Anul 1995 avea sa fie indubitabil anul Nemira,un an bogat in aparitii editoriale sf&f, un an cum nu avea sa mai fie niciodata.Tot in ’95 avea sa debuteze in televiziune si serialul Star Trek care nu mai are nevoie de explicatii iar inaintea inceperii serialului Alexandru Mironov prezenta ultimele carti sf aparute, un fel de ghid de cumparaturi destul de util pentru sefisti.A fost un an extraordinar si nemaipomenit!

Avea sa apara de autorul meu preferat-FRANK HERBERT- o carte care mi-a marcat intr-un fel viata este vorba de Ereticii Dunei care continua actiunea din primele parti ale Dunei dar ridica enorm de multe mistere pe care aveam sa le aflu 14 ani mai tarziu,raspunsul venind de la Jihadul Butlerian.

Tot de Frank Herbert aparea vestita seria a Pandorei o serie care alaturi de Dune sunt emblematice pentru mine,carti fara de care un sefist care se respecta nu poate trai!

In acel an aveam sa ma intalnesc cu Brian Aldiss si cu lumea lui ancorata puternic in Primavara Heliconiei,iar Michael Crichton venea cu vestita Sfera o carte superba,S.Lem venea cu extraordinarul Solaris,Ira Levin ne daruia O Zi Perfecta iar Ian Mc.Donald aparea la editura Pygmalion cu unul din romanele atipice-Necroville- bestial de frumos!,printre surprize a fost si Moorcock cu Amiralul Vazduhului si Leviatanul terestru,Pohl cu Poarta,Silverberg cu  Timp Al Schimbarilor,C.D.Simak cu Halta si Kate Wilhelm cu poetica si suava Undeva,Candva,Suave Pasari Cantatoare.Printre aparitiile acelui an s-au numarat Furnicile si Ziua Furnicilor-Doamne ce carti frumoase!-apoi Margaret Atwood cu Galaad 2195,Greg Bear cu Eternitate apoi venea John Brunner cu mult aclamatul Zanzibar printre bunatatile de la Nemira s-a numarat si Brussolo cu Cosmar De Inchiriat si Stephen King-un scriitor formidabil-venea cu Salem’s Lot, printre cele mai tari carti a fost Whitley Strieber cu Zona Interzisa pe care o recomand cu cea mai mare caldura(Zona Interzisa este un melanj de sf,horror si fantasy atat de bine scris incat e bine atunci cand citesti cartea sa tii lumina aprinsa! nu riscati!).

Tot la Nemira debuta si vestitul, pe atunci un ilustru necunoscut,Sebastian Corn cu 2484 Quirinal  Ave,o istorie alternativa intr-o viziune deosebit de ingenioasa,acelasi autor avea sa vada un vis implinit aparandu-i a doua carte la editura Olimp-Aquarius o carte super misto!

Pot spune cu mana pe inima ca ’95 a fost o lupta intre cele mai bune carti si edituri,se detaseaza clar Nemira urmata la mare distanta de Pygmalion apoi Vremea,editura Cristian,Olimp si Teora.Pe scena editurilor avea sa se lanseze si editura Rao cu un autor consacrat John Saul si Cash S.C. si Anne Rice,editura Brancusi avea sa scoata ultima carte din seria sf  un titlu de rau augur pentru ea Ovidiu Bufnila=Moartea Purpurie iar editura Z venea cu un titlu de altfel foarte apreciat Grand Tour Navette de Norman Spinrad,din nefericire nu a mai fost continuata aceasta serie a lui Spinrad.Editura Vremea avea sa ne rasfete asa cum obisnuia cu A.E.Van Vogt si cu una din perlele sf(merita o recenzie,neaparat!)Nestemate Visatoare de Theodore Sturgeon.

Of doamne! sunt atit de multe si atit de bune ! O sa -l las pe Bebe sa puna lista asa cum v-am obisnuit si pe voi sa decideti ce carte v-a placut sau marcat cel mai mult!22082009(001)Iata seria Pandora, am pus toate cele trei carti din dragul de-a le privi!22082009(002)Va mai amintiti de Irisul de Persia? Sau de  Alte Romanii inspirate de titlul lui Spinrad?22082009(003)Iata si citeva poze cu cartile de la Nemira.Cu proxima ocazie voi posta si alte poze cu carti !

Card alaturi de preferatul all times PKD si punkistul Gibson!

22082009(004)

10 comentarii la „Serial Sf:Episodul 6bis Anul Nemira

  1. Iar Corn nu mai era demult un ilustru necunoscut. Avea vreo 20-30 de premii nationale la activ si nenumarate texte publicate. In plus, cred ca mai intai i-a aparut cartea de la Olimp si dup-aia cea de la Nemira.

  2. Nicusor a luat-o putin inainte! „Ave” a aparut in 1996. dar la „ilustru necunoscut’ ii cam dau dreptate!In afara de fandom cine mai avea cunostinta de acele premii? Si pentru mine a fost o surpriza [ placuta}!Vorbim de roman, bineinteles!

  3. Pai aveau cunostinta cam toti cei interesati de sefe. Nu uita ca inca apareau si JSF si Anticipatia. In plus Corn avea pagina aia din Curierul National, iar la Iasi, Braila, Cluj si alte parti existau suplimente dedicate sefeului saptamanal sau macar rubrici saptamanale care preluau toate informatiile de genul asta. Faptul ca nu ati ajuns voi la ele (la informatii adica) e cu totul alta poveste.

  4. @ionut- daca nu erai publicat de Nemira erai un necunoscut! sa nu uitam ca a fost si este cea mai tare editura de sf&f din tara! Cit despre reviste,crede-ma ca a trebuit sa fac un adevarat tur de forta ca sa le obtin! daca distributia revistelor mergea cum trebuie era si mai bine.

  5. Nu-i adevarat! Costi Gurgu n-a fost publicat de Nemira cu Retetarium si n-a fost un necunoscut pana la aparitia volumului la Millenium ;)) Nemira iti ducea numele in alte cercuri, dar notorietatea nu ti-o castigai neaparat publicand acolo (ceea ce nu inseamna ca minimalizez importanta editurii sau a colectiei ei de sefe) ;)) Iar discutia a pornit de la faptul ca Florin nu a debutat cu roman la Nemira ;)))

  6. Star Trek a aparut la televiziune in 1993 cu seria „The Next Generation”, nu 1995. Stiu sigur, ca eram in ultimul an de liceu atunci si-mi povestea o colega de clasa cum lasa bunica-sa placinta din cuptor in plata Domnului ca sa-l vada pe Picard. 😉
    In 1995 s-a lansat Clubul Star Trek, printre ai carui membri fondatori m-am numarat si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *