Am semnalat cu cea mai mare bucurie infiintarea unei noi colectii,  in care au aparut titluri unul si unul, la editura ALL dar cum lansarea noii colectii a fost chiar in saptamina in care se faceau pregatiri febrile pentru tirgul de carte sf&f  Final Frontier evenimentul a fost lasat mai deoparte; dar pentru asta exista fanul sf  al carui ochi si ureche nu-i scapa nimic pentru voi si iata ce am aflat:

Colectia se numeste STRADA FICTIUNII si este coordonata de ALEXANDRA RUSU , editor-in-chief la editura ALL PUBLISHING, o colectie care a debutat cu citeva carti excelente si care cuprinde un target foarte mare din rindurile cititorilor de fictiune.De ce zic  fictiune? pentru ca toate editurile se feresc de eticheta sf&f dar publica in draci aceste carti care au priza la public si sunt cautate, Da! foarte cautate! deoarece romanul neaos s-a saturat de ineptiile vietii de zi cu zi si cauta o cale de evadare- in lumi mai bune sau mai proaste dar care sa-l deconecteze- in cartile oferite de peisajul editorial romanesc.

Sa incepem cu cartile oferite de editura ALL in nou infiintata colectie STRADA FICTIUNII:

Mergi pe o strada. Cosmopolitana.Straniu familiara. 

Cu miros de mare, de scortisoara sau de cerneala.

Trecatorii par manierati.Nonconformisti.Plini de umor.

Ai cautat mereu strada asta.

Paralela cu modele. Perpendiculara pe modern.Noua. Efervescenta.De traditie buna , cu seraiuri, cu palazzo-uri si hamace. Cu zgirie-nori si arcade. Cu cladiri invizibile.

O strada care se construieste pe masura ce ti-o imaginezi.

Pe mine colecţia m-a făcut să-mi imaginez o stradă pe care se plimbă personaje din cărţi. Un spaţiu în care natura şi decorurile se amestecă şi fiecare pas te poartă prin timp şi spaţiu la fel cum te poartă cărţile pe care le citeşti. Sunt într-adevăr curios să văd ce fel de cărţi se găsesc pe această stradă şi ce se ascunde în spatele acelor titluri atrăgătoare, voi nu sunteti?

Menajeria lui Jamrach de Carol Birch

Londra, 1857. La docuri, in valmasagul de mirodenii indiene, statuete chinezesti, diavoli tasmanieni si alte creaturi nemaivazute, un baietel este atacat de un tigru. Pentru curaj, micul Jaffy Brown se alege cu o slujba la menajeria lui Jamrach, negustor de curiozitati.Cand prietenul lui, Tim, se imbarca pe o baleniera si porneste in cautarea maretului dragon din Marile Sudului, Jaffy il urmeaza – lasand-o in urma pe Ishbel, fata cu bucle blonde si pantofi rosii. La inceput, calatoria e o sursa de temeri sublime si de fericiri naprasnice. Apoi se dezlantuie iadul. Oamenii aduc pe vas ,,piaza rea”. Superstitiile marinaresti prind viata. Cat de monstruos poate fi sa supravietuiesti?

,,Povestitorul e un fel de David Copperfield al lui Dickens, cu umorul Piratilor din Caraibe… Un superb roman al prieteniei, al camaraderiei, si un neasteptat omagiu adus rasei  rasei umane.”           Jay Parini

,,Una dintre cele mai frumoase povestiri pe care le-am citit vreodata, cu valente mitice. O carte de mare anvergura literara, cu un suspans innebunitor!”     A.S. Byatt

In secolul al XIX-lea, pe vasele in deriva, canibalismul era o practica frecventa. La fel ca Moby Dick al lui Herman Melville sau Imparatul mustelor al lui William Golding, romanul lui Carol Birch forteaza limitele intelegerii. Ce ai alege intre un ocean fara monstri si un somn fara vise?

Carol Birch 

s-a nascut in 1951, la Manchester, Marea Britanie. Si-a facut studiile la Keele University. A debutat in 1988, cu romanul Life in the Palace, obtinand David Higham Award for the Best First Novel of the Year. In anul 2003, Carol Birch a fost nominalizata la Man Booker Prize pentru romanul Turn Again Home. Printre romanele sale se mai numara The Fog Line (1989, premiat cu Geoffrey Faber Memorial Prize), The Unmaking (1992), Songs of the West (1994), Little Sister (1998), Come Back, Paddy Riley (1999), In a Certain Light (2004), The Naming of Eliza Quinn (2005), Scapegallows (2007) si Menajeria lui Jamrach (Jamrach`s Menagerie, 2011; Editura ALLFA, 2011). Ca jurnalist cultural, Carol Birch este o voce cunoscuta in Marea Britanie, colaborand la ziare ca The Independent, The Times Literary Supplement, The Guardian, The Observer, New Statesman sau The Independent on Sunday.

MAGAZINUL DE SINUCIDERI de Jean Teule

Intr-un viitor indepartat, in Orasul Religiilor Disparute, singura speranta de a evada din derizoriul cotidian este elegantul Magazin de sinucideri al familiei Tuvache. Aici se gasesc toate cele necesare unei sinucideri stilate, personalizate, teatrale, care sa faca cinste sinucigasului – pesti otravitori, decoruri si costume de harakiri, cocktailul letal al zilei, sarutul mortii.

Toti membrii familiei – care poarta numele unor sinucigasi celebri – impartasesc parerea ca viata e o mare deziluzie si ca trebuie curmata cat mai repede. Toti, in afara de mezinul Alan, care este de un optimism incurabil. Treptat, sumbrul Magazin de sinucideri tinde sa se transforme intr-un coltisor vesel si luminos. Iar comertul cu lipsa de speranta pare sa se duca de rapa…

,,Un exercitiu de umor negru extrem de reusit… O carte proaspata, dar erudita; lucida, dar optimista; satirica, dar revigoranta.”     Le Magazine Littéraire

Jean Teule

 s-a nascut in 1953, intr-un orasel din Normandia. S-a facut cunoscut ca autor de banda desenata (Bloody Mary, 1984; Filles de nuit, 1985; Gens d’ailleurs, 1993), apoi a debutat in televiziune, unde a lucrat ca producator si scenarist. Mai recent, s-a consacrat scrisului. A debutat cu romanul Rainbow pour Rimbaud (1991), caruia i-au urmat L’Œil de Paques (1992), Ballade pour un père oublié (1995), Darling (1998), Bord cadre (1999), Longues peines, Les lois de la gravité, Ô Verlaine ! (2004), Je, François Villon (2006), Magazinul de sinucideri (Le Magasin des suicides, 2007; Editura ALLFA, 2011), Le Montespan (2008) si Mangez-le si vous voulez (2009).

ORASELE INVIZIBILE de Italo Calvino

Kubilai Han, stapanitorul celui mai vast imperiu din istorie, nu e scutit de dispozitii cat se poate de lumesti. Hanul e agitat, mofluz si isi pierde usor rabdarea, in orice companie. Singurul care il poate face sa asculte si sa viseze este faimosul explorator Marco Polo, care ii povesteste despre orasele vazute in calatoriile sale.Diomira, orasul cu saizeci de cupole de argint si un teatru de cristal. Isidora, orasul in care ajungi la batranete, cand dorintele sunt deja amintiri. Zair, orasul trecutului. Anastasia, orasul zmeielor si al femeilor, care te face sclav. Armilla, orasul fara case. Octavia, orasul-paianjen. Toate sunt orase ale mintii, locuri ale constiintei, ipostaze ale Venetiei lui Marco Polo, dar si ale oraselor in care traim azi.

,,Calvino scrie despre cum compasiunea, toleranta si intelegerea isi au radacinile in conexiunea imaginativa cu alti oameni, cu alte vieti. Orasele invizibile este capodopera sa.” Jeanette Winterson

,,O ultima declaratie de dragoste facuta orasului.” Italo Calvino

,,Poate cea mai frumoasa scriere a lui Italo Calvino.” Gore Vidal

Italo Calvino 

s-a nascut in 1923, in Cuba, avand insa origini italiene. In 1985, anul mortii sale, era cel mai tradus scriitor italian al tuturor timpurilor. Inscrierea la Universitatea din Torino, in 1941, i-a confirmat, prin lecturi si amicitii, orientarea anti-fascista mostenita din familie. La douazeci de ani, a refuzat serviciul militar si s-a ascuns in munti, impreuna cu partizanii, apropiindu-se de gruparea comunista. In primavara lui 1944, Calvino s-a inrolat in Rezistenta si, timp de aproape doi ani, a luptat in Alpi, desi familia i-a fost amenintata si luata ostatica de nazisti. Intors la Torino, a abandonat Facultatea de Agricultura in favoarea Facultatii de Arte si a inceput sa lucreze la faimoasa Editura Einaudi, alaturi de Cesare Pavese, care ii va deveni prieten si mentor. Italo Calvino a debutat cu Il sentiero dei nidi di ragno (Premio Riccione, 1947), roman de factura neorealista, cu neasteptat succes la public. Acestuia i-au urmat Ultimo viene il corvo (1949, povestiri), I giovani del Po (1951, roman), Vicontele injumatatit (Il visconte dimezzato, 1952, fabula), ultima confirmandu-l ca scriitor. In 1957, revoltat de atacul Uniunii Sovietice asupra Ungariei, a iesit din Partidul Comunist. De-a lungul vietii, a practicat gazetaria, a colaborat la radio si televiziune, s-a afirmat in cinema si teatru, a compus muzica de opera, a frecventat numeroase cercuri literare postbelice. Printre cele mai importante opere de fictiune se numara: Ultimo viene il corvo (1949), Il barone rampante (1957), Il cavaliere inesistente (1959), Castelul destinelor incrucisate (Il castello dei destini incrociati, 1969), Iubiri dificile (Gli amori dificili, 1970), Cetatile invizibile (Le città invisibili, 1972; Editura ALLFA, 2011), Daca intr-o noapte de iarna un calator (Se una notte d’inverno un viaggiatore, 1979). Italo Calvino a primit numeroase distinctii literare, atat in Italia (Premiul Feltrinelli, 1973, pentru Cetatile invizibile), cat si in America (membru al Academiei Americane), Austria (Premiul de Stat pentru Literatura Europeana), Franta (Légion d’honneur).

In curind: CARAREA CUIBURILOR DE PAIANJENI de Italo Calvino

Romanul de debut al lui Italo Calvino pentru prima oara in limba romana. Aceasta este coperta editiei in limba engleza aparuta la zece ani de la data primei aparitii a cartii: 1947.

Cararea Cuiburilor de Paianjeni este o panorama intima a istoriei vazuta de jos in sus, din perspectiva lui Pin-un „copil batrin” care observa cu uimire cruda lumea celor mari.De la pornirile sexuale animalice ale surorii lui prostituate, pina la cuvintele cu rezonante inficosatoare ca trotkist sau fascist carora le acorda semnificatii demonice, copilul judeca lumea ca fiind peticita si distorsionata. Orfan la zece ani, Pin ia razboiul ca pe o joaca, amestecindu-se printre soldatii din rezistenta, care il adopta instantaneu in mijlocul lor, intelege sensul camaraderiei si afla totul despre principiul care pare sa guverneze lumea: cel al violentei.

Portretele luptatorilor din Rezistenta-Cugino,Kim, Lupul rosu- sunt pline de culoare, iar problemele pe care le ridica romanul, precum fascinatia raului sau cealalta fata a inocentei, sunt mereu actuale. Un clasic modern care imbina perfect critica sociala cu imaginatia poetica.

CABALISTUL DIN PRAGA de Marek Halter

Secolul al XVI-lea. Europa e in fierbere. La Praga, in cartierul evreiesc, marele cabalist MaHaRal tine un ritual secret. Prin magia cuvantului, el insufla viata unui monstru de lut, cu puteri nelimitate, menit sa-i apere poporul: faimosul Golem.Vestea se duce pana la marii savanti ai vremii, Galileo Galilei si Johannes Kepler, starnind dispute aprinse. In acest timp, David Gans, un tanar astronom, si iubita sa, Eva, descopera ca Golemul – teribila faptura fara grai – sufera si se revolta. Curand, Golemul nu mai poate fi controlat: creatura se ridica impotriva creatorului…

Golemul este unul dintre ,,monstrii sacri” ai culturii universale, inrudit cu Frankenstein, cu ucenicul vrajitor sau cu robotii moderni. Romanul lui Marek Halter ne initiaza in lumea fascinanta a Cabalei si in misterele Renasterii: descoperiri stupefiante, stiinte magice si razboaie religioase.

,,Cand legenda Golemului e in mainile unui scriitor atat de talentat ca Marek Halter, ea isi regaseste elanul, suspansul, fascinatia eterna… Le Point

,,A citi acest roman este la fel de cutremurator ca a te plimba prin cartierul evreiesc din Praga, pazit si astazi de statuia marelui rabin. Instructiv, spectaculos, magic!” Paris Match

Marek Halter

 s-a nascut in Polonia, in 1936. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, familia sa a reusit sa evadeze din ghetoul evreiesc al Varsoviei. Dupa ce au trecut prin Ucraina, Rusia si Uzbekistan, au emigrat in Franta, in 1950. Aici, Marek Halter a studiat pantomima, cu Marcel Marceau, si a inceput sa picteze, avand o serie de expozitii internationale. In 1967, a fondat International Committee for a Negotiated Peace Agreement, jucand un rol esential in medierea relatiilor dintre palestinieni si israelieni. A inceput sa scrie in anii ’70, debutand cu Le Fou et les rois (Prix Aujourd’hui, 1976). Printre romanele sale de succes international se numara Les Mystères de Jérusalem (1999), La Mémoire d’Abraham (Prix du Livre Inter, 1983), Le Messie (1996), Le Vent des Khazars (2001), Biblia la feminin (La Bible au féminin) – Sara (Sarah, 2003), Sefora (Tsippora, 2004), Lila (Lilah, 2005) -, Maria (Marie, 2006), La reine de Saba (2008) si Cabalistul din Praga (Le Kabbaliste de Prague, 2010; Editura ALLFA, 2011). Romanele sale au fost traduse in peste douazeci de limbi. 

NEPOVESTITELE TRAIRI ALE TEMPLIERILOR ROMANI de Adrian Voicu

Cei trei eroi sunt un valah – Berila – un ungur – Pista Massy – si un sas – Kremvurst von Schlitz –, care bat Europa de la curtile lui Filip cel Frumos si Clement al V-lea pana dincolo de Prut, ajutandu-l pe Basarab Intemeietorul sa castige lupta de la Posada. Ei traiesc intens zorii framantatului secol XIV si scriu o istorie al carei deznodamant ne este astazi foarte bine cunoscut, adaugandu-i insa detalii noi la fiecare pas.Cei trei incearca sa-l salveze de la moarte pe Jacques de Molay, se intalnesc cu Dante, cu Romeo si Julieta (pe care ii salveaza), cu mesterul Manole si cu eroii Mioritei, insa faptele lor nu sunt stingherite de tragismul acestor povesti.

Adrian Voicu

 s-a nascut in 1970 la Nehoiu, in judetul Buzau. La 25 de ani a devenit inginer, dupa studii militare si tehnice la Breaza, Brasov si Bucuresti. Revista Viata Studenteasca i-a gazduit primele incercari literare, la sfarsitul anilor 1980. A debutat cu volumul de proza Joi seara, in parcare (2007) urmat in acelasi an de cartea Intre doua decolari.  A publicat in revistele culturale Apollon (2007), Luceafarul (2009) si Arges(2010). Este laureat al premiului special pentru proza decernat in 2009 de Festivalul de Literatura „Lili” al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti. In 2010, in volumul colectiv Premiile Lili – Antologia Festivalului de Literatura Lili, Editia I, reediteaza doua capitole din Decolari. Este prezent in spatiul virtual cu site-ul de autor www.adrianvoicu.ro si cu blogul personal:www.blog.adrianvoicu.ro

In curind vom citi o carte senzationala SANCTUS de SIMON TOYNE

Citadela, sudul Turciei- un munte salbatic, care adaposteste cel mai vechi lacas de cult si cel mai mare mister al omenirii. Calugarii care viermuiesc prin maruntaiele lui fac parte dintr-o secta antica, numita SANCTUS, care practica ritualuri de o violenta inimaginabila. Intr-o dimineata, un calugar al ordinului urca in virful muntelui ,intinde bratele in forma de cruce si se arunca in gol.Trupul ii este plin de taieturi pina la os , in forma literei TAU. Detectivul Arkadian are o misiune grea: ordinul Sanctus este protectorul textului original al Bibliei. Undeva in maruntaiele muntelui exista o gradina care pare a fi cea a Edenului, dar aici cunoasterea nu inseamna pacat originar, ci puterea divina. Cind detectivul Arkadian, brazilianul Oscar(arhitectul Cristului de la Rio) si ziarista Liv patrund in Citadela, ei sunt pe cale sa descopere unul dintre cele mai inspaimintatoare secrete ale civilizatiei.

Simon Toyne 

s-a nascut in 1969 la Cleethorpes, in Marea Britanie. A studiat literatura engleza si teatru la Goldsmiths College din Londra, iar timp de douazeci de ani a lucrat in televiziune, ca scenarist,regizor si producator. A produs documentarul ” 100 Greatest Films”, difuzat pe Channel 4, si i-a intervievat, printre altii, pe Omar Sharif, Michael Caine, Peter Fonda si Steven Spielberg. Programele de televiziune la care a lucrat au primit numeroase premii- de la BAFTA,la „Best Makeover Show”, acordat de Good Homes.Sanctus(2011) este primul lui roman, parte a unei trilogii.

Una din surprizele care vor aparea in curind ca fi :

JULIAN SANCHEZ – ANTICARUL

Exista piatra lui Dumnezeu? Si daca da, este in Barcelona de azi?!

Florian Lafani& Gautier Renault- POKER IN INFERN

In urma unor experimente farmaceutice inedite ,Lars se trezeste bogat, criminal dar si angrenat intr-un joc de poker cu mize uriase.Delicios!

In curind vor mai urma si alte surprize, asa ca tineti aproape mai ales ca a mai ramas O LUNA DE ZILE PINA LA TIRG!

posted by voicunike

9 comentarii la „STRADA FICTIUNII-CEA MAI NOUA COLECTIE

  1. Din pacate, eu nu am mari asteptari de la ALL, am citit carti dela ei, si fictiune si nonfictiune, si au traduceri proaste! Pana la urma, conteaza covarsitor editura unde apare o carte, prin traducatorii pe care si-i permit.

    1. Valmon, cartile care sunt in noua colectie prezentata mai sus se ridica la toate standardele moderne din ziua de azi.
      Incearca s-apoi astept injuraturile 🙂 sau felicitarile.

  2. Valmon…nu stiu ce carti ai citit tu si de cand ale editurii all si poate ai dreptate. Eu am citit cateva de non fictiune (management si economie) si am citit din strada fictiunii. Magazinul de sinucideri este foarte bine tradus si cursiv si foarte descriptiv iar orasele invizibile…citeste intai si ma comentez tu dupa! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *