FLASHFORWARD

Luni dimineata dupa terminarea tirgului am decolat din fieful lui Bebe cu un autobuz spre casa mea, desi eram frint de oboseala mi-am zis ca nu ar strica sa citesc ceva, asa ca am pus mina pe o sacosa unde erau citeva carti care nu incapusera in cele doua genti pe care le-am avut cu mine si ochii mi-au cazut pe FLASHFORWARD  la care fara ezitare am deschis cartea si am inceput sa citesc.Este una din cartile la care tin intr-un mod mai special deoarece chiar am facut lobby pentru aparitia ei in limba romana iar serialul desi este altfel decit cartea mi-a placut enorm de mult.

Scrisa intr-un ritm alert si vioi cartea te prinde si te prinde atit de tare incit nu-ti mai vine sa o lasi din mina, credeti-ma pe cuvint ca nici nu stiu cind am citit cele 130 de pagini si cind a trecut timpul , doar galagia unui grup de colorati bastinosi a reusit sa ma scoata temporar din lumea mirifica a cartii. Am continuat sa citesc pina cind am ajuns acasa la Slobozia si dupa ce am tras un mare pui de somn, pina spre sfirsitul zilei am terminat-o de citit.

Premisa de la care pleaca autorul este una simpla la prima vedere dar pe fond este una al naibii de complexa si care ridica multe intrebari la care poti sau nu sa raspunzi, imaginaţi-vă că aţi putea „trage cu ochiul” în viitor, pentru a vedea ce se va întâmpla peste 21 de ani. Ce-aţi face dacă nu v-ar plăcea deloc ce vedeţi? Iar dacă v-ar plăcea, v-aţi gândi că e posibil ca până atunci lucrurile să se schimbe în vreun fel? Şi dacă nu vedeţi nimic? Ar însemna că atunci nu veţi mai exista? Şi, în cele din urmă, aţi considera viitorul imuabil, deja stabilit – sau v-aţi gândi că l-aţi putea influenţa între timp?

In FLASHFORWARD, o echipa de fizicieni care rivnesc la premiul Nobel  pun in practica un experiment stiintfic in cautarea particulei[ „Fata Morgana a fizicii]bosonul lui Higgs, particula cautata de fizicieni de o jumatate de secol. In urma acestui experiment care a generat o energie colosala comparabila cu cea de dupa nasterea universului, omenirea este proiectata in viitor cu douazeci si unu de ani, in felul acesta putindu-se arunca o privire clara in viitor. Dar consecintele experimentului sunt cutremuratoare iar omenirea se vede pusa in fata unui dezastru mai mare decit un razboi mondial.

In urma experimentului initiat de cei trei eroi principali, unul dintre ei descopera cu surprindere ca existenta lui este „stearsa” in viitor si lupta ca un disperat pentru a schimba acest lucru, va las pe voi sa descoperiti daca viitorul poate fi sau nu poate fi schimbat.

Unul din lucrurile care mi-au placut foarte mult la carte este faptul ca se citeste usor si te tine in priza de la inceput pina la sfirsit, fara sa va spoileresc distractia de-a citi cartea va pot spune ca experimentul prin care poti trage cu ochiul in viitor se repeta iar rezultatele sunt uimitoare chiar si pentru protagonistii cartii. Fara a fi un eseu despre stiinta autorul ne introduce in lumea minunata a fizicii dar a unei fizici care poate fi inteleasa de catre oricine iar teoriile pe care ni-le prezinta stirnesc interesul si curiozitatea.

O carte minunata scrisa de un autor incitant si cu verva , sunt sigur ca Michael Crichton si Isaac Asimov ar fi mindri de ROBERT J. SAWYER si ca poate influenta lor a dus la o asemenea mindrete de carte.

ROBERT JAMES SAWYER  nascut pe 29 aprilie, in 1960 la Ottawa este unul din cei mai mari scriitori  de science fiction din lume , cu numeroase premii la activ(peste 40) cartile lui au fost publicate si traduse in nenumarate limbi [ la noi in limba romana doamna ANA VERONICA MIRCEA a avut aceasta onoare de a traduce Flashforward],iar povestirile au fost publicate in Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec si Nature si in diverse antologii. Printre premii mentionez ALEGEREA LUI HOBSON[ carte aparuta la editura Nemira in iunie 2008] NEBULA 1995, HOMINIDS- HUGO 2003, MINDSCAN-JOHN W. CAMPBELL MEMORIAL AWARD 2006.

Tot la LEDA va invit sa cititi daca nu ati citit pina acum o carte scrisa de acelasi autor, titlu nominalizat la la HUGO si JOHN CAMPBELL MEMORIAL AWARD

CALCULATING GOD – PROGRAMATORUL DIVIN


O carte sclipitoare  care poate cuceri pe oricine, o perspectiva provocatoare asupra religiei,stiintei si dezastrului cosmic.

Multumesc pe aceasta cale editurii LEDA care a facut posibila minunea de a citi FLASHFORWARD in limba romana, iar ca incheiere va delectez cu citeva coperti ale aceleiasi carti:

    
As vrea ca sa nu uitati cind cititi aceasta carte, ca a fost publicata  in anul 1999 iar daca unele informatii pe care le veti afla vi se par de actualitate, puneti-va intrebarea cum de a stiut autorul despre viitor?!

posted by voicunike

You might also like

2 Comments

  1. avatar
    Valmon says:

    Intr-adevar, o carte care te tine cu sufletul la gura. Am citit-o intr-o zi, ceea ce pentru mine este o performanta, avand in vedere ca am un copil tot timpul pe langa mine. Spre sfarsit, insa, de cand incepe urmarirea prin inel, nu m-a mai prins asa tare, nu stiu exact de ce, probabil mi s-a parut ca autorul s-a grabit sa o termine si a cazut si prada sabloanelor literaturii de actiune. Oricum, o lectura placuta. M-a facut sa imi doresc si serialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *