Viitoare apariții SF, Fantasy, Horror, Policier, Crime, Noir, Thriller și nu numai: Partea a IV-a – Editura Nemira, Colecțiile Nautilus SF & Fantasy, Young Adult, Suspans

Publicat pe De Liviu Szoke

A venit rândul și Editurii Nemira în cele din urmă, iar Ana Nicolau, directorul general al editurii și responsabilul de coordonarea celei mai longevive colecții de gen de la noi, Nautilus, mi-a răspuns la câteva întrebări ”de culise”.

1) Care sunt aparițiile preconizate pentru anul viitor în colecțiile Nautilus, Suspans și în Young Adult?

  

 

 21068108 22740195

18635622 22584 21269418

21532133 The 100 (The Hundred, #1) 13147230

11774272 11774295 23848332

De unde să încep? Anul acesta avem pregătite peste 50 de titluri în Nautilus şi încă vreo 20 în Suspans şi Young Adult. Numai în luna martie avem 4 titluri excepţionale – Golul Temporal de Peter F. Hamilton, Hoţul Cuantic de Hannu Rajaniemi, Robopocalipsa de Daniel H. Wilson şi mult aşteptata reeditare a primului volum din trilogia Furnicilor de Bernard Werber. Am şi eu preferatul meu în această ecuaţie şi nu pot să-l recomand suficient de călduros pe Hannu Rajaniemi, un scriitor de origine finlandeză dar care scrie în engleză, copilul răsfăţat al SF-ul mondial, Hoţul Cuantic fiind una dintre cele mai bune cărţi SF pe care le-am citit în ultimii 5 ani. Alte apariţii importante sunt cărţi noi semnate de Stephen King (al şaptelea volum din seria Turnul Întunecat dar şi Mr. Mercedes), George R.R. Martin (The World of Ice and Fire apare în aprilie, A Knight of the Seven Kingdoms în toamnă, concomitent cu lansarea lui în Anglia şi Statele Unite), Philip K. Dick (cu două volume netraduse până acum în România – Flow My Tears, The Policeman Said şi Dr. Bloodmoney). Vom traduce în premieră în România cunoscuta serie Outlander de Diana Gabaldon în această primăvară (începând cu primul volum), cărţile autoarei Kass Morgan (The 100, volumul de la care a pornit serialul TV cu acelaşi nume), N.K. Jemisin (seria Dreamblood), Terry Prattchet şi Stephen Baxter (The Long Earth/War/Mars). O altă reeditare care se impunea este cea a cărţii autoarei Joan D. Vinge, The Snow Queen, recompensată cu Hugo şi nominalizată la Nebula.

2) Seriile începute vor fi duse la bun-sfârșit sau măcar continuate?

10170545 18658183 7847270

 6662425 6736971 129510

 1260578  7749554

1058953 20344460 67999

Da, politica noastră editorială este de a continua seriile începute. Anul acesta avem planificată publicarea unor noi volume în seriile de autor Vernor Vinge (The Children of the Sky), Steven Erikson, Frederik Pohl, Peter F. Hamilton,  Iain Banks (seria Cultura), Robin Hobb, Naomi Novik, Peter V. Brett, Hugh Howey, David Brin (Războiul Elitelor), Dan Simmons (Endymion), Neal Asher (Line War), Ursula K. le Guin (Worlds of Exile and Illusion ce reuneşte trei romane/nuvele din universul Hainish – Lumea lui Rocannon, Planet of Exile, City of Illusions).

3) Alți autori pe care îi aveți în portofoliu vor fi continuați?

Da, avem în plan cărţi noi de la Paolo Bacigalupi, Christopher Priest, Orson Scott Card, Joe Abercrombie şi Connie Willis.

4) Antologiile lui Gardner Dozois, Ellen Datlow sau Stephen Jones vor fi continuate?

13513326 17279560 10559622

Anul acesta vom publica aşa cum v-am obişnuit o nouă antologie Gardner Dozois Year’s Best SF cât şi două antologii George R.R. Martin (Dangerous Women şi Down These Strange Streets, o colecţie de urban fantasy).

5) Vor continua să apară, pentru că văd că asta e tendința și în 2015, atât autori români clasici, reeditați, cât și autori români noi sau cu cărți noi?

Anul acesta vom miza mai mult pe cărţi noi de la autorii români şi sunt deja planificate volume de la Marian Truţă, Danuţ Ungureanu şi Sebastian A. Corn.

6) Hardcover, Trade Paperback sau Mass Market Paperback?

Toate de mai sus, la care adăugăm ebook. Preferinţa mea este pentru trade paperback ca format pentru Nautilus, cu puţine excepţii de volume publicate în hardcover (în general pentru seriile începute astfel). Începând cu aprilie 2015 vom publica în acelaşi timp volumele noi în print şi digital, în format ebook.

7) Felicitări pentru noul look al colecției Nautilus SF. V-ați gândit să o numerotați, așa cum a fost numerotată colecția Nautilus veche, cea în format Trade Paperback? Iar colecția Nautilus Fantasy va continua cu același aspect cu care ați început-o (și din care au apărut deja Pistolarul a lui Stephen King, Robin Hobb și Peter V. Brett?

Mulţumim, ne bucurăm că am primit aşa un feedback pozitiv de la cititori. Este o schimbare majoră pentru noi, deşi în acelaşi timp, multe din cărţile publicate anul acesta vor păstra vechea grafică pentru a conserva unitatea de design şi format a seriilor. Noua grafică se va aplica strict pentru Nautilus SF, Nautilus Fantasy îşi va păstra hainele căpătate în toamna lui 2014. Nu vom relua numerotarea cărţilor în Nautilus (e dificil să faci această schimbare cu o colecţii deja existentă, e mult mai uşor la debutul ei).

8) Dacă aș face un sondaj pe blog, întrebând cititorii ce cărți ar vrea să apară în traducere la noi, promiți măcar să arunci o privire pe propuneri?

Aş fi chiar curioasă să văd sugestiile lor.

9) Vor fi lansări la Final Frontier? Care?

Da, vom lansa ultimele volume din Anticipaţia şi Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice sâmbătă de la ora 12, în prezenţa domnilor Alexandru Mironov, Marian Truţă şi Sorin Repanovici. Urmată imediat apoi de o lansare a noilor volume din Nautilus – Hoţul Cuantic de Hannu Rajaniemi, Robopocalipsa de Daniel H. Wilson şi Furnicile de Bernard Werber – de la ora 12.30.

Duminică, ne dăm întâlnire cu scriitori români din Nautilus, cu Sebastian A. Corn (invitatul special al acestei ediţii a târgului), Marian Truţă şi Dănuţ Ungureanu (de la ora 14.30).

Bun, cam asta a fost tot. Aș mai avea de adăugat puțin despre viitoarele apariții ale colecției Bendis de la editura Tracus Arte (Cătălin Badea-Gheracostea mi-a dat doar câteva nume de autori, titlurile sunt confidențiale) și câteva dezvăluiri din partea lui Horia Nicola Ursu, unul din acționarii editurii Millennium Books și coordonatorul colecțiilor Crime Masters și Noir de la editura Paladin; însă cu Horia am convenit să facem un interviu mai încolo, după târg.

Dar miniinterviul cu Cătălin și sondajul cu care am rămas dator le voi pune mâine.

Posted by Liviu

29 de comentarii la „Viitoare apariții SF, Fantasy, Horror, Policier, Crime, Noir, Thriller și nu numai: Partea a IV-a – Editura Nemira, Colecțiile Nautilus SF & Fantasy, Young Adult, Suspans

  1. Wow! A meritat asteptarea… 🙂 Multumesc si eu d-nei Ana Nicolau pentru interviu si pentru minunata treaba pe care o face la Nemira. Iar acum sa trecem la puricat…
    Pe Hannu Rajaniemi, il astept inca de anul trecut, de cand am citit in Anticipatia2014 despre preconizata aparitie. Sper ca si celelate doua romane din serie sa apara la intervale de timp decente. Macar unul pe an. Wilson si Werber ma bucura de asemenea, eu le vad ca pe o pata exotica in lumea aceasta a aparitiilor SF.
    Nici un an fara Stephen King 🙂 In acest an se pare chiar doua aparitii; Turnul Intunecat si Mr. Mercedes. Aveti cumva in plan si achizitionarea juniorului din familia King, Joe Hill? Am citit o gramada de recenzii pozitive despre romanul acestuia NOS4A2.
    Fiind un fan al seriei Cantec de Gheata si Foc ma declar entuziasmat de aparitia celor doua „completari” The World of Ice and Fire si The Knight of The Seven Kingdoms. Sper ca formatul acestora sa corespunda estetic formatului hard cover al seriei originale. Legat de GRRM, am observat in anii trecuti o preocupare in a publica si operele SF ale acestuia (Lumina ce se stinge, Windhaven, Fuga vanatorului). Ar mai ramane Fevre Dream si The Armaggedon Rag. Aveti in vedere publicarea acestora? Tot legat de opere complete, ma bucura completarea colectiei Philip K Dick cu celelalte doua mari romane neaparute pana acum; Dr Bloodmoney si Follow My Tears…
    As mai saluta T. Prachett si S. Baxter, Joan D Vinge, Naomi Novik si desigur continuarile seriilor incepute, in special Vernor Vinge, Neal Asher si Iain M Banks, la care credeam ca s-a renuntat. Am inteles din interviu ca noul format al colectiei Nautilus nu se va aplica si seriilor deja incepute, fapt care denota atentie si respect pentru cititor. Chiar si faptul ca se doreste publicarea unor continuari, care in opinia mea sunt mai putin reusite (aici ma abtin sa dau exemple), reprezinta o atitudine laudabila. Legat de Hamilton am vazut ca pe lista apare si The Evolutionary Road. Acesta va fi tot in acest an? intreb asta pentru ca tocmai a aparut Golul Temporar.
    Dintre aparitiile preconizate pentru o perioada mai lunga astept cu interes Paolo Bagicalupi (The Drowned Cities oare?) si Joe Abrecrombie (Heroes?) 🙂
    Voi reveni si cu o lista a dorintelor…

  2. holy shit. recunosc ca ceea ce si-a propus nemira este incredibil.tot respectul pt ana si asta arata ca se pricepe si este la zi cu ce se intampla in sf fantasy actual.obila alba ar fi faptul ca publica seria toata odata vezi jemisin .wish list ar fi daniel abraham brian mccllelan andrey sapkovsky.

  3. hehe, ceva nou de la Abercrombie…poate noua serie „Shattered Sea” ?

    cat despre ebook-uri, e foarte bine ca vor sa mai completeze actuala colectie (cam subtire, de altfel), insa daca vor fi ca majoritatea celor de pana acum, in format pdf/epub cu DRM, le scot cam degeaba. majoritatea cititorilor au kindle-uri, ce sa faca cu un epub cu DRM ?!

  4. in completarea comentariului anterior tin sa mentionez ca am vrut de mai multe ori sa cumpar ebook-uri de la nemira dar m-am lovit mereu de acest blocaj, al epub-ului cu DRM, in final renuntand a mai procura respectivele ebook-uri.

  5. Fenomenal !
    Sunt absolut fericit pentru continuarea in cele din urma a seriei Hyperion Cantos ( sunt sigur ca va fi un succes la fel ca si ultimul volum din seria Heechee ).
    Titluri unul si unul !
    Felicitari Nemira !

  6. 1) Stephen King – The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole
    2) Stephen King – The Tommyknockers
    3) Stephen King – Cujo
    4) Stephen King – Firestarter, Desperation, Rose Maddar…..etc, etc
    5) Norman Spinrad – Russian spring + ce nu s-a publicat in trecut de Nemira si altii
    6) Greag Bear, Gregory Benford, David Brin, Joe Haldeman,

  7. Este o lista impresionanta de noutati. Abia astept!!!
    Ce nu pot sa inteleg este faptul ca seria Agentul Cormac scrisa de Neal Asher nu beneficiaza de aparitia volumului 1 ci de volumul 5. Adica mai intai apare 4, apoi 5… Urmeaza, presupun, 1, 3 si 2???? Cred ca numai in Romania se poate asa ceva. Agentul Cormac este singura carte pe care nu am putut sa o citesc. Primele capitole sunt pline de referiri la volumele anterioare incat aveam impresia ca citesc degeaba…

    1. Sau nu apare anul acesta. Interviul s-a vrut a fi despre aparițiile de anul acesta. Sau poate totuși apare continuarea și a fost o scăpare în interviu, așa cum ai sugerat tu, Dezideriu!

      1. Cred ca pentru mine era cea mai asteptata carte de la Nemira. Cu toate ca nu-mi place sa las serii aparute la noi si sa trec la varianta in engleza, nu cred ca mai am rabdare pana la anul…

  8. Tocmai ce-am aflat la Final Frontier că volumul al doilea va apărea anul acesta, în traducerea aceleiași Oana Chițu, care zilele acestea se va și lua de el.

  9. Ma bucur nespus de veste. As vrea sa vad tiparite si Valis de Philip K Dick, Norstrilia de Cordwainer Smith, What Mad Universe si Martians, Go Home! de Fredric Brown, The Isle of Death de Roger Zelazny, Eye of Cat de Zelazny, Dramocles si Mariajul alchimic al lui Alistair Crompton de Sheckely, Anathem de Stephenson, Radix de Attanasio….lista poate continua, mai sunt multe carti bune nepublicate…multe…

  10. Cateva propuneri pe care vreau sa le las si eu (in caz ca Ana se mai uita):

    – Tot ce inseamna Robin Hobb. Cred ca au asta in plan, dar doream sa punctez si eu.
    – Sa incerce sa obtina drepturile pentru Ticalosii Gentilomi, ca de la Rao nu mai avem sanse sa vedem.
    – Idem „Night’s Angel”, pentru ca iarasi, Paladin e nesigura.
    – Nu e nici sf, nici f, dar tinand cont ca Nemira a tradus Robyn Young, ar fi frumos sa apara si ceva de Sharon Kay Penman.
    – E cam de copii, dar as vrea sa vad si Ranger’s Apprentice, mai ales pentru atmosfera medievala din carte.

  11. ca să știm despre ce vorbim: cînd o editură ia drepturile de autor pentru o carte, contractul se semnează pe 4-5 ani. deci dacă vreți Night’s Angel la Nemira, mi-e teamă că trebuie să mai așteptați măcar 3 ani. eu sper totuși să aveți parte de carte, fie în traducerea lui Petru Iamandi (care e gata), fie în alta. și cît mai curînd.

  12. amin .ai dreptate michael.dar paladin se misca atat de greu.iar cand au scos in sfarsit o carte buna ma refer la sabaa tahir iau mutilat titlul iar coprta parca este o eticheta la sosete.in genere cei care citesc astfel de carti se pricep si la engleza.sper ca viitoarele titluri sa aiba coperti conform genului .

  13. Cartea la care te referi a apărut în colecția YoungArt, la editura Art. Nu are nici o treabă Paladin cu asta. Paladin e altă editură. Grupul editorial Art are trei edituri: Art, Paladin și Arthur. Fiecare are colecții. Dar da, ne mișcăm tare greu. 4 cărți în 8 luni… sînt cam puține. Putem mai mult. 🙂

  14. michael stiu ca nu depinde numai de tine aparitia cartilor dar pana la gaudeamus paladin va scoate ceva ?pe mine m-ar interesa mai mult sanderson brent weeks nk jemisin daniel abraham.oricum sper ca trilogiile si seriile sa apara toate vol mai repede nu sa asteptam ani si ani.pt ca daca cineva vrea sa cumpere o serie o va cumpara si acum si peste 5 ani .numai ca acum paladin nu prea are ce vinde nu?faceti o oferta de 40 50 titluri si dupa aceea vedeti cum e cu vanzarile.asteptam vesti bune.qed.

  15. Acesta este un post pe care l-am scris si pe blogul assassin.wordpress.com, si care avea cumva legatura cu ceea ce s-a discutat aici in ultimele zile.
    Am facut o lista cu cartile aparute anul acesta, bazate pe promisiunile facute pe blogul Fansf de principalele edituri SF/F din Romania.
    Nu vreau sa cert pe nimeni ca nu si-au respectat promisiunile, nu cred ca este doar vina coordonatorilor sau a editurilor ca nu apar suficiente carti SF/F in Romania. Consider ca principala “vina” este a numarului mic de romani care citesc si cumpara SF/F. Daca ar vinde suficiente exemplare din fiecare carte publicata, cred ca ar publica foarte multe carti SF. Dar chiar consider ca nu este profitabil sa publici SF in Romania.
    Vreau sa felicit Editura Nemira care publica SF/F intr-un ritm foarte bun, din peste 30 de carti promise au publicat 17 carti. In 2015, pana in acest moment, in colectia Nautilus au aparut 25 de titluri (9 sunt carti retiparite, carti care au aparut la Nemira sau la alte edituri).
    La Editura Trei au aparut 5 din 9 titluri promise, in timp ce la Editura Paladin a aparut doar o carte din 17 (desi Michael Haulica a spus foarte clar ca aceasta sunt planurile lui si nu stie daca vor deveni realitate). Este trist ca in aproape 9 luni, cei de la Paladin nu au publicat nici macar un titlu SF, ci doar 2 carti in colectia Fantasy.
    Cu spreranta ca la Gaudeamus au sa apara multe din cartile promise la inceputul anului, inchei cu lista facuta de mine. Imi cer scuze daca am uitat ceva.

    Promisiuni Editura Nemira 2015
    1. Golul Temporal de Peter F. Hamilton – apărută
    2. Hoţul Cuantic de Hannu Rajaniemi – apărută
    3. Robopocalipsa de Daniel H. Wilson – apărută
    4. Furnicile de Bernard Werber – apărută
    5. Ziua Furnicilor de Bernard Werber – apărută
    6. Turnul Întunecat de Stephen King – apărută
    7. Mr. Mercedes de Stephen King – este deja la precomandă
    8. World of Ice and Fire de George R.R. Martin – aparută
    9. A Knight of the Seven Kingdoms de George R.R. Martin – este promisă în octombrie, și chiar cred că o să apară atunci
    10. Flow My Tears, The Policeman Said de Philip K. Dick – apărută
    11. Dr. Bloodmoney de Philip K. Dick – nepublicată
    12. Outlander de Diana Gabaldon – apărută
    13. The 100 de Kass Morgan – apărută
    14. Dreamblood de N.K. Jemisin – apărută prima carte
    15. The Long Earth de Terry Prattchet şi Stephen Baxter – nepublicată
    16. The Snow Queen Joan D. Vinge – nepublicată
    17. The Children of the Sky de Vernor Vinge – nepublicată
    18. Amintirile gheții de Steven Erikson – este deja la precomandă
    19. Drumul prin poartă de Frederik Pohl – apărută
    20. The evolutionary void de Peter F. Hamilton – nepublicată
    21. The player of games de Iain Banks – nepublicată
    22. The golden fool de Robin Hobb – este în curs de traducere de Ana Veronica Mircea
    23. Empire of ivory de Naomi Novik – nepublicată
    24. Sulița deșertului de Peter V. Brett – este deja la precomandă
    25. Silozul. Începuturile de Hugh Howey – apărută
    26. Războiul Elitelor de David Brin – apărută
    27. Endymion de Dan Simmons – nepublicată
    28. Line War de Neal Asher – nepublicată
    29. Worlds of Exile and Illusion de Ursula K. le Guin – nepublicată
    30. Gardner Dozois Year’s Best SF – nepublicată
    31. Dangerous Women de George R.R. Martin – nepublicată
    32. Down These Strange Streets de George R.R. Martin – nepublicată
    Au mai fost promise cărți de Paolo Bacigalupi, Christopher Priest, Orson Scott Card, Joe Abercrombie şi Connie Willis, dar încă nu au apărut.
    Pe lângă cărțile promise la începutul anului, au mai apărut:
    1. Marte albastru de Kim Stanley Robinson – reeditare
    2. Cetatea fără trecut de Rodica Bretin
    3. Furnica electrică de Philip K. Dick – reeditare
    4. Ubik de Philip K. Dick – reeditare
    5. Omul din castelul înalt de Philip K. Dick – reeditare
    6. Clanurile de pe alpha de Philip K. Dick – reeditare
    7. Marele prag de Alexandru Ungureanu
    8. Între cer și pământ de Liviu Radu
    9. Ultima dorință de Andrzej Sapkowski
    10. Un fel de spațiu de Ion Hobana
    11. Războiul bătrânilor de John Scalzi – reeditare (aparuta prima data la Millennium Books)
    12. Pandemonium de Lauren Oliver

    Promisiuni Editura TREI 2015
    1. Paul McAuley – Ancients of Days – nepublicata
    2. Jeff Vandermeer – Authority – apărută
    3. Jeff Vandermeer – Acceptance – nepublicată
    4. Alastair Reynolds – Spațiul Revelației – nepublicată
    5. Greg Bear – Radioul lui Darwin – apărută
    6. Col Buchanan – Stands a Shadow – nepublicată
    7. Brandon Sanderson – The Well of Ascension – apărută
    8. Mark Lawrence – King of Thorns – nepublicată
    9. Anthony Ryan – Cântecul Sângelui – apărută

    Promisiuni Edirura PALADIN 2015
    1. Marginea fundației de Isaac Asimov – tradusă deja de Ana Veronica Mircea
    2. Lavondyss de Robert Holdstock – nepublicată
    3. Falling free de Lois McMaster Bujold – nepublicată
    4. Starship Troopers de Robert A. Heinlein – nepublicată
    5. Double Star de Robert A. Heinlein – nepublicată
    6. The Illustrated Man de Ray Bradbury – nepublicată
    7. Ancillary Justice de Ann Leckie – nepublicată
    8. A Stranger in Olondria de Sofia Samatar – nepublicată
    9. Some Kind of Fairy Tale de Graham Joyce – nepublicată
    10. The Drowning Girl de Caitlin R. Kiernan – apărută
    11. The Hundred Thousand Kingdoms de N.K. Jemisin – nepublicată
    12. The Yiddish Policemen’s Union de Michael Chabon – nepublicată
    13. Kraken de China Mieville – nepublicată
    14. The Martian de Andy Weir – nepublicată
    15. The Way of Kings de Brandon Sanderson – tradusă deja de Ana Veronica Mircea
    16. Existence de David Brin – nepublicată
    17. The wizard knight de Gene Wolfe – nepublicată
    Cărți promise în 2013, în catalogul Paladin și care nu au apărut:
    1. Helliconia. Primăvara de Brian Aldiss
    2. Printre ceilalți de Jo Walton
    3. Cavalerul de Gene Wolfe – este posibil să apară împreună cu The wizard
    Cărți care au apărut în 2015:
    1. Orașul ambasadei de China Mieville
    2. Al cincelea val de Rick Yancey
    3. Marea nesfârșită de Rick Yancey
    4. Ocheanul de ambră de Philip Pullman
    5. Ultimul polițist de Ben Winters
    6. Sufletul împăratului de Brandon Sanderson
    7. Parcul Gorki de Martin Cruz Smith
    8. O istorie secretă a țării vampirilor de Adina Popescu
    9. Elias şi spioana cărturarilor de Sabaa Tahir

    1. Foarte pertinent și bine documentat, n-am ce comenta. Down These Strange Streets de George R.R. Martin și Empire of ivory de Naomi Novik vor apărea sigur în această toamnă, plus Half a King, de Joe Abercombie.
      Cât despre celelalte, ce să mai spun, știu că The Way of Kings a lui Sanderson era la redactat de anul trecut sau din ianuarie, anul acesta, și că aproape sigur vor apărea The Martian, de Andy Weir, și Leviathan Wakes, de James S.A. Corey, dar până nu vedem măcar un anunț din partea editurii…
      La Trei cred totuși că vor apărea anul acesta Stands a Shadow, King of Thorns, Acceptance și, poate, Revelation Space.
      Oricum, sunt sigură că vom mai avea ceva surprize în preajma târgului Gaudeamus și poate ne și vedem acolo (la RomCon nu pot ajunge).

      1. @Michael

        Acum am vazut raspunsul de mai sus. Ma bucur sa aud ca e tradusa prima parte din Night’s ANgel! Dar discutia e veche, mi-a revenit increderea in Paladin (nu 100%, dar oricum, destul de mult), mai ales dupa ce am cumparat si am vazut cum arata „Calea regilor” si am mari sperante pentru viitor. Eu multumesc oricum inca o data pentru implicarea in discutii, care conteaza enorm de mult.

  16. daca biblioteca de pe nemira din fundal este a ta felicitari.eu am cam 1500 de vol.legat de viitoare aparitii nemira o sa mai apara in acest an hobb,dangerous women ,simmons?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *