Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack nu mai acceptă CSS personalizat. Citește documentația pe WordPress.org pentru a învăța cum să aplici stilurile personalizate pe site-ul tău: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css. in /home/bibliotecaluiliv/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Semnal editorial 445: Noutăți de la editura Pandora M, în colecția Anansi. World Fiction (XIII) - Fosse, Tournier & Proiectul Decameronul - Biblioteca lui Liviu

Semnal editorial 445: Noutăți de la editura Pandora M, în colecția Anansi. World Fiction (XIII) – Fosse, Tournier & Proiectul Decameronul

Publicat pe De Liviu Szoke

Roman nominalizat la International Booker Prize 2020

„În Numele celălalt, acumularea ritmată de cuvinte are ceva incantatoriu – un aer aproape sacru.” The Wall Street Journal

Deschiderea magnum opus-ului lui Jon Fosse urmărește în paralel viețile a doi bărbați ce trăiesc pe coasta de vest a Norvegiei: naratorul, pictorul văduv Asle, și celălalt Asle, tot pictor. Cei doi sunt identici, versiuni ale aceluiași om, două variante ale aceleiași vieți. Scris într-un stil hipnotic, Numele celălalt pune sub semnul întrebării noțiunile de subiectivitate și de Sine. Printr-o proză „lentă”, cu ajutorul amintirilor, Fosse explorează convergențele și divergențele dintre cele două vieți, totul conducând la o întâlnire decisiva a celor doi. Capodoperă a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, Numele celălalt reprezintă o explorare percutantă a condiției umane.

„Proza lui Jon Fosse este mistică, spirituală, perfect meșteșugită. Pură poezie!” The Paris Review

„În mâinile lui Fosse, Dumnezeu devine o forță estetică greu de stăpânit, explozivă, invizibilul din ceea ce este vizibil.” The Nation

„Un Beckett al secolului XXI.” Le Monde

Jon Fosse (n. 1959) este prozator, poet și dramaturg norvegian, unul dintre marii scriitori ai vremurilor noastre. Cariera sa prolifică a debutat în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toată lumea. Opera lui este tradusă în mai bine de 50 de limbi, iar numele îi e menționat în fiecare an pe lista nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură. Numele celălalt. Septologie I-II este primul său roman tradus în limba română.

Autor: Jon Fosse

Nr. de pagini: 352

ISBN: 978-606-978-450-1

Titlu original: Det andre namnet. Septologien I-II
Limba originală: norvegiană
Traducere: Ovio Olaru
Format: 130x200mm, copertă broșată cu clapete
Anul apariției: 2022

„Un geniu apocaliptic!” L’Aurore

„Un roman pur și simplu frumos, subversiv! ” Le Point

„Apărut în 1975, romanul lui Michel Tournier Meteorii a nedumerit critica și i-a derutat pe cititorii francezi deprinși cu clasificările limpezi. Să fie o saga familială – dar străbătută și împrăștiată de misterioase suflări cosmice? Povestea unor scandaloase sau lamentabile destine umane deviate, ca niște asteroizi, de la traiectoriile mitologiilor de obârșie din care nu au mai rămas, în lumea contemporană, decât fragmente reci și secătuite de sens? Sfruntat și liric, plin de înțelepciune și totodată de patimi perverse, romanul revarsă asupra cititorului un potop de ficțiuni și exerciții scriitoricești dintre cele mai diverse, mai mult stârnindu-i foamea de imaginar decât potolindu-i-o.

Un serial de aventuri lumești croit la scara amețitoare de laserul postmodern care distruge și fabrica imagini.” Irina Badescu

„Sunt un creier branșat la lumea exterioară, un observator, elev al lui Zola și Daudet. Călătoresc nedespărțit de binoclul meu.” Michel Tournier

„Un monstru sacru al literaturii franceze.” La Repubblica

„Relația cvasisexuală a gemenilor din acest roman i-a adus lui Tournier renumele de maestru al supranaturalului sordid.” The New York Times

Michel Tournier (1924-2016) s-a născut la Paris, într-o familie germanofila. A studiat dreptul și filosofia la Sorbona sub îndrumarea a doi mari gânditori, filosoful Gaston Bachelard și antropologul Claude Lévi-Strauss, dar și la Universitatea din Tübingen, în Germania. A început să scrie destul de târziu, după vârsta de 40 de ani, când a câștigat Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze cu Vineri sau limburile Pacificului (Vendredi ou les limbes du Pacifique), romanul sau de debut, care a cunoscut un succes uriaș în Franța și, totodată, o spectaculoasă cariera internațională. Au Michel urmat cele două mari romane ale sale, Regele arinilor (Le Roi des Aulnes, 1970) și Meteorii (Les Météores, 1975). Primul dintre ele obține Premiul Goncourt și este, iarăși, un mare succes. După acest început fulminant, producția romanescă a lui Tournier se rărește, însă scriitorul publică mai multe volume de nuvele precum și eseuri, îmbinând impresii de lectură cu rememorări autobiografice. În 2002 i-a apărut o carte cu titlul insolit Jurnal extim, un jurnal care, spre deosebire de cel intim, se voia deschis către exterior. Scriitorul a decedat la vârsta de 92 de ani.

Autor: Michel Tournier

Nr. de pagini: 576

ISBN: 978-606-978-441-9

Titlu original: Les météores
Limba originală: franceză
Traducere și note de: Irina Bădescu
Format: 130×200 mm, copertă broșată cu clapete
Anul apariției: 2022

Când realitatea devine suprarealistă, doar ficțiunea îi mai poate desluși sensul.

În 1353, Giovanni Boccaccio a scris Decameronul: o sută de povestiri spuse de un grup de tineri și tinere care-și omorau timpul într-o vilă din afara Florenței, așteptând să treacă înspăimântătoarea Moarte Neagră, o molimă ce a ucis mai bine de 25 de milioane de oameni. Unele povestiri sunt caraghioase, unele, obscene, iar altele se aseamănă cu niște fabule.
În martie 2020, editorii The New York Times Magazine au inițiat Proiectul Decameronul cu scopul limpede și bine delimitat temporal de a alcătui o antologie de povestiri scrise în perioada în care pandemia prin care trecem a devastat pentru prima dată lumea. Cum ne-ar putea ajuta prozele originale ale unora dintre cei mai buni scriitori de azi să păstrăm în amintire și să înțelegem inimaginabilul? Și ce am putea să învățăm din felul în care criza aceasta va afecta arta literaturii?

Cele 29 de povestiri originale, scrise de autori precum Margaret Atwood, Tommy Orange, Edwidge Danticat, Colm Tóibín, Rachel Kushner sau David Mitchell, variază considerabil prin textură și tonalitate. Contribuția lor va rămâne în memoria noastră ca un omagiu de importanța istorică, adus unui timp și spațiu cum nu am mai trăit vreodată, și va oferi cititorului o vedere de ansamblu și alinare, acum, dar și într-un viitor în care, să sperăm, COVID-19 va fi rămas doar o amintire.

Margaret Atwood este romancieră, eseistă și poetă canadiană. Cel mai recent roman al său este The Testaments (apărut în România cu titlul Testamentele, Art, 2020), iar noul său volum de poezii se numește Dearly.
Mona Awad scrie proza scurtă, dar și roman: 13 Ways of Looking at a Fat GirlBunny și All’s Well. Născută la Montreal, în prezent locuiește la Boston.
Matthew Baker este autorul volumului de povestiri Why Visit America, publicat la Henry Holt.
Mia Couto este scriitor și biolog din Mozambic. Al doilea roman din trilogia sa, As areias do imperadorA Espada e a Azagaia, a fost tradus în limba engleză în această toamnă.
Edwidge Danticat este autoarea a numeroase cărți, printre care Breath, Eyes, Memory; The Farming of BonesThe Dew Breaker și cea mai recentă: Everything Inside: Stories (publicată în România cu titlul Tot ce e înăuntru, Black Button Books, 2021).
Esi Edugyan este autoarea cărților Washington BlackHalf-Blood Blues și Dreaming of Elsewhere: Observations on Home. Locuiește în Victoria, British Columbia.
Julián Fuks e scriitor și jurnalist brazilian. Romanul său A resistência a apărut în engleză la Charco Press, iar cel mai recent, A ocupação, a fost publicat în limba engleză în vara lui 2021. Locuiește în São Paulo.
Rivka Galchen scrie eseuri și ficțiune, cea mai recentă lucrare publicată fiind Rat Rule 79, o carte pentru publicul tânăr. Locuiește în New York.
Paolo Giordano e un scriitor italian. Cartea sa Nel contagio (în română, În vremea contaminării, Polirom, 2020) a fost publicată de Einaudi, ca și romanul Divorare il cielo (în română, Devorarea cerului, Polirom, 2020).
Sophy Hollington este artistă și ilustratoare britanică. Este cunoscută pentru utilizarea tiparului înalt în lucrări create folosind procedura linogravurii, inspirate deopotrivă de folclorul meteoric și de simbolismul alchimic.
Uzodinma Iweala este scriitor nigeriano-american, medic, directorul executiv al Africa Center. A scris Beasts of No Nation (în română, Fiarele n-au patrie, Polirom, 2007), Our Kind of People și Speak No Evil. Locuiește în New York.
Etgar Keret este un scriitor israelian. Cea mai recentă carte a sa de povestiri, Fly already (în română, Haide, zboară odată, Humanitas, 2021), a fost publicată în 2019.
Rachel Kushner este autoarea romanelor Telex from CubaThe Flamethrowers și The Mars Room (în română, Clubul Mars Room, Vellant, 2019). Volumul de eseuri The Hard Crowd i-a fost publicat de Scribner în aceasta primăvară.
Laila Lalami este autoarea romanului The Other Americans (în română, Ceilalți americani, Paralela 45, 2020). Noua sa carte, Conditional Citizens, a fost publicată la Pantheon în toamna lui 2020. Locuiește în Los Angeles.
Victor LaValle este autorul a șapte lucrări de ficțiune. Cel mai recent roman al său este The Changeling. Este profesor la Columbia University.
Yiyun Li este autoarea a șapte cărți, inclusiv Where Reasons End și Must I Go.
Dinaw Mengestu este autorul a trei romane, cel mai recent fiind All Our Names. Este directorul programului Written Arts de la Bard College, din New York.
David Mitchell a scris Cloud Atlas (în română, Atlasul norilor, Humanitas, 2012), The Bone Clocks și Utopia Avenue. Locuiește în Irlanda.
Liz Moore este scriitoare de ficțiune și de nonficțiune creativă. Cel de-al patrulea roman al său, Long Bright River (în română, Un râu lung și luminos, Corint, 2021), a fost publicat de Riverhead Books. Locuiește în Philadelphia.
Dina Nayeri este autoarea cărților The Ungrateful Refugee și Refuge. Povestirile ei au apărut în The Best American Short Stories și în The O. Henry Prize Stories.
Téa Obreht este autoarea romanelor The Tiger’s Wife (în română, Soția tigrului, RAO, 2013) și Inland. Locuiește în Wyoming și este profesor titular de creative writing la Texas State University.
Andrew O’Hagan este un romancier scoțian, colaborator independent la London Review of Books. Romanul său Mayflies a fost publicat de Faber & Faber în primăvara lui 2021.
Tommy Orange este autorul romanului There There (în română, Acolo, chiar acolo, Black Button Books, 2021). Cetățean al națiunilor Cheyenne și Arapaho din Oklahoma, locuiește în California și predă scrierea la Institute of American Indian Arts.
Karen Russell este o prozatoare americană, cel mai recent volum al ei fiind Orange World and Other Stories. Locuiește în Portland, Oregon.
Kamila Shamsie este autoarea romanelor Home Fire (în română, Focul din casă, Polirom, 2020) și Burnt Shadows. A crescut în Karachi, Pakistan, iar acum locuiește la Londra.
Leïla Slimani este diplomat francez și autoarea romanelor Chanson douce (în română, Cântec lin, Pandora M, 2020), Dans le jardin de l’ogre (În grădina căpcăunului, Pandora M, 2021) și Le pays des autres (Țara celorlalți, Pandora M, 2021). S-a născut în Maroc, în Rabat, iar acum locuiește la Paris.
Rivers Solomon este autorul volumelor An Unkindness of GhostsThe Deep și Sorrowland, care a apărut în 2021.
Colm Tóibín este un scriitor irlandez, autorul a zece romane. Este profesor titular al catedrei de științe umaniste Irene și Sidney B. Silverman, la Columbia University din New York.
John Wray este autorul romanelor GodsendThe Lost Time Accidents și Lowboy (apărut în română cu același titlu, Univers, 2014) și colaborează regulat cu The New York Times Magazine. Locuiește în Mexico City.
Charles Yu este autorul a patru cărți, ultimul său roman fiind Interior Chinatown. Locuiește în Irvine, California.
Alejandro Zambra este autorul a mai multor cărți de proză, printre care Mis documentos și Facsímil. Locuiește în Mexic.

Autor: New York Times Magazine

Nr. de pagini: 320

ISBN: 978-606-978-442-6

Titlu original: The Decameron Project
Limba originală: engleză
Ilustrații: Sophy Hollington
Traducere: Ona Frantz, Marin Malaicu-Hondrari, Cerasela Barbone, Daniel Nicolescu, Simina Popa, Gheorghe Miletineanu, Alexandra Turcu
Format: 130x200mm, copertă broșată cu clapete
Anul apariției: 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *