Cara Hunter – Crimă în familie (Murder in the Family, 2023) 560p., TPB, 13×20, Trei, 2024, colecția Fiction Connection/Crime, trad. Monica Vlad, red. Alexandra Fusoi, 53,1 (59) lei, ISBN 978-606-40-2287-5

Nota Goodreads: 3,75 (37 878 note)

Descrierea editurii: „UN CADAVRU. ȘASE EXPERȚI. POȚI REZOLVA MISTERUL ÎNAINTEA LOR? Un thriller care te absoarbe cu totul, scris ca un scenariu de televiziune și care îl face pe cititor să-și pună întrebări și să cerceteze fotografii, hărți, rapoarte de autopsie și alte dovezi. Dar poate să-și dea seama cine minte? A fost o crimă care a ținut o țară întreagă cu sufletul la gură. În decembrie 2003, Luke Ryder, tatăl vitreg al celebrului regizor Guy Howard, a fost găsit mort în grădina casei, iar poliția nu a arestat niciun suspect. Însă unele cazuri nu pot fi date uitării niciodată… Iar emisiunea Notoriu lansează o serie dedicată investigării — și poate rezolvării — misterului și aduce o echipă de experți să revadă dovezile. Iar rezultatele sunt șocante. Oare echipa știe mai multe decât lasă să se vadă? Adevărații iubitori ai genului crime pot examina dovezile și mărturiile în același timp cu experții. Oare pot să rezolve cazul înaintea lor?”

Blog tour nr. 74 (sau 16/2024): Un thriller ingenios alcătuit, alert și plin de suspans, țesut pe o intrigă devenită deja clasică (ce s-a petrecut în urmă cu douăzeci de ani, cine l-a omorât pe cutare, haideți să strângem o mână de experți din varii domenii și să-i facem să-și pună mințile la contribuție), dar cu o construcție cu totul și cu totul aparte. Dificil de urmărit? Poate. Satisfăcătoare experiența? Categoric.

Se ia Misterul camerei închise, se combină cu Reapariția lui Rachel Price de Holly Jackson (care a apărut totuși în 2024, la un an după Crimă în familie) și cu avangardistul Zanzibar al lui John Brunner, un SF premiat cu Hugo tocmai hăt în anii șaizeci, se adaugă încă un strop de modernitate și de ingeniozitate și se obține un thriller greu de urmărit, dar care pur și simplu te ține cu sufletul la gură și te tot trimite pe căi greșite, mutând întruna, de la episod la episod, atenția ba la un personaj, ba la celălalt, până ajungi să amețești și ori să te dai bătut, ori să te lași în voia poveștii și să te bucuri de ea, spunându-ți că mai bine afli la final ce, cum și de ce.

Echipa Crime Club a primit fragmente în avanpremieră din acest volum și mai întâi ne-am scărpinat în cap, întrebându-ne cum le vom posta. Pentru că toată povestea este construită ca un scenariu de serial și este plină de inserții. Întâi și-ntâi, avem de-a face cu scenariul unei emisiuni de televiziune, un serial true crime cum sunt atâtea la modă în ultimii ani, în care sunt reconstituite un caz de crimă, o dispariție sau, de ce nu, viața unui criminal în serie care a făcut furori de-a lungul timpului. Plus articole de ziar, discuții pe forumuri, e-mailuri etc.

Și-aici avem de-a face cu o crimă: într-o seară din 2003, Luke Ryder, soțul mai tânăr cu unsprezece ani al unei englezoaice, este omorât în grădina casei lor extrem de scumpe dintr-un cartier select din Londra, însă făptașul nu a fost prins nici până-n clipa asta, după douăzeci de ani. Dar fiul vitreg al victimei, Guy Howard, acum regizor de film, dorește să facă un serial despre ce s-a întâmplat atunci și cooptează un producător care strânge o echipă de experți din diverse domenii (foști detectivi, ziariști, psihologi, avocați) pentru a rezolva, și cu ajutorul publicului, dacă se poate, cazul rămas în continuare o enigmă.

Cine l-a omorât pe Luke și de ce? Cum de nu a existat niciun martor, când în casa respectivă tocmai avusese loc o petrecere? Când se întorseseră fiicele adolescente ale lui Luke și ale soției sale de la cinematograf? Ce căuta un ziarist la locul faptei? A cui era misterioasa mașină roșie de peste drum zărită de o vecină băgăcioasă? Ce făcea soția lui Luke în timp ce acesta era omorât la doi pași, în grădină, și nimeni nu auzea nimic? Cine se ocupa de tânărul Guy, pe atunci în vârstă de zece ani, dacă menajera plecase deja de aproape zece ore când s-a petrecut crima? Dar mai ales, cine a fost de fapt misteriosul Luke Ryder, fost surfer în Australia, rănit în explozia unui autobuz-capcană în Liban, aventurier pe o insulă din Grecia și răpitor de inimi mai vârstnice și acaparator de averi necuvenite în Anglia?

Jocul de-a șoarecele și pisica se intensifică pe măsură ce sunt difuzate „episoadele” emisiunii, iar atenția publicului se mută de la un martor la altul pe măsură ce aceștia sunt interogați, iar experții angajați de producători scot la iveală tot mai multe detalii din viețile nu doar a victimei, ci și ale potențialilor martori și, de ce nu, ale eventualilor suspecți. Iar publicul? Publicul hulpav și dornic de atenție și expert în toate? El putea să lipsească? Să nu se implice? Să nu-și dea cu părerea legat de acest adevărat reality show? Mai ales când crima a suscitat atâta interes de-a lungul vremii și mai cu seamă că a și rămas nerezolvată?

Cara Hunter construiește un adevărat carusel pe scheletul unui scenariu de serial, implicând nu doar experți, ci și publicul și chiar pe cititor, lansându-i o provocare la care nimeni nu ar putea să reziste. Și la care, să fim sinceri, toți răspundem atunci când începem să citim un mystery atent alcătuit și a cărui rezolvare vrem să o ghicim înaintea detectivului. Căci cine nu-și dorește să rezolve problema înaintea tuturor experților, dovedindu-și abilitățile, ingeniozitatea și inteligența?

„Producătorul Nick Vincent n-a avut niciodată ceva împotrivă să orchestreze niște focuri de artificii, dar până acum a jucat după reguli – reguli pe care, întâmplător, chiar el le-a stabilit. Dar pe măsură ce avansa episodul, a devenit clar că niciunul dintre cei care stăteau la masă n-avea nici cea mai vagă idee la ce se înhămaseră cu adevărat sau care era adevăratul motiv pentru care fuseseră aleși. Am rămas cu gura căscată, cu o schadenfreude îngrozită, în timp ce experții au început să se întoarcă unii împotriva altora. Și în ce fel! Gândiți-vă la Împăratul muștelor pe steroizi.”

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului Crimă în familie de Cara Hunter. Dacă sunteți curioși să aflați alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, unde au apărut sau vor apărea recenzii în zilele următoare:

Literatura pe tocuri

Anca și cărțile

Falled

Cărțile mele

Ciobanul de azi

Citește-mi-l

Analogii, Antologii

Fata cu cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *