Interviu cu KAMERON HURLEY- traducere

Cum te-ai apucat de scris? De ce SF&F și nu alt gen literar?

SF/F este genul tuturor posibilităților. Joana Russ spunea la un moment dat că scrie SF pentru că este singurul gen care îi permite să exploreze felul în care lucrurile ar putea fi cu adevărat altfel. Pe mine mă interesează cine suntem după ce îndepărtezi orice altceva. Cine am fi fără cultura căreia îi aparținem, fără prejudecățile noastre, fără actualele noastre probleme și provocări? Îmi place să creez lumi cât mai diferite și să descopăr ce fel de oameni trăiesc în ele.

Este SF-ul un mod de viață pentru tine? Ce-l face atât de special? Când te-ai întâlnit prima oară cu SF-ul?

Deși, când eram copil, am citit câteva romane pentru adolescenți (YA) care aparțineau în mod cert genului fantasy și deși la 12 ani scriam romane fantasy, n-am descoperit literatura SF&F pentru adulți decât pe la 14 ani. Un prieten mi-a dat o pungă de cumpărături plină cu cărți pe care să le citesc, toate romane clasice ale genului fantasy. Printre acestea se găsea și un exemplar din Roata timpului de Robert Jordan. La început mi s-a părut plictisitoare și era să renunț s-o mai citesc după 50 de pagini. Dar prietenul meu mi-a spus să continui. Povestea a devenit din ce în ce mai bună pe parcurs și m-a prins.

Romanul God’s War a stârnit entuziam. Ce te-a inspirat să-l scrii? De unde a țâșnit scânteia?

Studiez istoria politicii – în special cea a violenței cu rădăcini politice –  și astfel am ajuns să cercetez  o serie de războaie și conflicte din întreaga lume. Mi-a stârnit interesul în mod special istoria conflictelor din Sudul Africii, și astfel am ajuns să aflu mai multe despre Rwanda, Namibia și Darfur. Citind despre Asiria și Babilon, mi s-a trezit interesul și față de Orientul Mijlociu, și astfel am ajuns să aflu despre Iran, Irak, Afghanistan și Arabia Saudită.

Dar inspirația pentru această carte am găsit-o, în mare parte, în vechile istorisiri biblice. Există o carte,  Homicide in the Biblical World, (Omorul în universul biblic), în care apare noțiunea de “bel dame” – o persoană trimisă de familia cuiva care a fost ucis ca să se răzbune pe persoana care a înfăptuit crima. Ideea mi-a stârnit interesul și am început să mă gândesc cum ar arăta o lume care ar permite existența unei asemenea persoane.

Ai primit Premiul FANSF pe 2012 pentru romanul God’s War. Cum ai primit vestea?

 Am fost foarte mulțumită. Mi-am făcut griji că acest roman nu va fi citit de foarte multă lume. E o carte ciudată,  cu o lume sălbatică și personaje violente. Nu este o lectură pentru oricine. Am sperat că o să aibă succes mai mare peste ocean și sunt foarte fericită că în Marea Britanie mi s-au cumpărat drepturile de autor pentru întreaga serie, astfel încât aceasta să poată ajunge, sper eu, și în alte țări europene. Sper ca și alte edituri din străinătate să fie interesate și mai sper că anul viitor, pe măsură ce  și alți cititori o vor descoperi, interesul pentru aceasta să crească.

Care sunt autorii tăi preferați?

Cine mi-a citit cărțile probabil și-a dat seama că am fost influențată de autorii genului New Weird –  Jeff VanderMeer, China Mieville, KJ Bishop și alții. Dar admir și autori ca Angela Carter, Joanna Russ, Tim Akers, Lauren Beukes și Ian Tregillis. Primul roman al Genevievei Valentine a fost nemaipomenit și abia aștept că mai citesc ceva scris de ea.

 Ce cărți SF ți-au plăcut cel mai mult?

Fiecare carte mă învață câte ceva. Sunt foarte atașată de cartea lui Jeff VanderMeer, Dradin in Love, mi-au plăcut Heart of Veridon de Tim Akers și Mechanique a Genevievei Valentine.

Ce te inspiră? De unde îți vin ideile și cum construiești personajele? Ce te motivează să scrii?

Mă inspiră tot soiul de lucruri. Am studiat istoria pentru că îmi place să explorez viețile altor oameni. Mă gândesc adesea că mulți scriitori împrumută ideile de la alți scriitori în loc să lucreze direct cu materialul brut. Cred că putem spune povești cu impact mai puternic dacă acestea nu derivă din clișeele și stereotipurile deja existente. Acest lucru e valabil și când creezi personaje. Încerc să creez personaje complexe, cu probleme complexe. Multe dintre conflictele din povestirile mele sunt mai puțin de tipul „băieții buni contra băieții răi” și se axează mai mult pe felul în care personajele reacționează unele în raport cu altele sau ajung să-și submineze propriile interese. Sunt foarte atentă la evoluția interioară a personajelor și încerc să pun față în față oameni care nu ar trebui să stea alături. În felul ăsta, conflictul e asigurat.

Pentru cititorii care nu știu, ce povestiri ai scris și unde au fost publicate? Care dintre ele ți-e cea mai dragă?

Am scris câteva povestiri pentru Strange Horizons Magazine și pentru EscapePod și pentru alte publicații mai puțin cunoscute. Puteți să le citiți sau ascultați online, gratis, aici http://www.kameronhurley.com/short-fiction/

Cea mai cunoscută povestire a mea este The Women of Our Occupation, care a fost republicată în Year’s Best SF 12. Dar povestirea mea preferată este una prea puțin cunoscută, care a apărut în revista Deep Outside SFFH. Se cheamă If Women Do Fall They Lie și o puteți citi aici: http://www.deepoutside.com/Fiction/womenfall.shtml

Ce planuri de viitor ai? Ce surprize ne mai pregătești?

Cel de-al treilea roman al meu, Rapture, o să apară în noiembrie. E ultimul din seria Bel Dame Apocrypha. După asta pregătesc o space opera foarte tare, intitulată Legion, și la asta lucreaz acum. Este povestea a două familii care se luptă pentru controlul unei legiuni de nave spațiale canceroase, trimise la marginea spațiului cunoscut. Sunt vrăjitoare biotice, tehnologii de reproducere artificială și bătălii spațiale de proporții. Ar trebui să fie foarte amuzant.

Ca membru al comunității SF&F, cum ți se par actualele trenduri din SF&F?

E foarte greu să sesizezi un trend sau altul, mai ales că SF-ul este atât de diversificat. Sunt în continuare o mulțime de proze cu demoni, îngeri și zei, iar genul dark fantasy e în continuare popular, mai ales după succesul seriei A Song of Ice & Fire a lui George R.R. Martin. Dar, ca să fiu sinceră, nu acord prea mare atenție trendurilor. Scriu poveștile pe care mi-ar plăcea mie să le citesc și sper că și alții vor vrea să le citească. Dacă te apuci să iei seama la trenduri, nu o să reușești decât să fii nefericit. Viața e prea scurtă ca să ți-o petreci scriind chestii pe care nu vrei să le scrii, numai pentru că îți imaginezi că vor fi populare.

Ai câștigat mai multe premii. Care este cel mai important pentru tine?  

E foarte plăcut să primești premii, pentru că îți demonstrează cât de prețuită este munca ta de către fani sau de alți autori. Oricui îi face plăcere să știe că oamenii se bucură de munca lui, mai ales dacă, în acel moment, n-a vândut cine știe câte exemplare. Cred că toate premiile sunt cool, dar de fapt eu nu scriu ca să iau premii. Scriu pentru că îmi place să inventez și să explorez lumi noi, alături de personaje trăsnite.

Te-a susținut familia? Cei dragi se numără printre iubitorii genului SF&F?

Prietenii și familia m-au susținut în permanență în munca mea. Părinții mi-au spus că n-au nimic împotrivă să fiu scriitoare, atâta timp cât înțeleg că o să fiu săracă toată viața. Sunt mari fani în continuare. Vorbesc peste tot despre cărțile mele. Chiar le lasă în sala de așteptare la medic sau le dau personalului prin restaurante. Prietenii mei au fost, la rândul lor, minunați – îmi întorc cărțile cu fața în sus în librării și le recomandă altora. Scriu de mult timp, așa încât cred că mulți dintre prietenii mei din copilărie și foștii mei colegi de clasă sunt aproape la fel de bucuroși ca mine să-mi vadă cărțile în vitrine.

În încheiere, câteva cuvinte pentru cititori și pentru fanul tău numărul unu.

Mulțumesc pentru sprijinul acordat creațiilor mele. E fantastic că atâția oameni le-au descoperit și sunt dispuși să le împărtășească și altora acest lucru. Abia aștept să vedeți ce mai pregătesc.

Asa cum v-am promis am revenit cu traducerea drept pentru care ii multumesc din inima dragei noastre traducatoare si scriitoare Laura Sorin. Enjoy!

posted by voicunike

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: