A venit rândul și Editurii Nemira în cele din urmă, iar Ana Nicolau, directorul general al editurii și responsabilul de coordonarea celei mai longevive colecții de gen de la noi, Nautilus, mi-a răspuns la câteva întrebări ”de culise”.
1) Care sunt aparițiile preconizate pentru anul viitor în colecțiile Nautilus, Suspans și în Young Adult?
De unde să încep? Anul acesta avem pregătite peste 50 de titluri în Nautilus şi încă vreo 20 în Suspans şi Young Adult. Numai în luna martie avem 4 titluri excepţionale – Golul Temporal de Peter F. Hamilton, Hoţul Cuantic de Hannu Rajaniemi, Robopocalipsa de Daniel H. Wilson şi mult aşteptata reeditare a primului volum din trilogia Furnicilor de Bernard Werber. Am şi eu preferatul meu în această ecuaţie şi nu pot să-l recomand suficient de călduros pe Hannu Rajaniemi, un scriitor de origine finlandeză dar care scrie în engleză, copilul răsfăţat al SF-ul mondial, Hoţul Cuantic fiind una dintre cele mai bune cărţi SF pe care le-am citit în ultimii 5 ani. Alte apariţii importante sunt cărţi noi semnate de Stephen King (al şaptelea volum din seria Turnul Întunecat dar şi Mr. Mercedes), George R.R. Martin (The World of Ice and Fire apare în aprilie, A Knight of the Seven Kingdoms în toamnă, concomitent cu lansarea lui în Anglia şi Statele Unite), Philip K. Dick (cu două volume netraduse până acum în România – Flow My Tears, The Policeman Said şi Dr. Bloodmoney). Vom traduce în premieră în România cunoscuta serie Outlander de Diana Gabaldon în această primăvară (începând cu primul volum), cărţile autoarei Kass Morgan (The 100, volumul de la care a pornit serialul TV cu acelaşi nume), N.K. Jemisin (seria Dreamblood), Terry Prattchet şi Stephen Baxter (The Long Earth/War/Mars). O altă reeditare care se impunea este cea a cărţii autoarei Joan D. Vinge, The Snow Queen, recompensată cu Hugo şi nominalizată la Nebula.
2) Seriile începute vor fi duse la bun-sfârșit sau măcar continuate?
Da, politica noastră editorială este de a continua seriile începute. Anul acesta avem planificată publicarea unor noi volume în seriile de autor Vernor Vinge (The Children of the Sky), Steven Erikson, Frederik Pohl, Peter F. Hamilton, Iain Banks (seria Cultura), Robin Hobb, Naomi Novik, Peter V. Brett, Hugh Howey, David Brin (Războiul Elitelor), Dan Simmons (Endymion), Neal Asher (Line War), Ursula K. le Guin (Worlds of Exile and Illusion ce reuneşte trei romane/nuvele din universul Hainish – Lumea lui Rocannon, Planet of Exile, City of Illusions).
3) Alți autori pe care îi aveți în portofoliu vor fi continuați?
Da, avem în plan cărţi noi de la Paolo Bacigalupi, Christopher Priest, Orson Scott Card, Joe Abercrombie şi Connie Willis.
4) Antologiile lui Gardner Dozois, Ellen Datlow sau Stephen Jones vor fi continuate?
Anul acesta vom publica aşa cum v-am obişnuit o nouă antologie Gardner Dozois Year’s Best SF cât şi două antologii George R.R. Martin (Dangerous Women şi Down These Strange Streets, o colecţie de urban fantasy).
5) Vor continua să apară, pentru că văd că asta e tendința și în 2015, atât autori români clasici, reeditați, cât și autori români noi sau cu cărți noi?
Anul acesta vom miza mai mult pe cărţi noi de la autorii români şi sunt deja planificate volume de la Marian Truţă, Danuţ Ungureanu şi Sebastian A. Corn.
6) Hardcover, Trade Paperback sau Mass Market Paperback?
Toate de mai sus, la care adăugăm ebook. Preferinţa mea este pentru trade paperback ca format pentru Nautilus, cu puţine excepţii de volume publicate în hardcover (în general pentru seriile începute astfel). Începând cu aprilie 2015 vom publica în acelaşi timp volumele noi în print şi digital, în format ebook.
7) Felicitări pentru noul look al colecției Nautilus SF. V-ați gândit să o numerotați, așa cum a fost numerotată colecția Nautilus veche, cea în format Trade Paperback? Iar colecția Nautilus Fantasy va continua cu același aspect cu care ați început-o (și din care au apărut deja Pistolarul a lui Stephen King, Robin Hobb și Peter V. Brett?
Mulţumim, ne bucurăm că am primit aşa un feedback pozitiv de la cititori. Este o schimbare majoră pentru noi, deşi în acelaşi timp, multe din cărţile publicate anul acesta vor păstra vechea grafică pentru a conserva unitatea de design şi format a seriilor. Noua grafică se va aplica strict pentru Nautilus SF, Nautilus Fantasy îşi va păstra hainele căpătate în toamna lui 2014. Nu vom relua numerotarea cărţilor în Nautilus (e dificil să faci această schimbare cu o colecţii deja existentă, e mult mai uşor la debutul ei).
8) Dacă aș face un sondaj pe blog, întrebând cititorii ce cărți ar vrea să apară în traducere la noi, promiți măcar să arunci o privire pe propuneri?
Aş fi chiar curioasă să văd sugestiile lor.
9) Vor fi lansări la Final Frontier? Care?
Da, vom lansa ultimele volume din Anticipaţia şi Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice sâmbătă de la ora 12, în prezenţa domnilor Alexandru Mironov, Marian Truţă şi Sorin Repanovici. Urmată imediat apoi de o lansare a noilor volume din Nautilus – Hoţul Cuantic de Hannu Rajaniemi, Robopocalipsa de Daniel H. Wilson şi Furnicile de Bernard Werber – de la ora 12.30.
Duminică, ne dăm întâlnire cu scriitori români din Nautilus, cu Sebastian A. Corn (invitatul special al acestei ediţii a târgului), Marian Truţă şi Dănuţ Ungureanu (de la ora 14.30).
Bun, cam asta a fost tot. Aș mai avea de adăugat puțin despre viitoarele apariții ale colecției Bendis de la editura Tracus Arte (Cătălin Badea-Gheracostea mi-a dat doar câteva nume de autori, titlurile sunt confidențiale) și câteva dezvăluiri din partea lui Horia Nicola Ursu, unul din acționarii editurii Millennium Books și coordonatorul colecțiilor Crime Masters și Noir de la editura Paladin; însă cu Horia am convenit să facem un interviu mai încolo, după târg.
Dar miniinterviul cu Cătălin și sondajul cu care am rămas dator le voi pune mâine.
Posted by Liviu