Alaturi de editura Millennium Books , PARALELA 45 a rupt gura tirgului cu lansarea a doua carti care sunt ca aurul pentru sefisti, Melcul pe Povarnis de Arkadi si Boris Strugatki si Noaptea Lupului de Serge Brussolo, doua carti foarte faine si care pe perioada tirgului au fost la niste preturi imbatabile la standul editurii Paralela 45. Sa vedem despre ce este vorba si nu ratati ocazia de a le citi!
Melcul pe povârniş este considerat în mod unanim de critică şi de public drept cel mai bun roman al fraţilor Strugaţki. Popularitatea sa a crescut şi mai mult în urma acuzaţiilor aduse regizorului James Cameron, creatorul Avatarului, de către fanii celor doi scriitori ruşi, că s-ar fi inspirat din această scriere în realizarea blockbusterului său. Însă cele două creaţii n-au nimic în comun, în afara unei asemănări de decor, după cum a arătat chiar Boris Strugaţki într-un interviu recent şi după cum vor putea descoperi cititorii înşişi încă de la primele pagini. Nimic din optimismul şi rezolvările factice ale producţiilor hollywoodiene nu se găseşte în acest roman. Ba dimpotrivă: scris în 1965, adică în perioada imediat următoare aşa-numitului „dezgheţ”, perioadă în care autorităţile sovietice reveniseră la practici staliniste, romanul este marcat de un pesimism adânc în ce priveşte soarta speciei umane. Dar nu şi de fatalism, căci nota în care se încheie romanul este una ce lasă o scânteie de speranţă, mică, dar totuşi o speranţă.
Melcul pe povârniş este la prima transpunere în limba română, în versiunea excelentului traducător Valerian Stoicescu, semnatar şi al altor traduceri remarcabile din opera fraţilor Strugaţki, şi este urmată de o postfaţă a scriitorului Liviu Radu, bun cunoscător al fenomenului science-fiction.
O prezenţă tenebroasă începe să se manifeste în subsolurile unui castel medieval de pe o insulă din nordul îngheţat, aflat în stăpânirea unei misterioase „Prinţese negre” ce adună copii abandonaţi de necruţătorii vikingi. Consideraţi nefolositori de războinicii nordului, copiii aceştia sunt pioni într-un conflict ale cărui mize nu le înţeleg, dar asupra cărora speculează fără oprelişti. Iar superstiţiile şi angoasele lor profunde, hrănite de precaritatea condiţiilor de viaţă, nu încetează să amplifice poveştile care circulă din gură în gură, până când un climat de tensiune şi teroare pune stăpânire peste toţi locuitorii castelului. Iată genul de atmosferă pe care Brussolo o stăpâneşte la perfecţie: una în care mitologia – nordică, în acest caz – şi resorturile ascunse ale fiinţei umane se îmbină pentru a crea un suspans în care orice devine posibil.
„Brussolo este un «extraterestru» care, pornind de la o imagine, de la o idee decalată, pune în mişcare o maşinărie ce înaintează cu o logică infernală, implacabilă, dezvăluind în trecerea ei situaţii dintre cele mai demenţiale şi sfârşind într-o apoteoză demnă de un Armaghedon”.
Acestea fiind zise, astept parerile vostre despre aceste doua bijuterii literare.
posted by voicunike
”Melcul pe povarnis” face cumva parte din vreo serie a fratilor Strugatki?
Da.