Nota Goodreads: 3.97 (18547 note)
Descrierea editurii: „Trebuie să mor.” Acestea sunt cuvintele macabre lăsate în urmă de un bărbat care avea toate motivele să trăiască, dar care și-a luat viața. În urma lui, Jane Hawk, devenită văduvă, este nevoită să facă tot ceea ce îi cer durerea, teama și furia ei: încearcă să afle adevărul, indiferent de consecințe. În ultima vreme, mai multe persoane talentate și împlinite, oameni admirați, fericiți și sănătoși la minte, s-au sinucis. Când Jane încearcă să afle de ce, devine cea mai căutată persoană din America. Inamicii ei puternici protejează un secret atât de important, atât de îngrozitor, încât sunt dispuși să extermine pe oricine le-ar sta în cale. Dar toată puterea și lipsa lor de scrupule ar putea să nu fie de ajuns pentru a opri o femeie pe atât de inteligentă, pe cât sunt ei de neînduplecați, de cinici și de nemiloși, și care e condusă de un sentiment îndreptățit de mânie, pe care ei nu l-ar putea înțelege niciodată. Deoarece este născut din iubire.
Stephen King, Dean Koontz și John Saul (ar mai fi și Peter Straub, care a rămas în inima mea de când i-am citit superbul „Copiii pierduți”, care a trecut, din păcate, aproape neobservată la noi; ar mai fi și Joe Hill și cred că s-ar mai strânge câțiva, dacă ar fi să-mi consult agenda cu cărți citite, dar nu e loc și timp acum). Aceștia sunt cei trei mari autori de horror traduși la noi care mi-au tulburat multe nopți de somn de-a lungul timpului. Adică de vreo douăzeci de ani încoace, de când am început să citesc în mod susținut. Primii doi se detașează net de cel de-al treilea, pe care l-am citit cu mare plăcere la vremea lui, însă acum cred că mi s-ar părea clar sub ei; la fel cum îl consideră toată lumea, de altfel. King scrie una sau două cărți pe an, Dean Koontz nu se lasă nici el mai prejos. A început King o serie thriller, a început și Koontz una. Deși Koontz a tot cochetat cu thrillerul de-a lungul unei cariere prodigioase, el este cunoscut mai ales pentru romanele sale horror, multe dintre ele ecranizate, nu cu foarte mare succes, cum a fost cazul și cu romanele și povestirile lui King, de-a fost nevoie să vină un regizor cu nume de străin la Hollywood ca să trântească un horror de toată frumusețea, ca lumea să înceapă iar să facă filme bune după scrierile autorului din Maine.
Koontz mai are însă nițel de așteptat după un regizor capabil, căci material ar fi destul (chiar seria de față va fi subiectul unui serial, sunt tare curios ce va ieși). În 2017, Dean Koontz scoate pe piață primul volum al seriei „Jane Hawk”, „The Silent Corner”, tradus la noi anul trecut de editura Rao cu titlul „Zona invizibilă”. În același an apare „The Whispering Room” (care va apărea tot la Rao), apoi, în 2018, „The Crooked Staircase” și „The Forbidden Door”, iar în 2019 va apărea „The Night Window”, al cincilea volum al seriei. După ce mi-am aruncat ochii aici, am constatat că Dean Koontz a cam abandonat celelalte proiecte majore („Odd Thomas” și „Dean Koontz’s Frankenstein”, care apar tot la Rao, nu știu sigur până la ce volume au ajuns să fie traduse) și romanele stand-alone și s-a concentrat în schimb pe seria „Jane Hawk”. Nu-i un lucru chiar rău, dată fiind ideea centrală a poveștii.
Despre ce este vorba? Despre o fostă agentă FBI cu aspect de fotomodel, Jane Hawk, al cărei soț, soldat în armata americană, se sinucide lăsând în urmă un bilet misterios. În urma lui rămâne și un băiețel de vreo cinci ani, pe care Jane îl va lăsa în grija unor prieteni foarte apropiați. Însă Jane și Nick, soțul sinucigaș, se iubeau enorm și Jane știe că el nu era genul care să-și ia viața așa, pe neașteptate. Deci e ceva putred la mijloc. Adică se pune de-o conspirație. Oribilă de-a dreptul, mai ales când Jane începe să scormonească prin presă și află că în ultima vreme, în SUA au avut loc mai multe sinucideri misterioase, căci victimele erau exact la fel ca Nick, soțul ei: persoane cu vieți normale și fericite, cu familii în sânul cărora domneau liniștea și pacea și care, deci, n-aveau absolut niciun motiv să-și ia singure viața.
Deci, ce se întâmplă? De ce oameni împliniți și fericiți se decid dintr-o dată să se omoare în moduri destul de chinuitoare, lăsând, în schimb, în urmă doar câte un bilet din care nu înțelege nimeni nimic? E vorba de vreo epidemie de sinucideri? Vine sfârșitul lumii? Oamenii aceștia n-au mai suportat să vadă atâta durere în lume și s-au decis că le-a ajuns? Sau e vorba doar de-o conspirație monstruoasă, iar cineva a decis să preia frâiele în mâini și să se joace de-a Dumnezeu?
Cum nu era momentul ca Dean Koontz să scrie un thriller sadea și cinstit, fără niciun element supranatural sau cât de cât bizar, o luăm pe calea SF-ului. Bine, SF e anul ăsta și acum doi ani, când a apărut cartea, însă nu peste mult timp nu va mai deloc SF. Am citit până acum exact trei cărți care aprofundează dificila problemă a dark-webului și a deep-webului. Adică a internetului ascuns, pentru a cărui accesare îți trebuie un program special și multă ambiție și pricepere și-n apele tulburi ale căruia se scaldă toată spuma infracționalității, a perversității și a bizareriei omenirii. Acolo poți face rost de copii, de arme, de droguri, de ucigași plătiți, de filme snuff, de victime pentru filme snuff, de victime cu care să-ți satisfaci cele mai perverse instincte și nevoi, de toate, adică, totul este să fii dispus să plătești prețul cerut și să dispui de resursele financiare necesare. Și credeți-mă că apele nu sunt doar tulburi, ci sunt de fapt o clisă, un mâl putred și gros. Și autoritățile nu pot face aproape nimic în această privință: programul acesta special, TOR, e gratuit, iar hăurile întunecate ale minții umane nu au limite.
La fel cum nici resursele alocate de autoritățile americane pentru prinderea lui Jane Hawk nu au limite. Pentru că nu e bine să scormonești în cuibul de viespi, să le ațâți, pentru că ai să te înțepi. Însă Jane Hawk dispune de niște abilități ieșite din comun și de-o determinare și-un spirit de sacrificiu fenomenale când își pune în minte să-i găsească pe cei vinovați de sinuciderea soțului ei. Și goana nebună începe, că doar de asta povestea este încadrată la thriller.
O poveste extrem de alertă, duioasă și tristă pe alocuri, cinică, murdară și violentă de cele mai multe ori, iar protagonista este unul dintre cele mai interesante personaje feminine cu care am făcut cunoștință în ultimii ani. Jane Hawk este o eroină, de fapt. Este tenace, inteligentă și atentă, rezistentă și neînduplecată, adică posedă exact calitățile necesare pentru a îndeplini ce și-a propus. Și vai de cei care i-au ucis soțul, cu toate că ea este doar un fel de David, iar uriașul Goliat cu care-și măsoară puterile este mare cât Godzilla. O poveste despre onoare, iubire și spirit de sacrificiu (Jane Hawk sau veteranul cu aspect de boschetar), despre pericolele unor tehnologii care au devenit de neînțeles pentru mare parte a publicului larg, despre lăcomie, perversități și joaca de-a Dumnezeu, crezând că poți cumpăra orice cu bani. O serie extrem de interesantă, cu foarte mult potențial, pe care sigur am s-o urmăresc în continuare.
„Despre cei care sunt cu adevărat în afara rețelei și nu pot fi urmăriți de nicio tehnologie, dar pot circula liber și pot folosi internetul, se spune că sunt în zona invizibilă.”
Posted by Liviu