Că tot a apărut pe site-ul https://www.universenciclopedic.ro o categorie foarte interesantă cu universul Star Wars, un articol despre cum caută românii cuvântul science fiction pe Google:

Cum caută românii science fiction pe Google?

Ar fi o naivitate să credem că românii se împart în 2 categorii: cei pasionați de SF și cei care au alte gusturi, dar sunt sănătos alfabetizați. Nu omiteți o parte considerabilă a oamenilor care au resurse pentru a se informa, dar continuă sa se subordoneze ignoranței. Chiar dacă nu ai un DEX în bibliotecă, poți să te informezi pe Internet.

Subiectul acestui post îl face modul în care am observat că oamenii caută pe Google expresia science fiction. Bine, ca să vedem partea plină a paharului, că tot sunt Sărbătorile și trebuie să fim mai buni, am putea să îi apreciem pentru că preferă să se chinuie să scrie 2 cuvinte și nu să aleagă acronimul, nu?

Doar în luna decembrie, mulți români au ortografiat într-un mod „SF” cele două cuvinte în cauză. 20 dintre ei au scris „sains fiction”, iar alți 20 „saint fiction” (informațiile le-am găsit pe site-ul https://adwords.google.com/KeywordPlanner). M-am gândit că multora nu le place engleza, mi-am amintit de originea science fiction-ului și mi-am mutat ochii de pe ecran spre bibliotecă.

M-am văzut nevoită să pun mâna pe dicționarele DEX DOOM și să caut cuvântul nostru preferat, atât de buclucaș pentru alții, se pare. De mică am învățat „să nu mâzgălesc cărțile”, dar am sacrificat câte o pagină și l-am subliniat în Dicționarul Explicativ al Limbii Române și în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române.

În DEX, sensul expresiei „science fiction” este explicat prin: literatură, film cu caracter științifico-fantastic, iar în DOOM, scrierea fonetică este [saiăns ficșăn], abreviat SF [sefe], cu „*”, adică un cuvânt nou introdus în DOOM II.

  

Mi-am amintit, cu ocazia asta, că utilitatea dicționarelor nu se anulează niciodată. Am fost curioasă să văd și cât mai costă, așa că am apelat și eu la căutarea pe internet. Rezultatul căutarii dex pret m-a dus pe pagina unui pachet promoțional al celor care îl editează – Editura Univers Enciclopedic. Acesta conține DEX, DOOM și Gramatica Limbii Române, la 137 lei, dar am găsit și dicționarele care pot fi comandate individual: DEX redus la 75 lei și DOOM redus la 39 lei.

La încheiere, mărturisesc că mi-ar plăcea ca în 2017 cât mai mulți români să deschidă mai des o carte.

Alexandra Puescu

Posted by Liviu

4 comentarii la „Cum caută românii science fiction pe Google?

  1. SF ca acronim nici nu merge căutat pe google.ro, fiindcă dă ca rezultat o lungă listă de sfinți. Ceea ce arată că dacă la cărți românii nu prea se înghesuiesc, la biserică… stau pe net.

  2. și mie mi-ar plăcea ca toți cei care deschid DEX-ul căutînd expresia să țină minte că e SCIENCE-FICTION, nu SCIENCE FICTION. adică cu CRATIMĂ!!!! de unde vede că, uneori, degeaba te uiți într-un dicționar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *