
Jacob Grey – Neîmblânziții III: Răzbunarea Văduvei Albe (Ferals III: The White Widow’s revenge, 2016) 272p., TPB, 13×20, Nemi, 2018, trad. Alexandra Florescu, red. Irina Cerchia, 29.99 lei, ISBN 978-606-43-0294-6
Nota Goodreads: 3.86 (132 note)
Descrierea editurii: „Pana acum, tanarul Caw a reusit sa invinga in lupta doua personaje de temut: pe sinistrul Spinning Man si pe malefica Mama a Mustelor. Dar un nou neimblanzit isi face aparitia in orasul lor. Cunoscut drept Vaduva Alba, acest neimblanzit-paianjen e hotarat sa-l distruga pe Caw si sa instaureze in Blackstone domnia fricii si a haosului. Acum, toti cei la care tine Caw sunt in pericol. Si, de data asta, baiatul-corb s-ar putea sa nu mai reuseasca sa-i protejeze.”
A venit clipa, și sunt sigur că mulți se vor mira de acest lucru, că ce caută iar o carte pentru copii (de toate vârstele) aici, pe blog, să vorbesc despre al treilea și ultimul volum al unei serii tare dragi mie: „Neîmblânziții” lui Jacob Grey, „Ferals” pe numele ei original, care a început cu „Băiatul care vorbea cu corbii”, a continuat cu „Atacul roiului” și s-a încheiat cu volumul de față, proaspăt apărut la noi în traducerea Alexandrei Florescu. De ce zic că mi-e dragă seria? Ei bine, nu mai știu sigur dacă am mai povestit pe aici, articolele despre cărțile citite fiind atât de multe (frumos numărul ăsta de 150, nu?), dar o mai zic o dată: a fost prima mea traducere; bine, nu chiar traducere până la capăt, a fost un test, căci apoi mi s-a încredințat altceva, dar a fost pentru prima oară când mi-am încercat puterile în acest domeniu. Restul… mai sunt multe de povestit.
Povestea m-a prins de la prima pagină: un copil pribeag, care crede că a fost izgonit de părinți de-acasă, este crescut de corbi într-un adăpost dintr-un copac în parcul orașului Blackstone, un fel de alternativă ceva mai cuminte, dar cu accente supranaturale, ale Gothamului lui Batman, cu ale cărui poveste și atmosferă se și aseamănă povestea lui Caw, eroul nostru; mama lui Caw, Jack Carmichael pe numele său adevărat, fusese o Neîmblânzită, adică cineva care înțelegea glasul animalelor, cu care putea să și comunice, în cazul ei, corbii; numai că există mai multe astfel de persoane, unele se înțeleg cu porumbeii, altele cu vulturii, altele cu șoriceii, altele cu vulpile, alta cu pisicile, alta cu muștele și așa mai departe, iar unele dintre ele nu au întotdeauna intenții nobile; o astfel de persoană a fost personajul malefic din primul volum, Spinning Man, cel care se înțelegea cu păianjenii; mamei lui Jack i s-a încredințat, pe când era foarte tânără și nici măcar nu-l avea în proiect pe Caw, o piatră cu puteri înfricoșătoare, care, ajunsă în mâinile cui nu trebuie, putea duce la distrugerea întregii lumi (cam la fel cum sunt și pietrele din universurile Marvel sau DC, de vin extratereștrii să ne invadeze, noroc cu Captain America, Iron Man, Batman sau Superman); iar Spinning Man a vrut să pună mâna pe ea și a venit la Jack acasă, pe când era mic copil, decis să omoare toată familia și să pună mâna pe piatră; numai că pe Jack/Caw l-a aruncat maică-sa pe geam, în disperare de cauză, însă l-au prins corbii și l-au luat sub aripile lor protectoare; și asta este doar povestea din primul volum.
Pe al doilea va trebui neapărat să-l citiți, pentru că povestea devine din ce în ce mai complexă, iar asta duce la al treilea volum, cel de față, punctul culminant al poveștii și, totodată, cea mai dificilă probă (sau cel mai dificil șir de probe, deoarece bietul Caw este supus la niște cazne aici mai ceva ca atleții de la Ninja Warrior, iar el este abia un biet puști căruia nu i-au dat nici măcar tuleiele). Dar are alături o seamă de prieteni capabili (și corbii vorbitori, adevărate figuri, ce mai) și o inimă și un curaj colosale. Iar el nu obișnuiește să-și lase prietenii la greu, nici măcar când se vede nevoit să pășească în lumea de dincolo, să-și înfrunte atât Nemesisul, pe Spinning Man, trecut acum la un alt nivel de transformare genetică, cât și o rudă extrem de îndepărtată, cel mai puternic Neîmblânzit care a trăit vreodată, faimosul și nimeni altul decât însuși Black Corvus.
Însă totul e posibil când ai ambiție, curaj și încredere în prieteni. Bine, nu e cazul cu toată lumea, dar Caw, în ciuda vârstei fragede și a greutăților prin care a trecut până acum, crescut pe străzi, mâncând din gunoaie, stând în ploaie și frig, departe de căldura unei case și a unei alte ființe umane, reprezintă un demn exemplu că se poate face orice, trebuie doar să vrei. Nu dezvălui mai multe, deși cred că am fost deosebit de generos cu dezvăluirile în cazul acestei trilogii, un motiv în plus, sper, să vă facă să o citiți și să vă bucurați de ea, căci merită. Consider însă că o poveste întunecată, cu un erou admirabil și cu o seamă de vorbitori cu animalele, nevoiți să se alieze și să înfrunte asemenea inamici de temut, merită să ajungă la cititorii de absolut toate vârstele.
Posted by Liviu