilometri și de tot atâtea minciuni, soarta celor două rămâne strâns împletită.
Ce se va întâmpla când viețile propriilor fiice vor ajunge să se intersecteze?
Țesând laolaltă fire și generații diferite, din Sudul extrem până în California și din anii 1960 până în anii 1990, Jumătatea dispărută este în același timp o poveste de familie emoționantă și o explorare subtilă a problemelor legate de rasă, gen și identitate.
„Sinele nu te așteaptă undeva – trebuie să-ți creezi unul. Trebuie să creezi persoana care vrei să fii.” – Brit Bennett
„O poveste universală – despre ceea ce înseamnă să exiști pur și simplu, să crești, să te definești și să te reinventezi, să-ți negociezi un loc în această lume. De ase¬menea, este o poveste profund americană, care abordează riguros prezentul și trecutul unei lumi dominate de probleme rasiale.” – Entertainment Weekly
„Bennett îmbină magistral dina¬mismul construcției literare cu realitățile sociale și istorice pe care alege să le sondeze.” – The New York Times
„Capodopera lui Bennett vorbește despre familie, identitate, rasă, istorie și conștiință – un adevărat triumf literar.” – Elle
Brit Bennett s-a născut și a cres¬cut în California de Sud, a absol¬vit Universitatea Standford și deține o diplomă în literatură la Universitatea din Michigan, unde a câștigat Hopwood Award pentru proză scurtă.
Este una dintre laureatele pre¬miului 5 Under 35, acordat de către National Book Foundation celor mai promițători tineri scriitori din toată lumea.
Romanul său de debut, The Mothers, s-a bucurat de un succes uriaș, devenind încă de la apariție un bestseller New York Times.
Eseurile lui Brit Bennett au apărut în numeroase publicații, precum The New Yorker, The New York Times Magazine, The Paris Review și Jezebel.
Autor: Brit Bennett
Nr. de pagini: 416
ISBN: 978-606-40-0982-1
Titlul original:
Limba originală: engleză
Traducere de: Roxana Aneculăesei
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Patru autoare incredibile își dau întâlnire pentru a scrie un thriller genial
Cât de departe ai merge ca să-ți protejezi fiica?
Patru femei trebuie să identifice, până nu e prea târziu, sursa amenințării de la școala fiicelor lor. Carolyn, Bronnie, Elise și Kendall au un singur lucru în comun: fiicele lor sunt prietene bune și urmează toate patru cursurile Academiei de arte ale spectacolului Orla Flynn.
Deși grupul se destrămase din cauza unor neînțelegeri și acuzații reciproce, fetele s-au împăcat în cele din urmă. Mamele însă n-au reușit să-și revină. Totuși, când intră în scenă o elevă misterioasă și se ivesc noi amenințări, mamele decid să rezolve singure problema.
Ca să afle adevărul, vor putea oare să-și dezvăluie propriile secrete?
Un roman remarcabil, scris de patru maestre ale suspansului.
„Să aduci la un loc patru autoare de romane polițiste ca să scrie un thriller ar putea fi un dezastru. Însă în cazul Dublurii, acest cvartet a scos-o la capăt cu deplină încredere în sine și s-a mai și distrat.” – The Guardian
„Cu o curgere fără cusur a unei narațiuni convingătoare, Dublura are de câștigat de pe urma prezenței unui cvartet de maestre ale literaturii mystery și reprezintă un experiment literar
încheiat cu succes.” – Waterstones
„În acest thriller psihologic captivant, Marile minciuni nevinovate se îmbină cu Thirteen Reasons Why.” – Serial Box
Sophie Hannah este autoare de bestselleruri Sunday Times și New York Times, publicate în 49 de limbi și vândute în milioane de exemplare în lumea întreagă.
Clare Mackintosh a lucrat 12 ani în poliție, apoi a fost jurnalist independent și consultant pentru social media. Scrie thrillere care au fost publicate în peste 40 de țări și s-au vândut în milioane de exemplare. La Editura Trei au apărut După sfârșit, Lasă-mă să mint, Te las să pleci și Te văd.
B.A. Paris este autoare de bestselleruri Sunday Times și New York Times; primul dintre romanele ei, În spatele ușilor închise, a fost tradus în peste 36 de limbi și a fost publicat la Editura Trei în 2017.
Holly Brown, specializată în terapie de cuplu și familie, scrie în general cărți inspirate de evenimente și fenomene contemporane (Try to Fin Me, A Necessary End, This is Not Over, How Far She’s Come).
Autor: Sophie Hannah, Clare Mackintosh, B.A. Paris, Holly Brown
Nr. de pagini: 368
ISBN: 978-606-40-0790-2
Titlul original: The Understudy
Limba originală: engleză
Traducere de: Alexandra Fusoi
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
„Un splendid roman de dragoste.” – Le Monde des Livres
Romanul unei pasiuni mistuitoare și incandescente, Iubiri meteorice explorează povestea unei mari iubiri, fragilitatea trecerii timpului și setea de libertate care ne însoțește neîncetat în viață.
Într-o seară, într-un bar clandestin din arondismentul XVIII din Paris, Marianne îl cunoaște pe Virgile, peisagist talentat, imprevizibil și bisexual. Atracția e reciprocă și cei doi se îndrăgostesc nebunește unul de altul.
De pe străzile din Paris pe plajele din Bretania,dragostea lor are gustul acrișor și sec al margaritei, aroma iodată a stridiilor, a vinurilor fine și a nopților nebune; în fundal, se aud Patti Smith și Janis Joplin, iar dragostea plutește în aer.
„Cred că poveștile pe care le scriu spun multe despre cine sunt eu. În Iubiri meteorice există mâncăruri sofisticate, vinuri bune, o atmosferă de sărbătoare, de veselie, flori, cărți… pe scurt, tot ceea ce iubesc eu în viață. Și apoi, personaje care luptă pentru visurile lor, pentru dorințele lor, oricare ar fi obstacolele ce li se ivesc în cale.” – Éloïse Cohen de Timary
„După Babylone Underground, debutul său apreciat de public, Eloïse Cohen de Timary reușește, cu multă delicatețe și o scriitură poetică, să ne ofere un nou roman profund și emoționant, ce explorează o temă universală dar nemuritoare, plasată în zilele noastre.” – Livres Hebdo
Éloïse Cohen de Timary s-a născut la Paris, în 1982. Are o diplomă în științe politice și este jurnalistă și redactoare. La vârsta de 26 de ani, s-a hotărât să plece în Argentina, unde a trăit o vreme. Babylone Underground reprezintă debutul ei literar. Iubiri meteorice este al doilea roman al său.
Autor: Éloïse Cohen de Timary
Nr. de pagini: 256
ISBN: 978-606-40-0926-5
Titlul original: Les amants météores
Limba originală: franceză
Traducere de: Diana Alina Ene
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Într-un stil ironic şi înşelător de simplu, romanul lui Amélie Nothomb vorbeşte despre… şampanie şi prietenie. Protagonista este o scriitoare pe nume… Amélie Nothomb, care îşi caută o parteneră de băut, iar în cele din urmă o găseşte pe Pétronille Fanto, o fană cu care a avut deja o lungă relaţie epistolară.
Un roman spumos, o odă prieteniei și o devoalare subtilă a vieții interioare a scriitoarei.
„Noul roman al lui Amélie Nothomb, scris cu o ironie tipic franţuzească, este o excelentă analiză a prieteniei feminine.” – The Daily Mail
„Autoarea explorează noi moduri în care să se dezvăluie cititorilor, dând la iveală tot mai mult din fiinţa ei profundă.” – Backlisted
„Un omagiu adus prieteniei, care aminteşte de Thelma şi Louise.” – Shelf Awareness
Amélie Nothomb (pe numele ei adevărat Fabienne Claire Nothomb) s-a născut în 1966, în orașul belgian Etterbeek, într-o familie de diplomați. A locuit pe rând în Japonia, China, Statele Unite, Bangladesh, Burma și Laos. A debutat în 1992 cu romanul Igiena asasinului și a câștigat numeroase distincții, printre care Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, de două ori Premiul Alain-Fournier şi Marele Premiu Jean Giono pentru întreaga operă.
Cărțile ei au fost traduse în peste 25 de limbi şi s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume.
În seria de autor Amélie Nothomb au mai apărut romanele Loveşte-ţi inima!, Barbă Albastră şi Unisex.
Autor: Amélie Nothomb
Nr. de pagini: 144
ISBN: 978-606-40-0698-1
Titlul original: Pétronille
Limba originală: suedeză
Traducere de: Claudiu Constantinescu
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Aceasta nu este încă o carte despre cum sa fii „un părinte perfect”. Robert Bălan, coordonatorul volumului
„La oamenii mari dimineața e altfel: doar din reflex mai ducem acum ceașca la gură și doar un caimac prăfuit mai suflăm înainte de-a ne preface că bem, iar fumul iese din țigară numai dacă învârtim de cheița – fumul acesta de pluș în care fetița nu se poate lovi. Da, am crescut mari și ca la toți oamenii mari și la noi corpurile folosesc doar ca să ne recunoască fetița și folosesc doar pentru a înainta cât de repede-nspre ea – niște mecanisme sigure de îngrijit Mara, Mara care tocmai a împlinit doi ani.” Dan Coman
„Când am ajuns a doua zi la Filantropia, nu am pierdut vremea în adorarea pruncului, că mi s-a trasat o sarcină clară, bărbătească, plină de însemnătate pentru noul cetățean al lumii: trebuia să-l înscriu la starea civilă, să-i dau numele și să-i declar identitatea. Să-i oficializez prezența în lume și în comunitate. Ăsta e rolul tatălui – de la început până când copilul va crește și va fi gata să înfrunte singur viața. Să îl acomodeze cu lumea din afara căminului, să-l antreneze, pas cu pas, pentru acea înfruntare.” Florin Dumitrescu
„Diada tată-copil e foarte puțin sau fals, din punctul meu de vedere, reprezentată în mai toate artele. Avem pe de o parte imaginea idilică: nou-născutul e un îngeraș care aduce bucurie și fericire în familie, iar tatăl descrie asta de undeva din turnul său de fildeș (mă rog, biroul lui) fără să ia parte efectiv la tot ce ține, practic, de noua ordine familială. De cealaltă parte, avem tatăl văzut ca o autoritate, care stabilește reguli și dă pedepse, iarăși fără să țină cont de nevoile copilului și ale partenerei. Ambele imagini nu au (sau au prea puțin) de-a face cu realitatea, cu concretul, cu ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Acest volum este urmarea unui spectacol de teatru. În 2019 am făcut «Cocoțat pe schele», un spectacol despre rolul tatălui în societatea contemporană.
Cu spectacolul (și textele din acest volum) am vrut să prind și părțile alea frumoase, dar și chestiunile banale sau chiar neplăcute din viața de familie.
E nevoie și de scutece schimbate, și de timp petrecut degeaba pe banca în parc (când, de fapt, îți dorești să fii oriunde în altă parte), și de bani… Până la urmă, există și momente fericite, și plictiseli, și nesiguranțe, și bucurii, și certuri sau chiar divorțuri…” Robert Bălan
Autor: Robert Bălan, Andrei Dósa, Robert Șerban, Radu Pavel Gheo, Igor Mocanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Mihai Duțescu, Florin Hălălău, Doris Mironescu, Dan Coman, Florin Dumitrescu, Vasile Ernu, Andrei Gamarț
Nr. de pagini: 176
ISBN: 978-606-40-0970-8
Ilustrații copertă: Andrei Gamarț
Format: 130 x 200 mm, broșată cu clapete
Anul apariției: 2021
„O cronică realizată cu o mână de maestru” – New York Review of Books
Premiul Pushkin House pentru Cartea Rusă 2019
Premiul Baillie Gifford pentru Non-Ficțiune 2018
„O cronică realizată cu o mână de maestru” – New York Review of Books
O relatare tulburătoare, care recreează filmul evenimentelor petrecute la Cernobîl în 1986 în tot dramatismul lor, istorisind poveștile celor care s-au trezit prinși în mijlocul unui Armageddon nuclear și au reușit să facă imposibilul: să stingă incendiul și să „adoarmă” reactorul.
Dincolo de narațiunea alertă și palpitantă, cartea semnată de Serhii Plokhy, el însuși supraviețuitor al dezastrului, sondează însă în profunzime și contextul social și politic al vremii, realizând o radiografie a regimului sovietic care avea să se prăbușească peste doar câțiva ani și investigând cauzele mai complexe, de natură structurală, care au dus la producerea catastrofei.
„Serhii Plokhy ne aduce istoria definitivă a dezastrului de la Cernobîl și a consecințelor acestuia, abordând cu îndemânare toate unghiurile, inclusiv povestea științifică, costurile umanitare și economice ale operațiunilor de decontaminare, modul în care explozia l-a forțat pe Gorbaciov să grăbească lansarea reformelor perestroikăi și revirimentul naționalismului ucrainean.” – Andrew Wilson, University College London
„Cea mai cuprinzătoare și convingătoare istorie a Cernobîlului publicată până în prezent.” – Financial Times
„O lucrare de mare erudiție și puternică forță narativă. Plokhy este maestrul detaliului elocvent.” – Sunday Times
„Captivantă, meticulos documentată… ” – Wall Street Journal
În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, Europa a fost martora celui mai grav dezastru nuclear din istorie: explozia reactorului de la Centrala nucleară Cernobîl din Ucraina sovietică. Zeci de oameni au murit din cauza radiațiilor, jumătate de continent a avut de suferit de pe urma efectelor contaminării și mii de oameni s-au îmbolnăvit.
Serhii Plokhy investighează noi surse și arhive devenite recent disponibile pentru a relata poveștile dramatice ale pompierilor, oamenilor de știință și soldaților care au participat cu eroism la stingerea infernului nuclear. El dezvăluie racilele industriei nucleare sovietice, stabilind legătura dintre dezastru și autoritarismul conducerii partidului comunist, controlul exercitat de regim asupra informației științifice și accentul pus pe dezvoltare economică indiferent de costuri.
Astăzi, când riscul unui alt Cernobîl se profilează amenințător din cauza managementului defectuos al energiei nucleare în lumea aflată în curs de dezvoltare, Cernobîl se constituie într-un avertisment și un imperios apel la acțiune.
SERHII PLOKHY este profesor de istorie ucraineană la Universitatea Harvard, unde deţine Catedra Mihailo Hruşevski, şi director al Institutului de Cercetări Ucrainene în cadrul aceleiaşi universităţi. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate – traduse în mai multe limbi şi încununate cu premii prestigioase – dedicate Ucrainei şi Rusiei, spațiului est-european şi istoriei sale intelectuale, culturale şi politice.
Printre cărțile sale cele mai recente se numără și Porțile Europei: O istorie a Ucrainei, apărută în limba română la Editura Trei.
Autor: Serhii Plokhy
Nr. de pagini: 368
ISBN: 978-606-40-0760-5
Titlul original: Chernobyl: The History of a Nuclear Catastrophe
Limba originală: engleză
Traducere de: Bogdan Perdivară
Anul apariţiei: 2021
Format: 150 x 225 mm, paperback cu clape