Fata nevazuta a tirgului de carte:part one

Printr-o ironie a sortii am avut sansa de-a participa de luni pina duminica la tirgul de carte Gaudeamus. Am fost destul de nesigur ca voi fi prezent la tirg din motive obiective si care nu tineau neaparat de vointa mea, dar destinul a orinduit asa de bine lucrurile incit am fost prezent chiar daca nu full time, macar atunci cind a fost important.

Luni am fost prezent  in Romexpo si am vazut cum febra pregatirilor era in toi, dar fara carti fara nimic , numai amenajat standurile si constructii la greu, se stabileau perimetrele, arhitectura era omniprezenta si pe baza supozitiilor reale se stabilea centrul de „greutate” al standului. Electrice , amenajari si alte cele ,peste tot in jur o forfota cum numai in furnicare si-n stupurile de albine  mai vezi; carucioare, mashinute si oameni toate inchinate zeului tirgului ca niste ofrande lumesti, totul pentru carti.

Marti seara febra ajunsa la apogeu, cu greu face-ai fata harniciei si devotamentului impus de editori si lucratori, ti-era mai mare dragul sa vezi cum standurile prindeau lumina si culoare si erau incalzite la focul cald al cartilor expuse in raft, mi-era asa de bine incit am fost pentru mai mult timp transpus in raiul cartilor ,in raiul oricarui cititor, este inegalabila senzatia pe care o ai cind rasfoiesti o carte , cind o pipai ,cind o vezi sau ii simti mirosul, e ca si cum l-ai apuca pe Dumnezeu de picior si nu ai mai vrea sa-i dai drumul. Nu sunt scriitor dar nici ca om simplu nu va pot descrie acea senzatie de bine si de placere la vazul cartilor, frumoase , lucioase , mai sumbre sau mai colorate, indiferent de ce gen erau, aratau bestial si chiar imi face o placere deosebita sa ma mindresc ca am participat la aranjarea a o parte din carti.Retusuri , rearanjari, mici schimbari pe ici colea si gata iata un stand aratos si frumos gata sa isi primeasca clientii, cam asa aratau toate marti seara inainte de marea inaugurare.

Miercuri am ajuns pe la ora ora 12 sau 13 s-am nimerit chiar atunci cind un individ cuvinta despre deschiderea tirgului, nu m- a interesat acest lucru dar in schimb am luat de sus de la intrare pulsul tirgului si mi-s-a parut unul bun, mi-am facut crucea mare(ca dracul este batrin 😀 ), m-am rugat in gind ca totul sa fie bine si am intrat cu inima larg deschisa spre neprevazut si orizonturi luminoase( nu va ginditi la luminita de la capatul tunelului 😀 ) , la sfirsit am avut dreptate lucrurile au iesit bine, dar sa nu anticipam.

Dupa tirg pot spune ca marele plus l-au avut editurile care nu au dorit o mare fala, se pot face multe lucruri cu mijloace simple dar care au un mare efect, si cred ca poate asta il atrage cel mai mult pe cititor, prezentarea unei carti facute simplu si cu minimum de mijloace , am o mare admiratie pentru un domn simpatic si tare finut TIBERIU STAMATE de la editura Paralela 45 care a facut adevarate minuni cu lansarile de carti, stie ce vrea dar mai stie (si acest lucru este tare important )ce vrea cititorul. De remarcat si de invatat! Felicitari!

La Litera cel mai mult m-au impresionat lansarile dar si cartile lor stralucitoare, sunt buni in ceea ce fac si pentru asta le acord nota 9,8. PR-ul Georgiana Sandu este tare valoroasa.

Editura Leda s-a intrecut pe sine si a scos una din cele mai frumoase carti cu o coperta bestiala, demult timp nu am mai vazut ceva atit de frumos, conditiile grafice si tipografice sunt la apogeu, nota 9,95. Astept nerabdator the goodies. De remarcat doua domnite cu inima cit harta cerului Mihaela si Roxana.Lipsa unui bun prieten  din motive obiective mi-a intunecat inima in zilele tirgului, dar pina la urma lucrurile au iesit spre bine. Leda is the best.

La Nemira de departe a stralucit hardcoverele cu seria lui Martin care iti iau ochii dar si mintile, e una din cartile pentru care ai face lucruri necugetate pentru a le avea, mi-aduce aminte de 1992 cind a aparut pentru prima data Dune la noi si am dat aproape toata lichidarea pentru a-mi cumpara cele doua volume. Pentru cei care inca nu stiu editia paperback din volumul Dansul Dragonilor va fi disponibila din luna ianuarie 2012 pe site-ul Nemira la vinzare.  Nota 9,95.Stralucirea o are in ochi si-n zimbet una din cele mai haioase fete Diana Ionescu( nota 11) dar si simpaticul PR- Gabriela Preda, plus minunatii prieteni Alex(din pacate nu a putu fi prezent),Daniel, Marian , Mihai , George, Relu si altii. Ii rog sa ma scuze pentru omisiuni.

Editura Paralela 45 a facut furori cu cei doi autori(de fapt trei) de mare calibru si cu lipici la public, fratii Strugatki si Brussolo cu doua carti extrem de interesante , una este un apogeu iar cealalta stilul inimitabil al unui mare autor cu multi fani.Nota 9,98. Tiberiu este de best ever, impreuna cu Nina Munteanu a facut un show ce zile mari.

La ALL a venit chiar in carne si oase autorul unei carti care mi-a placut la nebunie-Simon Toyne-Sanctus- carte pe care am vizualizat-o ca pe un film, o carte in care m-am afundat asa de tare incit atunci cind Generalu’ a venit sa ma cheme la masa am avut acea senzatie de nemultumire pe care o ai atunci cind te intrerupe cineva in timpul unui film superbun, tot de la ei recomand cu aceeasi caldura Anticarul, nu vreau sa va spun deocamdata nimic dar este la un nivel apropiat de Sanctus ca valoare, mi-ar placea sa descoperiti singuri aceste minunate carti. Nota 9,79. Loredana si Ana sunt un tandem extraordinar, merita sa arunci un ochi in „visteria” lor, comorile asteapta!

Va urma!

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: