TREI: JOHN VARLEY – MILENIU

M-am intilnit cu John Varley in paginile almanahului Anticipatia 1994 unde era prezent cu o superba nuvela care dealtfel a si luat premiul Nebula in anul 1984, APASA TASTA ENTER in traducerea maestrului Mihai Dan Pavelescu care face ce face si reuseste intotdeauna sa redea feelingul unei povesti iar daca nu ma credeti cititi ultima lui isprava aparuta tot la editura TREI, o carte absolut faina CRONOLITII, debutul colectiei EPSILON.

Nuvela impresioneaza si iti da acea senzatie vinata de toti cititorii de literatura buna – sense of wonder. Din pacate in afara de nuvela mentionata mai sus in limba romana pina in anul 2012 mai aparusera doar doua povestiri Raid Aerian in CPSFA numarul 489/1992 traducere Mihnea Columbeanu si In palatele regilor martieni in Quasar numarul 5/1993 traducere Mihai Dan Pavelescu,si  asta pina anul acesta cind vestita editura Millennium Books a publicat  revista Galileo/4 in care publica povestirea Isolation Point,California si un amplu interviu realizat de celebrul nostru ciberpunkist Florin Pitea.

JOHN VARLEY s-a nascut in 1947 in Austin statul Texas din Statele Unite ale Americii si a crescut la Fort Worth apoi s-a mutat in Port Arthur unde a absolvit liceul.Dupa primirea unei burse de merit Varley a plecat  la Universitatea de Stat Michigan pe care a abandonat-o inainte de a implini 20 de ani. Dupa ce  petrece un timp ca vagabond si lucreaza in diverse locuri ca muncitor necalificat JV nimereste la Woodstock unde are o epifanie si decide ca trebuie sa devina scriitor.Debuteaza in 1974 in revista Magazine of Fantasy and Science Fiction cu povestirea Picnic pe partea stinga (Picnic on Nearside) dar confirmarea ca autor consacrat o primeste cinci ani mai tirziu cu nuvela Persistenta Viziunii(The Persistence of Vision) pentru care primeste premiul Hugo, premiul Nebula si premiul Locus.Reprezentant de seama a cyberpunk-ului John Varley a cistigat de-a lungul timpului 3 premii Hugo si 12 nominalizari,2 premii Nebula si 6 nominalizari si 10 premii Locus.

Aceasta este prima carte a acestui celebru autor care apare in limba romana

si ma bucur ca este Mileniu. Dealtfel cartea are o poveste destul de ciudatica, de abia dupa ce a trecut de patru regizori diferiti a fost ecranizata si lansata in anul 1989,Varley a rescris scenariul de sase ori pina a ajuns la varianta finala, a fost prima experienta a lui Varley cu Hollywood-ul,de la inceperea filmarilor pina la lansare au trecut zece ani,  este dezvoltarea povestii Raid Aerian aparuta in 1978 nominalizata la Hugo si Nebula, cartea apare in varianta extinsa in 1983 si este nominalizata la Hugo in 1984 pentru cel mai bun roman iar in anul lansarii 1983 este nominalizata la premiul Philip K.Dick.

Un avion DC-10 si un Boeing747 sunt pe punctul de a se ciocni deasupra lui Oakland, California, dar o echipa de calatori temporali din viitorul foarte indepartat va interveni si-i va salva pe pasageri in ultima clipa. In ce scop, insa?

In Washington DC, un investigator de dezastre aeriene primeste un telefon care-i va schimba complet viata… si lumea pe care o cunoastem noi.

Aflati ce urmaresc calatori temporali comandind cartea MILENIU de JOHN VARLEY ce urmeaza sa apara in colectia Epsilon  la editura TREI. Insa surprizele bune nu se opresc aici, ne asteapta multe bunataturi la Epsilon dar toate la timpul lor.

posted by voicunike

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: