Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) IX: Toamnă-Iarnă 2016 – Grupul Editorial Art

Editura Paladin:

David Brin – Existență, 2 vol. (Existence, 2012), hardcover, colecția Science Fiction Masters, traducere de Ona Frantz.

În viitorul apropiat, omenirea a trecut de câteva ori pe lângă extincție. A fost realizată inteligența artificială, care deocamdată nu pare să reprezinte o ameninţare pentru rasa umană. A avut loc un incident nuclear îngrozitor, dar umanitatea a supraviețuit. Cu fiecare dezastru evitat, șansele de atingere a unui viitor măreț par să crească… până când de pe orbita Pământului este recuperat un obiect extraterestru străvechi care ascunde un adevăr teribil despre natura universului.

Fiinţa trasa o imagine – o ideogramă – într-un stil cursiv, cu aspect arhaic. Era un simbol complicat, care conţinea cel puţin douăzeci de trăsături… Deopotrivă minunat de simetrică şi totuşi colţuroasă, ameninţătoare, îi ţintuia privirea şi făcea să-i bubuie inima în piept. Xiang Bin nu cunoştea litera aceea. Dar orice om cu o cât de vagă cunoaştere a limbii chineze ar fi recunoscut radicalul – simbolul-nucleu – pe baza căruia era construit. Pericol!

„Fanilor literaturii science-fiction li s-a oferit în sfârşit ceea ce râvneau: ştiinţă adevărată explicată şi ştiinţă posibilă imaginată, totul împachetat într-o poveste incitantă. După lectura acestei cărţi te simţi ca şi cum ai fi experimentat un eveniment cultural. Îndrăzneţ, plauzibil şi provocator, romanul Existenţă ridică standardele literaturii SF.“ The Sun (UK)

Metro 2033

Dmitri Gluhovski – Metro 2033 (Metro I: Metro 2033, 2005), hardcover, traducere de Antoaneta Olteanu.

În anul 2033, supraviețuitorii unui război atomic planetar încearcă să-și continue existența sub pământ, în stațiile de metrou din Moscova, unde pericole nebănuite îi așteaptă la tot pasul. În lupta cu Întunecații – creaturi misterioase care trăiesc la suprafață și care coboară în adâncuri în căutarea oamenilor –, Artiom, personajul central al cărții, trece prin experiențe care îi demonstrează că cel mai mare pericol pentru om rămân tot oamenii. Metro 2033 este un roman apocaliptic ce clădește un univers de coșmar pe ruinele lumii imperfecte a zilelor noastre.

Metro 2033 nu este doar o călătorie presărată cu întâmplări ieșite din comun, ci este o incursiune în psihicul uman, o călătorie ce explorează cele mai adânc înrădăcinate frici ale omului.“ Fantasy Book Review

Furia Aurie | Paladin

Pierce Brown – Furia Aurie (Red Rising II: Golden Son, 2015), 562p., hardcover, 14×21, traducere de Iulia Pomagă.

Darrow e nevoit să lupte în apărarea bărbatului care i-a spânzurat soţia, să fie cel mai bun dintre lăncierii lui. Pe fondul unui adevărat război civil declanşat în sânul Auriilor, într-un fundal desprins din Războiul stelelor, eroul nu trebuie să piardă niciun moment din vedere adevăratul lui scop: revoluţionarea Societăţii care înrobeşte Culorile considerate inferioare. În rândul duşmanilor săi, Darrow reuşeşte să găsească prietenie, respect, ba chiar şi dragoste. Însă cine ar mai rămâne alături de el dacă adevărata lui identitate ar ieşi la iveală?

„Brown are personaje multidimensionale şi un ochi de regizor de Hollywood pentru explozii, dar cea mai impresionantă reuşită a lui e construcţia subiectului. Ca o maşinărie fin calibrată menită să sară în aer, fiecare acţiune pare să curgă în următoarea.“ NPR

Calea dragonului

Daniel Abraham – Calea Dragonului (The Dagger and the Coin I: The Dragon’s Path, 2011), hardcover, colecția Fantasy Masters, traducere de Laura Ciobanu.

În ciuda a tot ceea ce fusese învăţat, a tot ceea ce crezuse până de curând, darurile zeiței-păianjen nu arătau adevărul. Le ofereau slujitorilor ei ceva, da, însă nu adevărul. I se părea, tot mai mult, că întreaga lui viață fusese o țesătură de minciuni plauzibile. Ar fi trebuit să se simtă pierdut. Devastat. În schimb, i se părea că iese la lumină dintr-un mormânt.

După dispariţia dragonilor, care au stăpânit lumea cu mii de ani în urmă, Pământul este populat de treisprezece rase umanoide. Deşi reuşesc să clădească o societate cvasi-instituţionalizată, în care cetăţenii trebuie să respecte reguli stricte, urmaşii dragonilor nu-şi pot înfrânge natura războinică. Atunci când Regatul Antea ridică armele împotriva oraşului liber Vanai, pe care vrea să-l supună, cavalerul Geder Palliako, tânăra Cithrin și căpitanul Marcus Wester pornesc în aventura vieţii lor, iar destinul îi va aduce împreună pe Calea Dragonului.

„[Calea dragonului] are tot ce mi-am dorit de la un roman fantasy.“ George R. R. Martin

Lavondyss

Robert Holdstock – Lavondyss (Mythago Wood II: Lavondyss, 1988), 488p., hardcover, colecția Fantasy Masters, traducere de Mircea Pricăjan.

Harry a plecat la război. Aşa că l-au pierdut şi pe el. Dar acum, că tu eşti aici, au început să vină din nou. Îţi vor spune celelalte poveşti, toate poveştile. Eu cunosc atât de puţine! Dar ţie îţi vor arăta mai multe decât mi-au arătat mie vreodată, sunt sigur de asta. Cine sunt ele? Cine ştie! De partea cealaltă a pădurii e un om care s-a ocupat cu studiul lor. El le numeşte mitagouri.

În Lavondyss, al doilea roman din ciclul Mitago, magia mitologiei engleze şi irlandeze continuă să planeze asupra personajelor. Harry Keeton dispare fără urmă în pădurea Ryhope, iar Tallis, sora lui mai mică porneşte în căutarea sa, într-o aventură plină de pericole, pe parcursul căreia tovarăşi de călătorie îi vor fi mitagourile ce sălăşluiesc în adâncul pădurii şi bătrânul cercetător Wynne-Jones, devenit şaman. Convinsă că fratele ei e în fascinantul şi înfricoşătorul tărâm Lavondyss, Tallis face tot ce-i stă în putinţă pentru a ajunge acolo, chiar cu preţul unor sacrificii de neimaginat.

„O carte uluitoare. Transmite forţa bântuitoare a eroilor legendari şi a zeilor pierduţi.“ Locus

Cele O Sută de Mii de Regate

N.K. Jemisin – Cele o sută de mii de regate (Inheritance I: The Hundred Thousand Kingdoms, 2010), 440p., hardcover, 14.5×21.5, colecția Fantasy Masters, traducere de Radu Haulică.

Yeine, tânăra conducătoare a unui sat din Nordul Îndepărtat, este chemată în capitala Celor O Sută de Mii de Regate de către bunicul său, Dekarta Arameri, stăpânul atotputernic al lumii. Spre marea ei surpriză se vede desemnată, alături de cei doi veri ai ei, printre cei trei posibili moștenitori ai lui Dekarta. Dar căile puterii sunt greu de străbătut, iar când zeii căzuți din vechime se amestecă în treburile muritorilor, secrete sângeroase încep să iasă la suprafață. Yeine se vede prinsă într-un jos periculos al iubirii și puterii, în care soarta lumii depinde de deciziile ei. Va reuși Nahadoth, zeul întunericului, acum transformat în sclav, să-i ofere lui Yeine dragostea și ajutorul de care are nevoie?

„O poveste complexă, cu numeroase răsturnări de situație deopotrivă amuzante, înfricoșătoare și melodramatice, care vă vor ține cu sufletul la gură.” Publishers Weekly

Dragul și devotatul Dexter

Jeff Lindsay – Dragul și devotatul Dexter (Dexter II: Darkly and devoted Dexter, 2005), hardcover, colecția Crime Masters, traducere de Răzvan Năstase.

Viaţa e grea pentru Dexter Morgan. Nu e uşor să fii singurul criminal în serie din lume cu principii morale, mai ales dacă lucrezi pentru poliţia din Miami. Ca să evite suspiciunile, Dexter e nevoit să se ascundă sub masca normalităţii: îşi petrece timpul cu iubita lui, Rita, şi copiii acesteia, transformându-se treptat într-un ucigaş domesticit.

Dar când un psihopat mai periculos decât el începe să facă victime în Miami – lăsându-l până şi pe Dexter înmărmurit – şi când însăşi sora lui este implicată în caz, Dexter e nevoit să iasă din ascunzătoare şi să vâneze monstrul. Asta dacă nu cumva ajunge să fie el cel vânat…

„Un roman întunecat şi complex. Povestea pe care ne-o prezintă Lindsay este îndrăzneaţă şi, în mod neaşteptat, plină de umor.“ USA Today

Talentatul domn Ripley

Patricia Highsmith – Talentatul domn Ripley (Ripley I: The talented Mr. Ripley, 1955), hardcover, colecția Paladin Black Pocket Crime, traducere de Iulia Dromereschi.

După o copilărie marcată de moartea ambilor părinţi şi de experienţele traumatizante trăite alături de o mătuşă care îl umileşte, Tom Ripley devine un tânăr anxios, cu o sexualitate incertă, care îşi câştigă existenţa în New York punând la cale diverse fraude fiscale şi luându-şi identităţi false. Atunci când magnatul Herbert Greenleaf îl roagă pe Tom să meargă în Italia pentru a-l convinge pe fiul său, Dickie, să se întoarcă acasă, el acceptă fără ezitări. Ajuns acolo, Tom este vrăjit de personalitatea lui Dickie, însă fascinaţia lui se transformă treptat în ataşament bolnav, apoi în dorinţa obsesivă a tânărului de a deveni chiar persoana pe care o adoră. Iar de aici până la crimă ar putea fi doar un pas.

„Highsmith a creat o lume aparte – un univers claustrofobic și irațional în care pătrundem de fiecare dată cu sentimentul că pericolul ne pândește chiar pe noi.“  Graham Greene

Sosirea

Shaun Tan – Sosirea (The arrival, 2007), hardcover, colecția Grafic Art.

Ce-i face pe atât de mulți oameni să lase totul și să plece într-o țară misterioasă, unde nu au pe nimeni, unde tot ce știau are alt nume și viitorul este necunoscut?

 Acest roman grafic, în care doar imaginile vorbesc, e povestea tăcută a fiecărui imigrant, a fiecărui refugiat, a fiecărui om care s-a strămutat – și un tribut adus tuturor celor care au mers pe acest drum.

Leagănul pisicii

Kurt Vonnegut – Leagănul Pisicii (Cat’s Craddle, 1963), hardcover, 11×18, traducere de Raluca Popescu.

Leagănul pisicii, unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Kurt Vonnegut, scris în aceeaşi formă satirică ce l-a consacrat, este un comentariu asupra omului modern şi a nebuniei lui. John, un tânăr scriitor fascinat de Felix Hoenikker, aşa-zisul creator al bombei atomice, porneşte pe urmele unuia dintre fiii savantului. Ajungând până pe exotica insulă San Lorenzo, el descoperă şi un alt secret al omului de ştiinţă: Gheaţa-9, o armă chimică ameninţătoare pentru întreaga omenire.

Leagănul pisicii rămâne una dintre cele mai importante scrieri ale secolului XX şi o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, a măiestriei lui Vonnegut.

„O poveste ireverenţioansă şi foarte antrenantă despre iresponsabilitatea jucăuşă a oamenilor de ştiinţă. Una dintre cele mai bune scrieri satirice contemporane, o operă cu mult mai interesantă decât toate fleacurile melodramtice pe care criticii par să le considere «serioase».” The New York Times

8 povestiri de pe Calea Moșilor

Adina Popescu – 8 povestiri de pe Calea Moșilor (2016), 120p., hardcover, 17×25, ilustrații de Bilyana Velikova.

Adina stă pe Calea Moșilor și are tot ce își poate dori: are prieteni (din bloc și de la școală), păpuși, rotile și câte și mai câte. Are și un ghiozdan portocaliu, cu Scufița Roşie, care o face să simtă că poartă tot timpul o căsuță în spate, ca un melc. Din când în când ascultă discuri cu povești. Într-o zi scrie o poezie și devine o poetă celebră în toată școala. Într-o noapte urcă pe bloc și vede eclipsa de Lună. Iar la un moment dat îi convinge pe colegi să exploreze școala, în căutare de locuri secrete și misterioase. Calea Moșilor este toată lumea Adinei, pentru că aici se întâmplă totul, și numele ei adevărat este Calea Copilăriei.

Am scris aceste opt povestiri mai întâi pentru mine, ca să fiu din nou copil, dar le-am scris și pentru cei care își doresc să descopere o maşină a timpului care să-i poarte în anii 1980. Mi-aș dori ca această întoarcere în timp să îi ajute pe toți copiii să se simtă bine cu copilăria lor și să nu o piardă niciodată.

Adina Popescu

Copila-Stea

Jerry Spinelli – Copila-stea (Stargirl I: Stargirl, 2000), hardcover, colecția Smart Blue, traducere de Alexandra Dănilă.

Copila-Stea Calaway poartă rochii lungi și chimonouri, cântă la ukulele, e veselă și îi place să danseze. Mai toți colegii cred că e venită de pe o altă planetă sau că părinții ei sunt acrobați la circ. În primele săptămâni, întreg liceul e fascinat de nonconformismul ei.

Dar oamenii sunt schimbători și capricioși, iar cei ce ies din rândul lumii nu sunt văzuți mereu cu ochi buni. În scurt timp Copilei-Stea i se cere să fie „normală“ – iar asta o poate distruge, pentru că înseamnă renunțarea la tot ce o face să fie ea însăși.

Crenshaw

Katherine Applegate – Crenshaw (Crenshaw, 2015), hardcover, 13.5×19.5, traducere de Iulia Arsintescu.

Lui Jackson îi plac foarte mult lucrurile adevărate, care pot fi verificate, și visul lui este să devină zoolog. Urăște să fie mințit, iar părinții lui tocmai asta fac: ca să-i protejeze pe el și pe surioara lui, se poartă ca și cum totul ar fi bine și le ascund că s-ar putea să ajungă din nou fără casă.

Doar Crenshaw, prietenul lui imaginar, îl înțelege și îl ascultă. Motanul uriaș care se dă cu skateboardul și căruia îi place să facă baie cu clăbuci îl ajută pe Jackson să înțeleagă că nu e nevoie să poarte singur pe umeri povara familiei și că uneori chiar trebuie să spună tot ce are pe suflet.

Magnus Chase și zeii din Asgard (#1). Sabia Verii

Rick Riordan – Magnus Chase și zeii din Asgard I: Sabia Verii (Magnus Chase and the Gods of Asgard I: The Sword of Summer, 2015), 568p., hardcover, colecția Excalibur – Capodopere Fantasy, traducere de Alex Moldovan și Mariana Buruiană.

Dacă trăiești pe străzi, ai niște rude urâcioase și crezi că soarta te-a pus deja în fața celor mai grele încercări, nu-ți pierde speranța: poți afla oricând că ești odrasla unui zeu nordic. De fapt, chiar dacă ai o viață absolut obișnuită, poți afla că tatăl tău își trăiește veșnicia în Asgard și că tu ai șanse bunicele să mănânci la masa războinicilor din Walhalla.

Cam așa a fost și viața lui Magnus Chase după ce a rămas orfan. Adaugă la asta un uriaș al focului și Nouă Lumi prin care te aventurezi însoțit de un pitic, un elf și o walkirie renegată și ai în față una dintre cele mai captivante aventuri semnate de Rick Riordan.

Posted by Liviu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *