Recolta Gaudeamus 2015

După lista cea lungă, iată și captura. 85 de volume. Multe edituri, ofertă bogată, reduceri așa-și-așa, multe dintre ele totuși foarte tentante. Bugetul fiind evident limitat, multe dintre ele vor aștepta până data viitoare. Din lista cu dorințe lipseau vreo 15 volume de la Millennium Books, cu care rămăsesem în urmă, însă convenisem deja cu Horia să mi le aducă la târg, așa că nu au mai apărut pe lista cu dorințe.


Mi-am completat toată colecția nouă Enigma de la editura Univers, de la editura Trei, din colecțiile SF și Fantasy îmi mai lipsesc două volume doar, dar voi face rost de ele cât de curând, editura Nemira s-a întrecut pe sine și a scos totul la timp, iar lansările au avut un public foarte numeros, păcat că cele trei lansări (las deoparte Marte de Foc, a lui Antoinette Wornik, căci a avut loc duminică) de sâmbătă dedicate literaturii SF și F s-au comasat și am mai apucat doar un pic din ele, deși aveam și eu o carte tradusă ce a fost chiar pusă pe afiș, la intrare în târg, printre noutățile toamnei de la Nemira (dar am luat autograf de la autorii lui Mineral, Marian Truță și Dănuț Ungureanu). M-a întristat un pic asistența foarte scăzută de la lansările editurii Paladin, la Marțianul lui Andy Weir, la Calea Regilor a lui Brandon Sanderson și la lansările colecției Crime & Noir, dar în schimb m-am bucurat mult când am văzut câtă lume s-a strâns la lansarea editurii Millennium Books, care a venit cu cele două noi apariții, Antologia Dincolo de Orizont, despre care am scris vineri, și o nouă ediție, revăzută și adăugită din Așteptând-o pe Sara, de Michael Haulică, de la care am primit un autograf foarte frumos pe Madia Mangalena, singura sa carte care îmi lipsea.

Un gest foarte frumos au făcut Lucian Dragoș Bogdan și Teodora Matei, care s-au plimbat tot târgul după mine până când editura Tracus Arte s-a deranjat într-un târziu să mai aducă niște exemplare (puține, prea puține) din romanul lor, Omul Fluture, pentru a-mi da un autograf pe el. Un gest la fel de frumos a făcut și Liviu Surugiu, care s-a străduit să-mi dea un exemplar din Rămășițele Viselor, la a cărui lansare n-am reușit să ajung, din păcate. Marian Coman a avut o lansare foarte frumoasă și cu o asistență impresionantă la al său Haiganu și vă dezvălui în premieră că Blogul FanSF a făcut un parteneriat cu cei de la HAC!BD, așa că vor urma câteva surprize pe viitor. Mulțumesc și super-amabilului Iulian Băbălău, care mi-a dăruit un exemplar din Nori de Furtună, primul volum din seria Harry Dresden (profit de această ocazie pentru a-i ura mult succes și multe cărți vândute), ce a apărut la proaspăt înființata editură Final Chapter, iar la fel de proaspăt înființată editură Hecate a scos două romane superbe, într-o prezentare grafică de excepție, Pilda Semănătorului, de Octavia E. Butler, și Amonit, de Nicola Griffith (mulțumesc foarte mult, Diana Bogdan).

Și mai doresc să le mulțumesc foarte mult Anei Nicolau, cu care din păcate n-am reușit să schimb mai multe de vreo cinci cuvinte, Alexei, de la aceeași editură dragă mie, lui Teo Ivan, PR-ul editurii Trei, cu care am stabilit un parteneriat sper eu de lungă durată, Cristinei Nemerovschi și lui Alexandru Voicescu, cu a căror editură, Herg Benet, am încheiat un parteneriat de sponsorizare și promovare (se vede rezultatul în poză – nu știu ce s-a întâmplat cu noul roman al lui Flavius Ardelean, Scârba Sfântului cu Sfoară Roșie, ori l-am primit și l-am rătăcit, ori nu l-am primit deloc). Îi mai mulțumesc și lui Matei Sâmihăian, pentru că, în ciuda aglomerației, a bineovoit să-și rupă din timp să schimbăm câteva cuvinte, după ce am asistat la frumoasa lansare a trei volume fantasy, apărute la editura Arthur: O Istorie Secretă a Țării Vampirilor I: Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu (despre carte am scris aici), Harry Potter și Piatra Filozofală și Cronicile din Narnia – Nepotul Magicianului. Am stat minute bune de vorbă cu Andreea Sterea și Șerban Andrei Mazilu, cei responsabili cu apariția pe piață a editurii Crux Publishing, am cumpărat și de la ei două cărți și jumătate, să zicem, am primit autografe de la Oliviu Crâznic, de la Andrei Mazilu, de la Florin Pîtea și de la Ciprian Mitoceanu, de la Adina Popescu, de la Marian Coman, de la Cristina Nemerovschi, Cristina Boncea, Lavinia Călina, Lucian Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Marian Truță, Dănuț Ungureanu, Ana-Maria Negrilă, Dan Doboș, Roxana Brînceanu, Michael Haulică, Liviu Surugiu, Alexandru Max Orbescu (apropo, am reușit să-i cunosc în carne și oase pe o parte din absolvenții Secției 14, despre ale căror povestiri am scris aici), de la Alexandra Medaru, Iulia Albota, Andrei Duduman (mulțumesc foarte mult pentru carte!), Adrian Poenaru, Adrian Răducan, Valeriu Tudose, Narcisa Stoica și, dacă am uitat pe cineva, îmi cer scuze. Iar seara de sâmbătă s-a încheiat, cum altfel, cu nesfârșitele și extrem de plăcutele discuții de la fostul Giotto (nici acum nu i-am reținut noul nume).

Lume multă, cărți multe, dacă vrei să cumperi cărți și să iei pulsul târgului, sâmbăta e cea mai nepotrivită zi de târg, în schimb, dacă vrei să asiști la cât mai multe lansări, sâmbăta e cea mai potrivită zi.

Bun, Final Frontier, venim!

Posted by Liviu

You might also like

9 Comments

 1. avatar
  Altul says:

  Chiar daca a avut asistenta scazuta la lansari, sper totusi ca Paladin a avut vanzari ok. Scot ei mai greu carti, dar scot numai carti cu „greutate” si chiar vreau sa reziste editura asta care promite foarte mult.

  P.S. Calea Regilor arata pur si simplu superb. Cand am vazut-o, banii pur si simplu mi-au sarit din portofel! 😀

 2. avatar
  haggard says:

  daca ai stabilit o colaborare cu cei de la TREI sper ca vor continua sa editeze sf@fantasy.ar fi pacat de seriile incepute.iar legat de paladin ei platesc tribut lipsei de comunicare insa cartile sunt superbe.am cumparat tot de laei si le urez viata lunga.

 3. avatar
  mj says:

  cum bine a zis @Altul, pe lângă faptul că se mișcă foarte greu, editura paladin are și un deficit în ceea ce privește comunicarea. nu cred că am văzut/citit pe nicăieri vreo știre cu privire la apariția „calea regilor”, mi se pare un lucru elementar atunci când achiziționezi o carte (poate serie ?) de asemenea calibru să se investească și ceva banuți într-o campanie publicitară. nici pe facebook din ce am văzut eu nu sunt foarte activi (nici cu marțianul nu am văzut cine știe ce, cred că norocul său a fost filmul din punctul ăsta de vedere).

  tot legat de publicitate și marketing, cred că au văzut toți care au ajuns la gaudeamus cine avea un banner mare la intrarea în romexpo – editura nemira – unde erau listate 4 cărți nou apărute. așadar, primul impact vizual al vizitatorilor era cu aceste apariții de la editura nemira, având un plasament foarte bun. de asemenea, dacă e să aruncăm un ochi la cei mari, editura nemira are mai mereu câte o ofertă, poți oricând să cumperi o carte la un preț mai mic. în schimb paladin are o politică de prețuri destul de strictă, prețuri un pic mari (ce-i drept, au numai hardcover), însă niciodată nu i-am văzut să aibă vreo campanie de reduceri. acum, să ne fie cu iertare, dar când vrei să vinzi ceva, mai trebuie să faci și niște compromisuri, mai o copertă paperback, mai niște reduceri (măcar de sărbători, când lumea este dispusă să cumpere mai mult).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: