Lecturi 162: Andrew Gross – Singurul om

 

Andrew Gross – Singurul om (The One Man, 2016) 464p., TPB, 13×20, Preda Publishing, 2018, colecția iHero, trad. Cristina Barbu, red. Cristina Preda, 44.99 lei, ISBN 978-606-8965-05-5

Nominalizări: Barry Awards Nominee for Best Thriller 2017

Nota Goodreads: 4.32 (10518 note)

Descrierea editurii: „Auschwitz 1944. Alfred Mendl, profesor de fizică la Universitatea din Lvov, este separat de familia sa și trimis în lagărul de bărbați, unde toate posesiunile sale sunt transformate în scrum: cărțile, documentele, munca sa de-o viață. Naziștii nici nu înțeleg ce au distrus, Alfred fiind unul dintre cei doi oameni de pe planetă ce deține acele cunoștințe specifice. Cunoștințe care ar putea porni un război… sau sfârși unul. Având în vedere că celălalt om de știință lucrează pentru mașinăria de război nazistă, Alfred pierde orice speranță că și-ar putea transmite cunoștințele Aliaților… până când descoperă un tânăr campion de șah. La peste 6.000 de kilometri distanță… În Washington, Nathan Blum, locotenent în cadrul serviciilor secrete ale armatei, decodează mesaje primite din Polonia ocupată. După ce naziștii i-au ucis familia, Nathan a reușit să scape din ghetoul din Cracovia, iar acum este hotărât să facă tot ce-i stă în puteri pentru a-și susține țara adoptivă. Iar guvernul Statelor Unite știe exact cum să utilizeze talentele lui Blum. Vorbitor fluent de germană și poloneză, Nathan este omul perfect pentru a fi trimis în cea mai importantă misiune a Aliaților: aceea de a se infiltra în Auschwitz, pentru a găsi și extrage un singur om. Va fi el în stare să îl găsească? Și dacă da, cum vor reuși să evadeze din cel mai bine păzit loc de pe pământ?”

Un alt roman de spionaj, ați putea spune? Da, dar nu orișicare. Și nu numai de spionaj, ci un roman istoric ce se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în celebrul și de tristă amintire lagăr Auschwitz. Scriam pe Goodreads că am terminat de citit acest roman exact cu o zi înainte de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. Dăncilă spunea, cu această ocazie, că România susține combaterea Holocaustului, nu știu ce s-o fi referit sau ce idioți îi scriu discursurile, deși cred că o fi vrut să spună că e alături de urmașii victimelor? Posibil. În fine, nu despre asta e vorba aici, despre cretinii care au ajuns să-și bată joc de memoria bieților oameni care au plătit cu viața ideile stupide ale unor megalomani ucigași în serie. Ci despre o poveste înduioșătoare, pe alocuri naivă, aș spune, deși nu am citit prea multe povești care să se petreacă în lagărele naziste (cred că e prima astfel de poveste, de fapt, și n-am văzut nici „Lista lui Schindler” sau recent câștigătorul de Oscar film maghiar „Saul fia”, în schimb am văzut, acum ani buni, „La Vita e bella” și „Pianistul”), alertă și bine documentată, despre un episod care poate a avut sau poate n-a avut loc în acele triste vremuri: încercarea de a salva un savant din ghearele naziștilor, pentru a-i ajuta pe americani să construiască prima bombă atomică.

Combinând ficțiunea cu personaje reale, fie c-au fost generali naziști, președintele american de atunci, fizicieni celebri sau evadați din lagărul de la Auschwitz, Andrew Gross țese una dintre cele mai realiste fresce ale cumplitelor încercări prin care a trecut Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: un război stupid, ce-a dovedit că lumea nu se învață niciodată, că istoria este menită să se repete și că puterea absolută concentrată în mâinile unei singure persoane, și maniacă pe deasupra, nu are cum să ducă la nimic bun. Despre lagărele morții înființate de naziști s-au scris tone de cărți, una mai cumplită ca alta. Sincer, am început cu inima strânsă să citesc această carte. De ce? Păi nu trec multe pagini și personajul aflat în centrul atenției, bazat pe figuri istorice reale, Alfred Mendl, cel în ajutorul căruia sar americanii pentru a fi ajutați, la rândul lor, să construiască bomba atomică și să câștige astfel războiul, este arestat, alături de soție și de fiică, și trimiși la Auschwitz. Din fericire, se trece în viteză peste sortarea de la intrarea în lagăr, unde bărbații sănătoși și apți de muncă erau trași deoparte, în timp ce copiii, femeile bolnave și bătrânii erau trimiși direct la gazare, și se ajunge direct la întâmplările din închisoare. Romanțate și nițel forțate, să se potrivească cu povestea, întâmplările cu tânărul șahist, cu infiltrarea în lagăr a soldatului american (un evreu polonez scăpat ca prin urechile acului de la moarte și ajuns să slujească armata americană, după îndelungi peripeții), cu găsirea unei rude, cu pompa, cu partidele de șah cu nevasta comandantului-adjunct al lagărului și multe altele, fac parte din arsenalul unui scriitor talentat, care a știut ce are de făcut încă de la bun început: să scape de eticheta James Patterson și să pornească pe drumul propriu.

Rezultatul? Un roman cu o notă uluitor de mare pe Goodreads, 4.32, pentru un roman de ficțiune istorică, o poveste care se citește cu sufletul la gură și niște personaje absolut memorabile, dovada faptului că se pot scrie thrillere de calitate bazate pe întâmplări și personaje reale, fără a cădea în ridicol, în derizoriu, și că astfel de povești pot avea și succes la public. Fără a fi o capodoperă absolută a genului, „Singurul om” rămâne un roman solid, sfâșietor de realist, alert și care te ține cu sufletul la gură de când îl deschizi și până termini chiar și paginile cu sursele de inspirație folosite de autor.

Concluzia? Al treilea roman scris de Andrew Gross care apare în limba română merită așezat pe raftul cu cărți speciale, ce îmbină excelent ficțiunea istorică cu întâmplări și personaje reale, și care stârnește ecouri în mintea cititorului la multă vreme după ce l-a terminat de citit. Să mai amintesc cu câtă nerăbdare am citit ultimele pagini, să aflu dacă personajele de care m-am apropiat de-a lungul celor 460 de pagini scapă sau nu? Dacă rămân întregi sau cu sechele? Și că finalul este perfect, trist și vesel, în același timp?

Posted by Liviu

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *