Ce mai citește Liviu-Partea a II-a

SERGE BRUSSOLO-NOAPTEA LUPULUI (LA PRINCESSE NOIRE, 2004) 216P., TRADE PAPERBACK, PARALELA 45, 2011, COLECȚIA BESTESELLER NR. 32, TRADUCĂTOR NICOLAE CONSTANTINESCU, REDACTOR MUGUR BUTUZA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Tânăra Inga este răpită de vikingi pentru a fi vândută mai apoi ca sclavă unei enigmatice prințese, proprietara unui castel aflat pe o insulă din nordul înghețat. Vikingii jefuiau și distrugeau satele aflate pe coastă, răpind și violând femeile și omorând bărbații. Inga însă scapă de acest tratament deoarece fusese însemnată cu fierul roșu de către tatăl, un fost faimos războinic viking, fiind apoi cumpărată de Doamna Urd, Prințesa Neagră.

Aceasta aduna copiii diformi sau cu infirmități abandonați de vikingii care își doreau numai odrasle sănătoase și puternice, pentru a putea deveni la rândul lor războinici sănătoși și puternici, astfel încât Inga este cumpărată pentru a o putea ajuta pe Doamna în Negru să aibă grijă de copii. Acești copii diformi însă nu aveau numai probleme de sănătate, ci și grave probleme psihice și de comportament, din cauza aceasta toate celelalte ’bone’ fiind puse pe fugă, omorâte de către copiii cei anormali sau preferând să fie devorate de lupii care înconjurau castelul.

Inga însă se descurcă perfect în noua ipostază, se împrietenește cu copiii, inclusiv cu Nebunul din turn, care avea o ghioagă cu cuie și care omorâse mai multe îngrijitoare înainte de a veni Inga, fiind apoi coborâtă în subsolul castelului, acolo unde erau ținuți copiii orbi, considerați prea periculoși pentru a sta împreună cu ceilalți copii; Ingăi i se lipesc ochii cu ceară pentru a trece drept oarbă printre copiii din subteran. Tânăra se împrietenește cu copiii orbi și cu conducătorul acestora (care în final se va dovedi a fi…o surpriză) și află că subteranele erau bântuite de un monstru și că exista un criminal în serie care îi decima pe copii.

În apropierea castelului exista și un sat, de unde locuitorii castelului se aprovizionau cu alimente, făcând schimb cu hainele țesute de copii în castel. Urmează o serie de aventuri și de întorsături de situație cum puțini autori pot să o facă, secrete de familie, legende înfricoșătoare despre Doamna în Negru (o adevărată devoratoare de bărbați în viziunea sătenilor și a preotului nebun deghizat în dragon răpitor de oi), toate condimentate cu legendele nordice despre sfârșitul lumii și superstițiile caracteristice vremii.

Ce mi-a plăcut la carte este ritmul alert și nenumăratele întorsături de situație, tipice romanelor lui Brussolo și faptul că se vede că autorul s-a documentat minuțios pentru a reda legendele și divinitățile nordice, precum și recrearea atmosferei de Ev Mediu întunecat, barbar, înapoiat și superstițios cum poți vedea în Beowulf (1999) dar și în The Name of the Rose (1986).

Pe de altă parte pe mine începuseră să mă obosească toate întorsăturile acestea-când credeam că am aflat secretul, pac…de fapt nu era așa, ci…CITIȚI NOAPTEA LUPULUI. Intriga însă este destul de originală (este impresionant ce paletă variată de subiecte abordează Brussolo în cărțile sale și ce imaginație debordantă și, uneori, bolnavă are acest autor), deși nu este cu siguranță un Brussolo de zile mari.

Posted by Liviu

You might also like

Comments

  1. avatar
    bakersdelight says:

    Can I just say what a relief to find an individual who really knows what they’re talking about on the web. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people must look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you surely have the gift.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *