Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack nu mai acceptă CSS personalizat. Citește documentația pe WordPress.org pentru a învăța cum să aplici stilurile personalizate pe site-ul tău: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css. in /home/bibliotecaluiliv/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Lecturi 373 (Blog tour nr. 46): Mark Billingham - Fără scăpare - Biblioteca lui Liviu

Mark Billingham – Fără scăpare (Rabbit Hole, 2021) 392p., TPB, 13×20, Niculescu Fiction, colecția Noir, trad. Timea Kovacs, red. Dragoș Ghițulete, 44,91 (49,9) lei, ISBN 978-606-38-0887-6

Nota Goodreads: 3,51 (6 509 note)

Descrierea editurii:Polițist. Pacient. Criminal. Cine este Alice? Când un tânăr este ucis într-un spital de psihiatrie, acuzațiile încep să curgă pe bandă rulantă. A fost unul dintre pacienți? Un membru al personalului? Sau a intrat cineva din afară? Detectivul Alice Armitage e pe urmele ucigașului. Singura problemă este că și Alice este pacientă.”

Blog tour nr. 46 (sau 3/2024): Un Shutter Island nu la fel de reușit, care se petrece într-un spital de boli mintale din Marea Britanie, nu pe o insulă, și cu o protagonistă fostă polițistă care încearcă să rezolve o crimă în timp ce se luptă cu propriii demoni și cu traumele care au trimis-o printre niște personaje unul și unul.

Un nou blog tour și un nou volum din colecția Noir a Editurii Niculescu Fiction (chiar, o fi imprint sau editură separată? Încă nu mi-e clar, de fapt). Încă un autor pe care nu l-am mai citit până acum, nu că ar fi fost vreo pierdere, dacă ar fi să mă iau după acest roman apărut spre finele anului 2023. Spun asta pentru că nu doar că personajul este confuz și insuficient conturat, deși în patru sute de pagini ar fi fost spațiu berechet să se însăileze măcar așa, o schiță ceva mai clară, despre acest personaj, Al(ice) Armitage, și încercările ei de-a rezolva din acest ospiciu/spital pentru pacienți depresivi, schizofrenici șamd., ci și pentru că nu avem pic de suspans, iar întorsătura de situație devine deja foarte clară după vreun sfert din poveste.

Alice Armitage a fost polițistă în cadrul Poliției Metropolitane din Londra și a trecut prin trauma de a asista neputincioasă cum partenerul ei de echipă, Johnno, a sângerat de moarte în brațele ei în urma unei confruntări cu colegul de cameră al unui suspect pe care veniseră să îl ia la întrebări. În urma acelui episod, a început să aibă tot soiul de viziuni, căci vedeți bine că stresul posttraumatic acționează parșiv și insidios, nu imediat, când se instalează șocul, ci la ceva vreme, dând peste cap existențele tuturor. Așa se întâmplă cu Alice, care se scufundă în promiscuitate după acel episod, începe să bea excesiv, să consume droguri, să aibă aventuri de-o noapte cu diverși indivizi dubioși, până când totul culminează cu un episod aproape schizofrenic în care, într-o seară, sătulă de luminile strălucitoare și jucăușe pe care le tot vedea în fundul grădinii, îi arde o sticlă de vin în cap partenerului ei stabil din acel moment și ajunge să fie internată într-un spital de psihiatrie.

Unde la scurt timp este asasinat un pacient. Așa că Alice începe să pună întrebări. Numai că stilul ei de-a pune întrebări frizează… nu știu cum să mă exprim fără să jignesc nici personajul, nici autorul, care a făcut o asemenea treabă în acest roman încât nu știi dacă e o farsă sau o poveste scrisă alandala, cam în stilul gândurilor și ideilor pacienților din spitalul de psihiatrie, în așa fel încât să pară că de fapt ancheta se confundă cu ceața din mintea personajelor. Ce încerc să zic de fapt este că autorului nu i-a ieșit. Deloc. În loc să avem o anchetă, avem de-a face cu capitole fără legătură între ele, cu situații ce rămân nerezolvate și cu idei disparate, care nu se încheagă. Și la ce bun să ai o parte povestită la trecut și una la prezent? Când ele se continuă una pe alta?

Capitolele scurte ajută când citești un thriller, dând senzația de accelerare a acțiunii, de ritm alert, deși uneori acțiunea se fragmentează atât de mult și ideile devin atât de subțiri la un moment dat, încât autorul, pentru a masca acest lucru, exagerează cu fragmentarea și încearcă să sporească suspansul prin faptul că se oprește exact când, de pildă, suspectul îndreaptă pistolul către detectiv și trage spre el. Și trebuie să dai pagina la capitolul următor ca să vezi dacă l-a omorât pe detectiv (sanchi, cum să-l omoare, doar e eroul principal și suntem abia la jumătatea cărții, iar el nu are cum să învie în mod miraculos). Ceva de genul se încearcă și aici, numai că în cazul de față, după ce că acțiunea era confuză, neclară, capitolele scurte contribuie și ele din plin la amplificarea acestei senzații, întrucât nici măcar nu se continuă armonios unul pe altul.

Bun, și ca să fie tacâmul complet, plăcerea lecturii a fost retezată scurt încă de la primele pagini, după ce mi-am dat seama că traducerea scârțâie, iar redactarea, puțină, multă, atentă, neatentă cum a fost făcută, n-a reușit să dreagă catastrofa. Serios acum, e impardonabil ca în anul de grație 2023, la o editură care se respectă pe ea însăși și care ar trebui să-și respecte cititorii să apară asemenea „traduceri”. Cuvinte scrise greșit (rămas bun, weekend-uri, mâine dimineață, probe medico-legale, scena crimei, wi-fi, sandviș etc.), virgule lipsă sau între subiect și predicat, exprimări greșite (detectiv ofițer? Crime Serioase și Organizate? – pag. 287-288), furculisioane la greu, cacofonii, topică inversată, exact ca în engleză, nu se ratează absolut nimic din ce-ar putea intra într-un manual de așa nu. Serios, dacă n-ar fi trebuit să scriu despre această carte (foarte slabă în sine, de altfel) în cadrul unui blog tour, aș fi abandonat-o fără nicio remușcare mai ales din cauza unei asemenea bătăi de joc.

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Fără scăpare de Mark Billingham. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Falled

Literatura pe tocuri

Ciobanul de Azi

Anca și cărțile

Citește-mi-l

Cărțile mele

Analogii, Antologii

Fata cu cartea

2 comentarii la „Lecturi 373 (Blog tour nr. 46): Mark Billingham – Fără scăpare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *