Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) V (2016) – Editura Booklet (Interviu cu Radu Lilea, coordonatorul Colecției Booklet Fiction)

Booklet - Carte scolara, ghiduri practice, memoratoare, pliante

Cine sunteți voi? Cum ați început?

Booklet nu este o apariţie nouă în mediul editorial. Suntem aici de peste 15 ani, avem un portofoliu activ de câteva sute de titluri educaţionale, sunt deja generaţii care au învăţat şi s-au pregătit pentru examene după cărţile noastre. Booklet participă la marile târguri internaţionale de ani de zile, suntem la curent cu tot ce e nou. În urmă cu un an, când am venit aici, am fost uimit de dinamica editurii. E un business stabil, cu viziune, clădit fără a arde etapele de o echipă foarte sudată de profesionişti. Capitalul de încredere de care editura se bucură în rândurile copiilor, profesorilor și părinţilor e cartea noastră de vizită.

Harcover, 14.5x20.5, 320p., trad. Ines Hristea 

Cum de v-ați gândit să abordați și genul Young Adult, atât fantasy, cât și SF, și ficțiunea în general?

Era firesc ca extinderea seriilor noastre către ficțiune să vizeze publicul care ne ştie cel mai bine: copiii și adolescenții. În decembrie 2015 au apărut cele dintâi romane în colecția Booklet Fiction pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12-13 ani. Acum lansăm primele titluri SF și fantastice pentru tineri, două cărți superbe: “Tiger Lily” (Hardcover, 14.5×20.5, 288p., 31 RON, trad. Laura Ciobanu), de Jodi Lynn Anderson și “Legenda” (Hardcover, 14.5×20.5, 320p., 33 RON, trad. Ines Hristea), de Marie Lu. Și, împreună cu ele, “Formidabilul Freak” (Hardcover, 14.5×20.5, 160p., 27 RON, trad. Ruxandra Câmpeanu), de Rodman Philbrick și “Theodora Tenpenny și tabloul pierdut” (Hardcover, 14.5×20.5, 240p., 30 RON, trad. Lavinia Braniște), de Laura Marx Fitzgerald, ambele romane de aventuri.

29337376

Ce titluri SF și fantasy urmează să scoateți în perioada următoare?

Urmând principiul prudenţei, le voi menţiona doar pe acelea care sunt deja aproape de momentul publicării: “The Nest”, de Kenneth Oppel, cu ilustraţii superbe realizate de Jon Klassen, și “Railhead”, de Philip Reeve, un autor de steampunk. Însă literatura SF și cea fantastică reprezintă doar o parte – e drept, foarte importantă – din zona pe care vrem s-o acoperim.

23271637 27262793

Vă gândiți să lansați titlurile deja pregătite și la târgul de carte SF & Fantasy Final Frontier din martie sau doar la Bookfest, în mai?

Vom participa la astfel de târguri specializate în momentul în care vom avea o ofertă de gen suficient de extinsă. Bookfest și Gaudeamus sunt prioritățile noastre în 2016.

Cum ați ales aceste titluri, pe ce criterii și cine face selecția lor?

Nu avem un editor-vedetă care alege titlurile. Lucrăm în echipă, acesta este modelul nostru. Fiecare carte este citită de mai mulţi redactori, discutată, analizată. Nu ne ghidăm doar după popularitatea titlurilor în străinătate – sigur, acesta e un criteriu important, dar nu singurul. De pildă, relaţia noastră cu traducătorii este foarte strânsă. Ne sfătuim cu ei, pentru că sunt, întâi de toate, cititori profesionişti. Apoi, în România, aşa, puţini câţi sunt (până la urmă în concordanță cu dimensiunea pieţei de carte), avem agenţi literari foarte experimentaţi. Cu idei şi propuneri excelente de titluri. Ar trebui să se vorbească mai mult despre ei pentru că nu-s doar intermediari de contracte între editorii români și autorii străini, ci consilieri de încredere și foarte creativi.

Ce format au cărțile care ne interesează pe noi, cititorii de SF? Vor fi și ebook-uri?

Toate volumele de ficțiune lansate de noi până acum sunt în format cartonat. Vom avea în curând şi ediţii broșate. Cartea electronică este o chestiune de perspectivă mai îndelungată.

De unde pot fi cumpărate titlurile?

Din librăriile clasice şi din cele virtuale.

Aveți de gând ca, pe viitor, să publicați și autori români de SF și fantasy?

Întâi de toate, vrem să ne consolidăm reputaţia de editori de ficţiune. Pentru a publica autori români, trebuie să putem să-i susţinem, să le acordăm promovarea pe care o merită şi, în cazul autorilor foarte tineri, să reușim să-i impunem. Nu vrem să le tipărim cărțile în tiraje confidenţiale. Ca atare, e prematur să discutăm despre asta.

Ce strategii de promovare aveți pe termen mai lung?

Eu sper ca selecția titlurilor să ne fie cel mai bun ambasador. Dincolo de metodele clasice de promovare, vom sprijini cluburile de lectură și comunitățile (virtuale sau nu) de cititori tineri.

Dacă se vor mai face sondaje pe blogul nostru cu ce titluri vor cititorii să fie publicate, vă dau de știre și poate vă vor face cu ochiul unele dintre ele?

Sigur că da și vă mulțumesc pentru asta. Vrem să venim în întâmpinarea așteptărilor dumneavoastră, dar și să vă surprindem. Semnalele pe care le-am primit deja ne spun că suntem pe drumul cel bun.

Prezentare Legenda:

Lumea s-a schimbat definitiv. Statele Unite s-au scindat; partea de vest ocupata acum de republica, o natiune mereu pe picior de razboi cu vecinii sai. June si Day sunt doi adolescenti care  vin din medii radical diferite. Nascuta intr-o familie republicana bogata, June se pregateste pentru o cariera de succes in armata. O imensa conspiratie face ca destinul ei sa se intersecteze cu acela al lui Day, cel mai cautat infractor din republica. Tradari, torturi, asasine – Orice devine permis pentru ca tinerii sa nu poata ajunte la sursa tuturor minciunilor.
„Amestec de actiune alerta si SF. Legenda este lectura perfecta pentru fanii Jocurilor Foamei” – Voya
„Nu doar se ridica la inaltimea asteptarilor, ci realmente le depaseste” – The New York Times

Prezentare Tiger Lily:

Inainte ca Peter sa fie al lui Wendy, el a fost a fetei cu pana de corb… Inima lui Tiger Lily nu seama cu inima altor fete de cincisprezece ani : Ascunsa si neimblanzita, pare croita pe masura primejdiilor care pandesc la tot pasul in Tara de Nicaieri. Intalnirea cu Peter Pan face sa se nasca insa in sufletul ei nu doar un sentiment cu totul necunoscut, ci si o vurnerabilitate nebanuita. Iar cand pe insula soseste Wendy, fermecatoare si gingasa, Tiger Lily va afla cat de departe este dispusa sa mearga pentru al pastra pe Peter langa ea.
„O poveste absotul fascinanta.” – Kirkus Reviews

Prezentare Formidabilul Freak:

Maxwell si Kevin nu seama cu ceilalti copii de treisprezece ani. Si nici unul cu celalalt. Ei sunt forta bruta si geniul, iar impreuna raspandesc magie. Uneori se intorc in vremurile legendarului rege Arthur si se lupa cu balauri, alteori viseaza robotii viitorului, cautand sa afle ce a mai ramas de inventat. Si tot impreuna, vor depasi teribilele incercari din lumea reala. Un adevarat Don Quijote al copilariei, Formidabilul Freak este cea mai frumoasa poveste despre puterea imaginatiei, a sperantei si a prieteniei.
Premiul Asociatiei Bibliotecarilor Americani
Medalia Tinerilor Cititori din California si Arizona
Premiul „Panza Charlottei”, din New York

Prezentare Theodora Tenpenny și tabloul pierdut:

Inainte sa isi dea ultima suflare, bunicul Jack ii incredinteaza Theodorei un secret : in atelierul sau de pictura este ascunsa o comoara. Cand varsa din greseala dizolvant peste unul dintre tablouri, Theo crede ca a si gasit-o. Dar misterul nu face decat sa se adanceasca. Fiindca sub primul strat de vopsea se ascunde ceea ce pare a fi o capodopera renascentista. Sa fie oare autentica? Si daca da, atunci de ce se afla in atelierul bunicului Jack? Intr-un periplu care o poarta de la biblioteca la biserica si de la muzeu la caruciorul vanzatorului de nuci, Theodora va descoperi nu doar adevarul despre tablou, ci si ce inseamna sa ai prieteni de nadejde.
„Peripetiile lui Theo prin lumea artei ii vor face pe cei mici sa se indragosteasca de muzee.” – Isabel Allende
„Un Cod al lui da Vinci pentru copii.” Kirkus Reviews

Posted by Liviu

You might also like

5 Comments

 1. avatar
  Loredana M. says:

  Foarte frumoasă inițiativa lor! Sper să reușească să aducă în România și alte romane grozave pentru tineri! Eu, una, abia aștept să citesc „Tiger Lily”, știu de ea de când a apărut în afară. Mult succes pe viitor!

 2. avatar
  Xander says:

  In legatura cu noi aparitii.La Paladin in curand „Trezirea Leviatanului”. De data asta cred ca-mi calc juramantul ca nu mai cumpar de la ei serii incepute care se vor incheia intr-un viitor nesigur…Dar a fost prea misto serialul ca sa nu citesc si cartea.La Rao a mai aparut si acolo cate ceva : Blake Crouch – seria Wayward Pines vol. 1 si 2 si Terry Pratchett – Barbati sub arme.

 3. avatar
  Fennris says:

  Interesant, nu stiam de ei, am ce sa le recomand nepotilor 😁.Si sa speram ca vor vwni si celelalte interviuri de la editurile mai importante, poate si de la Rao anul asta 😁

  1. avatar
   Liviu Szoke says:

   @Bogdan: mi-a spus Radu când am făcut interviul despre cărțile pentru copii care au început să apară de anul trecut, dar încă nu apucasem să le caut. Mersi mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: