Lecturi 434 (Blog tour nr. 98): Viveca Sten – Ascunsă în umbră

Publicat pe De Liviu Szoke

Autor: Viveca Sten

Titlu: Ascunsă în umbră (2025)

Titlu original: Dalskuggan (2021)

Serie: Crimele din Åre (Åremorden II)

Editură: Crime Scene Press

Traducător: Loredana Frățilă-Cristescu

Redactor: Horia Nicola Ursu

Copertă: Alexandra Bardan

Nr. pagini: 448

Format: Trade Paperback, 13×20

Preț: 53,1 (59)

Nota Goodreads: 4,16 (6 685 note)

Descrierea editurii:Secrete, răzbunare și o crimă violentă tulbură idilica localitate Åre. În stațiunea suedeză de schi Åre este găsit trupul lui Johan Andersson, fost schior olimpic. Bărbatul pare că a fost ucis în bătaie în pădure. Conform soției sale, nu avea niciun dușman pe lume. În ochii inspectorilor Hanna Ahlander și Daniel Lindskog, crima dovedește altceva. Dar ce să fi provocat o asemenea furie? Și cui? În timp ce poliția caută răspunsuri, Rebecka Ekvall, soția vulnerabilă a unui pastor, este prinsă într-o căsnicie abuzivă. Izolată de congregație, Rebecka se teme cumplit pentru viața ei. Pentru că poartă cu sine un secret teribil. Dar nu e singura persoană din Åre care ascunde lucruri. Pe măsură ce descâlcesc ițele întunecate ale unei liste de suspecți tot mai mare, Hanna și Daniel își dau seama că uciderea lui Johan este doar începutul unui caz despre supraviețuire și răzbunare cu orice preț.”

Blog tour nr. 98 (6/2025): Un nordic-noir în adevăratul sens al expresiei, cu intrigi bine ticluite, familii cu secrete tenebroase și relații complexe, personaje complicate și cu personalități puternice, totul în frigul și zăpada unei localități reci și neprimitoare dinspre nordul Suediei, unde parcă neaua nu se topește niciodată și condițiile meteo reprezintă ele însele un pericol permanent. Și, vorba cuiva, după ce că sunt puțini locuitori acolo, se mai și omoară între ei.

Când este vară, localitatea și stațiunea Åre, aflată la ceva mai mult de șase sute de kilometri la nord-vest de capitala Stockholm, este de-a dreptul fermecătoare. La fel este și iarna, când se umple probabil de turiști veniți din toate colțurile Suediei să schieze și să se bucure de telescaun și de splendidele peisaje oferite de lacul înghețat, de munții maiestuoși și de pădurile de conifere și de mesteceni care se întind parcă la nesfârșit. Însă idilica localitate devine, în imaginația Vivecăi Sten, autoarea longevivei serii Sandhamn (care a făcut-o celebră, care numără unsprezece volume și care a fost transformată într-un serial de mare succes) și, mai nou, a seriei Crimele din Åre (ce numără și ea deja cinci volume, dintre care primele două au apărut la Editura Crime Scene Press, traduceri de Roxana Brînceanu și Loredana Frățilă-Cristescu), scena unor acte de o violență ieșită din comun când resentimentele ies la iveală și secretele din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat răbufnesc și amenință liniștea idilicului orășel.

Dacă în primul volum, Ascunsă în zăpadă, avem de-a face cu dispariția unei adolescente care s-a băgat unde nu trebuie și, prin urmare, a fost pedepsită, în al doilea volum începem de la prima pagină cu descoperirea cadavrului unui fost campion la schi ce a fost bătut cu sălbăticie și apoi lovit cu un obiect contondent în ceafă, după care a fost abandonat în zăpadă, cu mâinile legate la spate (bineînțeles că Netflix n-a putut să respecte cartea și a plusat cu cadavrul făcut bucăți de trenul ce trece pe lângă lac). Descoperirea este făcută de un băiețel care coboară din mașina mamei pentru o treabă urgentă, iar apoi la locul faptei sosesc polițiștii, în persoana Hannei și a lui Daniel, cei doi inspectori-șefi din primul volum.

Acum, povestea Hannei am mai întâlnit-o de câteva ori: alungată practic de la secția de Delicte Majore de la Stockholm după ce, aparent, și-a hărțuit un coleg și a mai fost și părăsită de partener și dată afară din casă, ea se refugiază în primul volum la cabana surorii sale din Åre pentru a-și lua o binemeritată pauză. Însă nu-și găsește liniștea nici măcar aici, unde, teoretic, singurele delicte ar fi braconarea de elani și furturile de snowmobile, după cum se exprimă, foarte plastic, unul dintre polițiștii de la secția din Åre. Însă normal că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și, după ce Hanna rezolvă crima din primul volum împreună cu noul ei partener (și superior, dar numai pentru că e mai în vârstă și are mai multă experiență decât ea), Daniel, acum cei doi se văd nevoiți să facă încă o dată echipă pentru a-l descoperi pe cel care le-a omorât fostul campion.

În paralel cu povestea din prezent și parcă pentru a-i sălta la fileu Hannei o minge care să-i pună în valoare experiența de agent în slujba femeilor abuzate de soți și alți nenorociți de parteneri, mai avem și povestea din trecut și până în prezent a unei tinere fără experiență, dar mereu încrezătoare în bunătatea oamenilor și-n mila lui Dumnezeu. Aceasta este Rebecka, cea care s-a căsătorit de tânără cu un pastor ce bineînțeles că se dovedește un mare nemernic și un laș care simte nevoia să se dovedească puternic (doar față de sine însuși, pentru că altminteri oricine l-ar privi cu dispreț pe cel care își abuzează soția).

Inițial, de bună seamă că ai impresia că nu există nicio legătură între cele două fire narative, dar, așa cum îi șade bine oricărui scriitor de thrillere nordice care se respectă, povestea este mult mai nuanțată și mult mai complexă. Interacțiunile dintre personaje, empatia de care unele dau dovadă, dar și întunericul din sufletul altora, ce merge mână în mână cu pâcla, semiîntunericul și viscolul ce se ivește când ți-e lumea mai dragă și parcă la țanc pentru a le îngreuna și mai mult misiunea celor aflați de partea dreptății, contribuie din plin la această complexitate a poveștilor cu care scriitorii nordici ne-au obișnuit de ceva vreme și care, iată, se dovedesc încă o dată+ extrem de buni la ceea ce fac.

„Se comportă de parcă ar avea în fața lui pe cineva cu totul străin, nu soția cu care a trăit șapte ani. Rebecka se prinde de marginea scaunului, copleșită de panică oarbă.” […]

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului Ascunsă în umbră de Viveca Sten. Dacă sunteți curioși să aflați alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, unde au apărut sau vor apărea recenzii în zilele următoare:

Cărțile mele

Falled

Ciobanul de azi

Anca și cărțile

Analogii, Antologii

Literatura pe tocuri

Citește-mi-l

Fata cu cartea

2 comentarii la „Lecturi 434 (Blog tour nr. 98): Viveca Sten – Ascunsă în umbră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *