Semnal editorial + Fragment în avanpremieră: Germin Petcu – Făt Frumos vs. Darth Vader

img-book

Nuvela Făt-Frumos vs. Darth Vader este un hibrid de science-fiction și fantasy cu elemente din ambele specii și cu o doză suficientă de umor contemporan ca să fie considerată și comedie postmodernă. Călcând pe urmele lui Douglas Adams sau Kurt Vonnegut (deși Băieșu sau Kusturica se întrevăd și ei pe fundal), auorul își imaginează o aventură plină de trăsnăi, personaje care mai de care mai dubioase și întâmplări care mai de care mai aberante, desfășurată nu în spațiu, ci pe Planeta Moldova (metaforă nu chiar subtilă la adresa întregii țări românești).

Făt Frumos vs. Darth Vader nu este NUMAI o poveste amuzantă în care super-eroii Noștri se confruntă cu Villains-ii Lor. Nu este numai un exercițiu care demonstrează că în același univers narativ pot coexista personaje din lumi ficționale complet diferite. Bref, nu este numai o carte care te face să râzi cu lacrimi când în sfârșit afli de ce calul lui Făt-Frumos este adevăratul erou al basmelor românești, cum rezolvă Păunașul Codrilor probleme de nerezolvat, ce face nevasta lui Aleodor Împărat în timpul liber (nu goblenuri, aia să vă fie clar), sau de ce răpește Zmeul tinere prințese când, la cum arată cu adevărat, poate avea orice dive și divi de la Hollywood.

Avem plăcerea să citim o satiră, atât prin temă și conținut, cât și prin structură/formă. Un troll complet, autorul nu scapă nici o ocazie să își incite cititorii la o adevărată cursă cu obstacole intelectuale și să îi mai și saboteze pe parcurs.

În povestea pe care avem bucuria să o citim cu sufletul la gură, autorul nu iartă nici o slăbiciune și nici o manifestare de prostie sau incompetență specifice poporului român. Ba din contră, lovește cu sete și din plin în toate defectele și derapajele societății românești, mai mult sau mai puțin vizibile, mai mult sau mai puțin grave.

Andreea Sterea – Editor Crux Publishing

***

Un etos savuros, limbaj de un comic nebun, pesonaje şi situaţii nelalocul lor. G. P. Ermin combină într-un mod original şi extrem de ingenios basmul cu SF-ul, peste care aşterne însă o satiră aspră a Moldovei noastre înţepenită în timp şi ridicol. Btw, Cocoşu’ Roşu m-a cucerit din prima clipă şi în mod iremediabil…

Sabina Popescu (cititoare)

***

O scriitură construită din tușe de finețe lingvistice, ce folosește umorul cult pentru descifrarea mesajului și care apelează la inteligența cititorului. Din păcate, o scriitură intraductibilă pentru mulți potențiali cititori care au impresia că traversarea unei clădiri pe care scrie școală înseamnă că au obținut automat cultura necesară pentru a pătrunde concepte abstracte.

George Sagy Sauciuc (scriitor)

DETALII

ISBN: 978-606-9027-03-5
Publisher: Editura Crux
Publish Date: 2020
Page Count: 160

G. P. Ermin este, inter alia, mecanic şi electrician auto, dar şi absolvent de istorie, fost drummer într-o trupa de rock turbat, precum şi actual avocat, fost DJ în urbea natală dar şi fost profesor de limbi străine. Este obsedat de civilizaţiile precolumbiene (deşi doctoratul în materie va fi terminat, probabil, la finele calendarului maya), dar şi de masinile retro.

Are un master în mentalităţi, ceea ce explică faptul că până şi editorul lui spune că are “mintea-n colţuri”, dar are şi veleităţi literare…

De asemenea, are preocupări savante, devoalate de faptul că şi-a pus numele din viaţa de zi cu zi pe o duzină de lucrări de specialitate (actually, unii chiar l-au băgat pe gâtul sarmanilor studenţi, întru studiu pentru examene grele), dar şi unele mundane, cum ar fi bănănăirea pe reţelele sociale, chipurile în scop nobil, întru diseminarea cărţii, lecturii şi încurajarea actului cultural.

G. P. Ermin refuză cu obstinaţie să fie încadrat în tiparul intelectualului sobru, tobă de carte şi cu nasul pe sus, plăcându-i mai degrabă să stea la o tacla cu amici pe care-şi permite să-i beştelească într-un limbaj propiu şi contagios, în care se amestecă engleza cu moldovineasca, arhaismul cu neologismul, argoul mioritic cu slang-ul de ghetto.

Well, ar mai fi câte ceva de zis, dar G. P. Ermin este de părere că titlurile lucrărilor sale, şi mai ales conţinutul acestora, spun mai multe despre el decât o poate face el însuşi.

Lucrări de Istorie

  • Simbolul social al vestimentației la azteci, Revista Erasmus, nr. 7/1997, Ed. Artemis, București;
  • Conquistadorii cuceriților, Revista Erasmus, Ed. Artemis, București;

Premiul Gh. Brătianu, acordat de Revista Magazin Istoric, 1998.

Bursă cercetare, IRCCU Veneția, 1999

Lucrări de Drept

  • Câteva considerații despre acțiunile în suspendarea deciziilor Consiliului Concurenței. Comentariu critic asupra Deciziei nr. 2147/17.04.2019, Curierul Judiciar nr. 7/2019, București;
  • Nemo censetur ignorare legem și implicațiile în dreptul concurenței, Curierul Judiciar nr. 3/2018 (co-autor), București;
  • Scurte considerații privind competența instanței judecătorești, din perspectiva O.U.G. nr. 39/2017, Ed Universul Juridic, 2017;
  • Scurte considerații asupra unor aspecte procedurale privind extinderea investigațiilor de către Consiliul Concurenței, Curierul Judiciar nr. 5/2017, București;
  • Scurte considerații cu privire la Instrucțiunile privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996, Universul Juridic, 2017
  • Ghidul inspecției inopinate a Consiliului Concurenţei, Ed. CH Beck, Bucureşti, 2016
  • Prezumţia de nevinovăţie vs. prezumţia de legalitate în acţiunile în suspendarea deciziilor Consiliului Concurenţei, Curierul Judiciar nr. 9/2016, București;
  • Acţiunea în constatare negativă – (necesară) alternativă la acţiunea în suspendarea efectelor deciziilor Consiliului Concurenţei?, (ro, 19 mai 2014);
  • Controlul de legalitate a actelor procurorului în cursul etapei urmăririi penale, Revista Română de Jurisprudenţă nr. 1/2012, Bucuresti;
  • Executare silită. Bilet la ordin. Opoziţie la executare. Competenţa teritorială, Revista Română de Jurisprudenţă nr. 4/2012, București (co-autor);
  • Scurte consideraţii privind ascultarea părţii vătămate în procesul penal, Revista Română de Jurisprudenţă nr. 4/2011, Bucuresti.

Moderator, Despre concurența sine ira et studio, în colaborare cu Editura Universul Juridic.

În anul 2020, G.P. Ermin debutează în literatura science-fiction cu nuvela Făt Frumos vs. Darth Vader, o satiră science-fantasy ce combină elemente din celebrul univers Star Wars cu personaje legendare ale folclorului românesc.

Nu este disponibilă nicio descriere.

FRAGMENT

Nici nu apucă să-şi termine vorba, că cerurile se despicară, boom-ul sonic al unei nave străbătând atmosfera cu o viteză mai mare decât viteza sunetului făcându-se auzit asupra întregii Ţări de Jos a Moldovei. În interiorul navei ce se pregătea de aterizare, Vader dădea ultimele instrucţiuni celor câţiva membri ai Gărzii Imperiale care îl însoţeau. 

– Împăratul a spus că vrea ca Sâmziana …

– Consoarta imperială, îl întrerupse şeful Gărzii.

Norocul fu încă o dată de partea lui Făt Frumos şi alor lui, pentru că Vader, iritat la culme de misiunile pe care le primise în ultima vreme, precum şi de personajul care vorbise, îi aplică o Force choke acestuia, reducând astfel numărul trupelor imperiale în mod simţitor (fiind vorba de o nuntă in absentia pe o planetă necunoscută lumii civilizate, Palpatine nu trimisese cine ştie ce trupe, ci doar vreo câţiva membri ai Gărzii), şi sporind şansele alor noştri de victorie. 

– Că vrea ca Ileana Sâmziana, reluă Vader, să ajungă înapoi pe Coruscant cât de repede posibil. Asta înseamnă că trebuie păzită în orice moment, înainte de, în timpul şi după finalizarea ceremoniei. 

Numai când își aduse aminte de ceea ce trebuia să facă, de tradiţiile pe care Sâmziana i le prezentase Împăratului şi-i spusese că trebuia ca toate să fie îndeplinite, Vader resimţi the dark side rising

– Doar n-o să mă duc eu acolo, Lord Vader, spusese Palpatine la prânzul din Paradise Atrium. Asta o vei face tu, în calitate de reprezentant al meu, de cavaler de onoare. La urma urmei, cândva ai fost cavaler, nu? 

– Şefu’…, dăduse Vader să zică. 

– Nici nu vreau să aud! retezase aerul Palpatine. Asta trebuie să facem, Lord Vader, asta facem, este pentru binele Imperiului! Ştiu că nu-ţi convine, ştiu că ai vrea să te duci să te lupţi cu rebelii, cu alţi Jedi sau cu alţii ca ei, cunosc toate astea. Vei avea ocazia, fii fără grijă, Rebeliunea nu va lua sfârşit până când te vei întoarce de pe planeta asta, cum îi zice… Planeta Moldova. Acum însă asta este cea mai importantă misiune a ta. Prin urmare, te vei prezenta acolo, vei trece prin toate datinile şi obiceiurile de nuntă, după care te întorci imediat pe Coruscant. 

După ce termină cu trasatul ordinelor, Vader îşi sprijini falca mecanică în mâna înmănuşată, gândindu-se la cât de anapoda se desfăşuraseră evenimentele în ultima vreme. Se aşteptase la multe, dar niciodată nu-şi imaginase că va purta un brad împodobit înaintea unui alai de nuntaşi cheflii ce zbierau la tot pasul „Și-i asta uăăăăăi? Nunta imperială, uăăăăăăi!”

În tabăra eroilor, când auzi nava interstelară străbătând cerurile, Făt Frumos se întoarse către Cocoşu’ Rosu şi-i spuse: 

– Repede! Prinde-i din urmă şi vino să ne dai de ştire!

Cocoșu’ Roşu dete să zică că el nu era uliu şi că nici n-avea chef să sufere soarta lui Aripă Sură, atunci când acesta zburase prea aproape de nava lui Vader, însă în urma unei priviri pline de înţeles pe care i-o aruncă Zmeul Zmeilor hotărî să-şi ţină pliscul şi se avântă în zbor. 

Ajunse naveta de clasă Lambda exact la timp, anume atunci când ateriza chiar în bătătura satului de unde Vader o luase în zbor pe Sâmziana, putând observa şi desfăşurarea de trupe imperiale. Cu ochi măriţi, văzu cum tot norodul adunat acolo se îndreaptă direct către biserica din capul satului. 

– Nu-i a bună, frăţioare, cutcurigi pe şoptitelea Cocoşu’ Roşu în mărgelele sale, nu-i a bună deloc. 

Ţâşnind înapoi precum săgeata slobozită din arcul încordat, Cocoşu’ Roşu năvăli peste tovarăşii lui, dându-le de ştire despre ce văzuse. Parcă dăduse strechea-n ei, într-o exprimare arhaică, pentru că într-una mai apropiată de science-ficition gaşca lui Făt Frumos se mişca absolut brownian, niciunul neştiind ce să facă mai repede, încotro să o ia sau pe ce să pună mâna, lovindu-se unii de alţii şi strigând aia şi ailaltă. 

În cele din urmă, reuşiră să se urnească, ajungând la biserică exact la timp pentru a-l vedea cu toţii, pentru prima oară şi în întreaga lui oroare, pe înspăimântătorul Vader, all dark and scary, care tocmai se învârtea în jurul mesei în urma unui popă pirpiriu, ţinându-se de mâini cu o băbuţă despre care doar cu mare dificultate s-ar fi putut spune că era înrudită, din partea eprubetei mamă, cu Ileana Sâmziana. 

După ce învârteala luă sfârşit, avu loc şi primul incident, aşa cum este cazul la nunţile ce se ţin pe Planeta Moldova, popa dând cu tămâie peste Vader, iar Vader dând cu un puseu de Forţă peste popă, cel din urmă ieşind sfârâind prin pereţii de lemn ai bisericuţei, astfel terminându-se, mai degrabă abrupt, şi predica de cununie, ce altminteri ar fi trebuit să ţină până când fire sure de păr aveau să crească în barba din oţel a Lordului Sith.

Nemaivând ce face în biserică în lipsa popii, întreg alaiul se porni spre cortul de fabricaţie imperială ce putea cuprinde nu întreg satul Ilenei Sâmziana, ci încă vreo două-trei comune şi zona metropolitană Bârlad, nu înainte însă ca Vader să asiste siderat la dansul găinii, coregrafia acestuia fiind făcută şi executată de o altă băbuţă, de data asta înrudită cu Sâmziana din partea pipetei tată, şi de-o găină porumbacă, ambele punând pe jar nervii Lordului Sith. Doar graţie talentelor sale cumulate, Vader reuşi să se abţină de la a-i aplica a death choke băbuţei şi un laser găinii. Fără să ştie prin ce primejdie a trecut, bătrânica se retrase după ce termină de dansat, în timp ce Cocoşu’ Roşu, care abia aşteptase finalul momentului de antren, intră în vorbă deocheată cu găina respectivă, uitând complet motivul pentru care se găsea acolo. 

Ceilalţi membri ai găştii se alăturară pe nevăzutelea alaiului, răspândindu-se printre săteni pe măsură ce nuntaşii erau înghiţiţi cu mic cu mare de cortul imperial, consemnul fiind ca niciunul să nu acţioneze în mod independent, ci să culeagă informaţii, după care să se întâlnească toţi la una dintre mesele din lemn negeluit aduse de-a fuga în interiorul cortului. 

Primul care o văzu pe Ileana Sâmziana fu Gerilă. Lângă el, Zmeul Zmeilor începu să-şi blesteme zilele şi cuvântul de zmeu, ce nu putea fi încălcat sub nicio formă, întrucât ar fi contravenit în mod flagrant codului de onoare al zmeilor, motivul deznădejdii sale fiind acela că nu o mai putea răpi pe Ileana Sâmziana. La cât de frumoasă era, îmbujorată de emoţiile nunţii, înţolită cu o catrinţă şi o ie din dantelă albă, Zmeul mai că s-ar fi luat încă o dată la păruială cu Făt Frumos pentru ea. 

Îşi dăduse însă cuvântul de zmeu (mai mult, iscălise şi niscai hârtii în cursul procedurii de licitaţie), aşa că nu mai avea ce face în această privinţă. Începu deci să se strecoare, în căutarea lui Făt Frumos, printre nuntaşii ce deja umblau pe şapte cărări, găsindu-l într-unul dintre multele separeuri ale cortului ce funcţiona în regim de salon VIP. 

– Făt Frumos, haida!

Prinzându-se imediat de motivul pentru care Zmeul îl cheamă, Făt Frumos se desprinse de fetişcanele, una mai mândră decât alta, ce roiau pe lângă el ca pe lângă borcanul cu miere, şi se îndreptă rapid spre zona pe care i-o indicase Zmeul. 

Când o văzu pe Sâmziana, sfârâi inima în el. Fătuca era imaginea vie a zânei celei mici, fiind, evident, copia genetică fidelă a acesteia, însă dorul şi nenumăratele zile de când nu o mai văzuse în carne şi oase pe cea din urmă puseră clona într-o lumină nouă, aparte, voinicul găsind-o chiar mai frumoasă decât originalul.

Nici Ileana Sâmziana nu scăpă de săgeţile laser ale iubirii. De cum îşi lăsă ochii să se preumble asupra lui Făt Frumos, din creştet până în tălpi, simţi că el era era omul ei, nici prin cap trecându-i că, în realitate, se uita la o minune a tehnologiei, ce combinase tot ce era mai bun dintr-un cal şi o fiinţă umană. Fremătând, făcu un pas către el, declanşând astfel cavalcada evenimentelor nelipsite la o nuntă de prin părţile Bârladului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *