Semnal editorial 437: „Un Stradivarius de la Goebbels” de Yoann Iacono

Pentru primul sau roman, Yoann Iacono ne invita sa descoperim destinul incredibil al lui Nejiko Suwa, o talentata violonista japoneza, care, sub pana autorului, devine un personaj de roman.

O vioară presupusă a fi opera lui Stradivarius, dar, de fapt, ieșită din mâna lui Guarneri, alt lutier celebru, îi este oferită tinerei muziciene Nejiko Suwa de către Joseph Goebbels, în 1943, pentru a pecetlui apropierea dintre Germania nazistă și Imperiul Japoniei. Însă, întrucât face parte din bunurile confiscate evreilor în timpul războiului, acest dar este, pe de altă parte, simbolul suferinței poporului evreu. Lui Nejiko Suwa îi va fi, într-adevăr, greu să îmblânzească acest instrument de-a lungul carierei sale, vioara comportându-se de parcă ar avea un suflet și o personalitate proprii, împrumutate de la cel care a cântat la ea anterior.
Naratorul, el însuși muzician, urmează destinul acestei viori și reface, treptat, toate pistele descoperite de autor de-a lungul mai multor ani de investigații. De la Paris până în Japonia, trecând prin Germania și Statele Unite, cititorul calcă pe urmele acestei violoniste atât de talentate, care însuflețește cu arta sa cocktailuri, recepții și săli de concerte, presărând note muzicale în inima ororilor războiului.


„Iacono ne amintește subtil, prin intermediul unei captivante intrigi romantice și istorice, că groaza nu poate da naștere armoniei, de vreme ce un stigmat cu totul aparte marchează instrumentul lui Nejiko Suwa.”
Le Courier, Geneva
„Iacono reușește ceea ce știu să facă marii romancieri: să plece de la realitate pentru a o transforma în ficțiune și să dea glas unor personaje intense și atrăgătoare. Fie că vă place istoria, muzica sau, pur și simplu, romanele captivante, bine scrise, originale și provocatoare, volumul Un Stradivarius de la Goebbels va fi o încântare. Nu-l ratați.”
Ernestmag.fr

Născut la 30 decembrie 1980, la Bordeaux, Yoann IACONO este absolvent al Institutului de Studii Politice din Toulouse și al Institutului National de Studii Teritoriale din Strasbourg. Înalt funcționar public și consilier politic, a lucrat pentru mai multi dintre foștii titulari ai unor ministere din Franta.

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *