Intersecții culturale: o discuție despre Tanabata și iubire în cultura locală și cea niponă alături de Horea Sibișteanu și Ioana Burtea

Publicat pe De Liviu Szoke

Pentru a marca una dintre cele mai frumoase sărbători japoneze, Tanabata, NEZUMI by Nemira, primul imprint de manga în limba română și Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” pregătesc un eveniment special dedicat deopotrivă celor ce sunt pasionați de cultură niponă, dar și celor ce abia acum o descoperă. 

Cititorii sunt invitați joi, 11 iulie, de la ora 19:00, la Fandom Cărturești Verona să afle ce reprezintă Tanabata și care sunt intersecțiile și paralele dintre cele două culturi atunci când vorbim despre dragoste. Horea Sibișteanu va împărtăși observații pe care le-a adunat în perioada în care a locuit în Tokyo,  iar Ioana Burtea va oferi o perspectivă personală și locală,  într-un dialog moderat de Marian Coman, scriitor și coordonator Armada și NEZUMI.

Tematicile pe care cei doi invitați le vor aborda stau drept inspirație și pentru cărțile semnate de aceștia, Fetiș” și Ȋntinde mâna, Tiberiu” de Horea Sibișteanu (ambele publicate în imprintul n’autor fiction, Nemira), respectiv Fără instrucțiuni de folosire” (n’autor non-fiction, Nemira) al jurnalistei și autoarei Ioana Burtea. 

Mai mult, Șerban Georgescu, Directorul Departamentului de Studii Asiatice, Universitatea Româno-Americană, le va povesti celor prezenți despre festivalul Tanabata și felul în care japonezii celebrează această sărbătoare a iubirii.

Marian Coman îi va provoca să cei prezenți să identifice intersecțiile literare și culturale, fire narative și mitologii comune sau dimpotrivă, între literatura română și cele mai iubite titluri de manga din imprintul NEZUMI.

Nu în cele din urmă, seara se va termina cu o demonstrație de ikebana susținută de Andreea Georgescu, profesor al Școlii Sogetsu și artist ikebana. Participanții vor fi invitați să participe și ei la ritualul Tanabata.

Ce este Tanabata?

Tanabata, cunoscută și sub numele de Festivalul Stelelor, este o celebrare a legendei iubirii între două stele, reprezentate de Orihime (Vega) și Hikoboshi (Altair), care se întâlnesc o singură dată pe an pe Cerul de Vară, pe data de 7 iulie. În această zi, conform tradiției japoneze, oamenii scriu dorințele lor pe bilețele de hârtie colorată (tanzaku) și le prind pe ramuri de bambus sau alte plante, în speranța că acestea se vor împlini.

Despre NEZUMI

Singurul imprint editorial de pe piața din România dedicat manga, NEZUMI a fost lansat de Editura Nemira în august 2022, fiind coordonat de scriitorul Marian Coman. Până acum, NEZUMI a publicat serii populare precum „Mireasa Străvechiului Mag“, „Regatele Ruinei“, „Lecții de vals“, precum și romanul grafic „Shino nu își poate spune numele“, dar și Atelierul vrăjitoarelor”, „Minciuna ta din aprilie”, „Justițiarii din Tokio” și „Atacul titanilor”, unele dintre cele mai bine vândute serii manga din lume.

Seriile manga publicate de Nezumi sunt traduse direct din limba japoneză de tineri profesioniști, specializați în limba și cultura niponă. 

Despre CSRJ

Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” (CSRJ-AH) a fost înființat în mai 2005 în cadrul Universității Româno-Americane, cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București, fiind un proiect susținut de JTI. Centrul își propune promovarea studiului limbii, culturii și mediului de afaceri japonez celor interesați, atât studenți ai Universității Româno-Americane (așadar viitori oameni de afaceri, diplomați sau specialiști în drept internațional), cât și celor care sunt pasionați de modelul japonez.

Mai mult de atât, Centrul a reușit să creeze o tradiție prin oferirea unei imagini clare asupra elementelor de cultură tradițional japoneze, cum ar fi: ceremonia ceaiului, Ikebana, Taiko, dar și Aikido sau Ninjutsu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *