Întâlnire online cu scriitorul Alex Schulman, prilejuită de lansarea romanului „Supraviețuitorii“ – miercuri, 4 mai, ora 19.30

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 4 mai, ora 19.30 la o întâlnire online cu scriitorul suedez Alex Schulman prilejuită de lansarea romanului  Supraviețuitorii – recent apărut în traducerea Elenei-Maria Morogan în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – un roman hipnotizant cu o structură originală, tradus în 33 de țări care s-a impus ca o mare revelație internațională în peisajul literaturii contemporane europene.

Participă: Scriitorul Alex Schulman, Cristian Pătrășconiu, jurnalist cultural și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

Un eveniment #live & #online pe paginile Facebook – Humanitas Fiction , Facebook – Instituto Cervantes de Bucarest și pe  Youtube Humanitas.  Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe paginile de podcast ale Grupului Humanitas: Spotify https://spoti.fi/3pdxUCI, Apple  https://apple.co/2RnzcP6, Google https://bit.ly/3d0ZgHx, Soundcloud https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud și Deezer https://bit.ly/3cxg091

Urmărește mesajul transmis de Alex Schulman cititorilor români cu ocazia apariției romanului Supraviețuitorii aici.

„O evocare a copilăriei în care frumusețea și teroarea sunt inseparabile. Un roman desăvârșit.“ – The Guardian

Când trei frați se întorc la casa în care și-au petrecut verile în copilărie și unde, cu mai bine de 20 de ani în urmă, un accident devastator le-a modificat existența, totul în jurul lor îi întâmpină firesc – sauna, lacul, peisajul sunt familiare, și totuși cei trei par a se mișca într-o viață care nu le aparține. Înstrăinați unul de altul, Benjamin, Pierre și Nils revin pentru a îndeplini ultima dorință a mamei, despre care află în seara dinaintea înmormântării sale: cenușa să-i fie împrăștiată la casa de lângă lac. Neliniștitor în felul în care dezvăluie treptat când copilăria fraților, când viața lor adultă, de o melancolie deopotrivă delicată și crudă, construit extrem de abil, pivotând între un fir narativ ce aparține trecutului și urcă spre finalul inimaginabil, și un altul care coboară dinspre secvența morții mamei către același moment de cotitură, Supraviețuitorii este un roman intens, apăsător și acut senzorial despre copilărie, cu secretele și, mai cu seamă, cu traumele care lasă urme adânci.

Un drum de țară abrupt, dar nu amenințător, un peisaj idilic suedez – un lac liniștit în care se scaldă trei frați, sub privirile veșnic neatente ale părinților, după o lungă și plăcută saună. Aleargă, se joacă, se plictisesc uneori, copilăria li se așterne la picioare, și viața pare să-i aștepte să se afunde și să se înfrupte din ea. Ei trei, mereu toți trei.
Același drum, același peisaj – căci natura se schimbă la intervale mai vaste –, același lac, ba chiar același plonjon în apele line pentru a scoate o plasă de pescuit pe care, copii fiind, Benjamin, Pierre și Nils o uitaseră în lac. Cu toții își imaginează pe dată peștii captivi acolo, morți, peste care au trecut 20 de ani. Ceva s-a schimbat între frați, însă. O scrisoare lăsată de mama lor a dat trup nerostitului dintre ei, tragediei care i-a făcut să se îndepărteze, dar care, poate, odată rostită și acceptată, îi va face să se regăsească.

 
„Schulman descrie cu delicatețe și cu un stil precis ce li se întâmplă copiilor lipsiți de apărare în fața părinților și a lumii. Și cum absența iubirii creează o gaură neagră, care crește până când ajunge să devoreze totul. Excelent.“ – Der Spiegel
 
Alex Schulman s-a născut în 1976 la Skåne, în partea de sud a Suediei, și a crescut în suburbia Farsta a orașului Stockholm. A urmat studii de cinematografie, literatură și filozofie la Universitatea din Stockholm. Are o strălucită carieră de jurnalist, blogger, crainic și producător TV. Încă din 2012 con­duce cel mai popular podcast săptămânal din Suedia, Alex&Sigge, cu câteva sute de mii de ascultători. Debutul literar al lui Alex Schulman a avut loc în 2009, cu romanul autobiografic Skynda att älska (Grăbește-te să iubești), dedicat tatălui său, Allan Schulman, jurnalist și producător de televiziune. Acestuia i-au urmat alte două romane autobiografice: în 2011, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött (Să fii cu ea), despre soția sa, și, în 2016, Glöm mig (Uită-mă), despre relația cu mama alcoolică, ales Cartea anului în Suedia, în 2017. În 2018 a publicat romanul Bränn alla mina brev (Arde-mi toate scrisorile), devenit bestseller în Suedia. Finalist la Premiul literar al publicației Svenska Dagbladet și la Premiul Adlibris, romanul lui Alex Schulman din 2020, Supraviețuitorii (Överlevarna; Humanitas Fiction, 2022) a fost întâmpinat elogios de criticii literari și de cititori.

Romanul Supraviețuitorii de Alex Schulman este recomandat de Digi FM.

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: