
Autor: Henrik Fexeus
Titlu: Sacrificiul (2025)
Titlu original: Offerdjuret (2024)
Serie: Memento
Editură: Trei
Colecție: Fiction Connection Crime
Traducător: Alin Daniel Dragomir
Redactor: Mihaela Stan
Copertă: Tudor-Gabriel Motroc
Nr. pagini: 528
Format: Trade Paperback, 13×20
Preț: 41,30 (59)
Nota Goodreads: 3,75 (255 note)
Descrierea editurii: „Când David Lund primește un e-mail de la o femeie necunoscută care susține că are informații despre copilăria lui, nu știe cum să reacționeze. La modul ideal, vrea să ignore mesajul și să-și lămurească sentimentele pentru frumoasa avocată Florence Tapper. Totuși el nu are nicio amintire din primii 12 ani de viață, astfel încât curiozitatea învinge și răspunde la e-mail. Însă femeia care l-a contactat dispare fără urmă, iar el devine suspectul principal. Între timp, cineva pare să-l vâneze pe el și pe toți cei la care ține. Cu ajutorul lui Florence, David trebuie să descopere cine se află în spatele atacurilor și care este conexiunea cu golul său de memorie. În umbră pândesc un secret vechi de zeci de ani și jucători care au enorm de câștigat dacă adevărul nu este dezvăluit. Sacrificiul este un roman de suspans extrem de intens, care analizează felul cum cele mai întunecate părți ale psihicului uman, ale amintirilor și traumei pot interacționa în moduri devastatoare.”
Blog tour nr. 100 (8/2025): Un nordic-noir scris după rețetă, adică aprig, deprimant și întunecat, și menit să iște multe întrebări cu privire la perversitatea și depravarea de care este în stare rasa umană și până unde anume sunt dispuși să meargă unii așa-ziși oameni pentru a-și proteja secretele murdare.
Nici că se putea un titlu mai potrivit pentru această ediție cu număr rotund a proiectului Crime Club – ediția cu numărul 100. Da, o sută de cărți recenzate de-a lungul unor ani de către membrii Crime Club, adică Anca Adriana Rucăreanu, Ioana Middlebrook, Arcidalia Ghenof, Corina Moisei Dabija, Mădălina Udrescu, Emil Călinescu, Gică Andreica, Marius Andrei, Andrei Cioată, ocazional și Simona Ștefana Stoica, și, cu voia dumneavoastră, Liviu Szoke. Aproape săptămână de săptămână, cu mici excepții în vacanțe, iată că am ajuns la ediția centenară. Și, în mod cât se poate de potrivit, iată că ediția aceasta ne-a făcut să ne aplecăm asupra unui nordic-noir care se ridică la înălțimea renumelui acestui subgen crime atât de gustat în toată lumea.
Cu siguranță Henrik Fexeus nu este un nume necunoscut cititorilor români, atât pentru cărțile sale de psihologie publicate de Editura Trei, cât și pentru trilogia Vincent și Mina scrisă împreună cu Camilla Läckberg (Cutia, Cult și Miraj), unde celebrul psiholog suedez își pune la bătaie cunoștințele și, alături de cunoscuta și îndrăgita autoare a seriei Fjällbacka, ajunsă deja cu Puiul de cuc la unsprezece volume (toate publicate de Editura Trei), creează o serie întunecată și alertă, cu personaje controversate, dar extrem, extrem de interesante.
Așadar, de data aceasta Henrik Fexeus pornește în aventură pe cont propriu și ne propune povestea unui programator pe nume David Lund care, ajuns pe la vreo treizeci și cinci de ani, din care nu își amintește absolut nimic din primii doisprezece, primește într-o noapte, când nu putea să doarmă, un e-mail de la o necunoscută pe nume Paulina în care aceasta îi spune că mama ei, înainte să moară, i-a lăsat cu limbă de moarte să ia legătura cu un anume David Lund, întrucât copilăria acestuia are o oarecare legătură cu cea a Paulinei și că trebuie neapărat să discute unul cu altul. Prin urmare, David este îndemnat să ia legătura cu ea pentru a se lămuri unul pe altul ce voia să spună criptica scrisoare lăsată de mama Paulinei.
David, care face de când se știe terapie cu un psiholog aflat acum pe moarte, a avut o copilărie traumatică, despre care aflăm doar frânturi prin intermediul unor capitole scurte din copilăria lui de la o casă izolată din pădure, unde mama lui îl creștea conform unor idei care îți ridică părul la ceafă. Și unde, când și când, niște bărbați necunoscuți, extrem de influenți și de bogați, veneau să discute, să pună țara la cale și să se „distreze”. Așadar, David a crescut complet izolat, apoi, când a întrezărit ocazia, și-a luat picioarele la spinare și a plecat în capitală, unde acum încearcă din răsputeri, cu rezultate cel mult modice, să ducă o viață normală. Cu mama lui, firește, o ființă complet lipsită de empatie și de bun-simț, vorbește când și când la telefon, aceasta refuzând cu obstinație să îi răspundă vreodată la vreo întrebare despre copilăria lui sau să se sinchisească măcar o dată să-l întrebe cum o mai duce și ce mai face.
Dar David, care face tot timpul exerciții fizice și are un câine extrem de simpatic, a fost dăruit cu însușiri fizice de excepție și, în ciuda stângăciei sale în relația cu oamenii, tocmai a cunoscut o avocată trăsnet pe nume Florence. O femeie extrem de inteligentă și de tenace, care a înființat, împreună cu două prietene, o firmă de avocatură extrem de bine văzută, și la care într-o bună zi vine tocmai tatăl Paulinei, un bogătaș arogant și complet lipsit de scrupule, care îi spune că fiica lui a luat legătura cu David și că se vor întâmpla lucruri neplăcute. Și că Florence va trebui să-l reprezinte și să-l apere pe David atunci când poliția va dori să îl ia la întrebări.
Dar ce legătură există între David și Paulina, care dispare fără urmă după ce ia legătura prin e-mail cu David? Și de ce doi smardoi maniaci, un suedez lipsit de sentimente și un psihopat venit din Chile, care torturează oameni pentru informații și apoi îi omoară, au pornit acum pe urmele Paulinei și a lui David? De ce pare acum bogătașul atât de spăsit și chinuit de remușcări? De ce l-a părăsit soția acum mulți, mulți ani, când el i-a dezvăluit o parte din întâmplările de la ferma unde creștea David Lund? Și ce se întâmpla totuși acolo, de oameni extrem de influenți din prezent sunt dispuși să facă moarte de om pentru a ascunde acele fapte probabil atroce?
Ei bine, toate astea le veți afla citind această poveste încâlcită, dar care se desfășoară cu viteza unui veritabil thriller. Perspectivele alternează și se completează reciproc, sărind ba la David cel din prezent, ba la David cel din trecut, despre care aflăm chinuitor de lent informații (de stai și îți rozi unghiile până afli ce s-a întâmplat de fapt în copilăria lui cea traumatizantă), ba la Florence și la zbuciumările sale profesionale, căci acum s-a trezit în fața unei dileme ce-o obligă ori să renunțe la clientul David, ori la iubitul David, ba la cei doi maniaci ce le intră oamenilor în case și-i leagă de scaune sau de mese, apoi își scot uneltele contondente și ascuțite pentru a-i face să vorbească, fără vreun pic de milă sau de umanitate în ei, ba la Paulina, ba la prietena Paulinei, ba la preotul Anton, ce conduce un Porsche Cayenne roșu și joacă împreună cu David jocuri video retro, ba colo, ba dincolo. Un adevărat carusel ce se citește cu sufletul la gură, ușor lungit inutil pe alocuri și doldora de informații ce uneori nu duc nicăieri, dar totuși foarte reușit. Recomandat!
„Am trăit toți acești ani cu frică, gândindu-mă la ce ne-ar face dacă ar afla că știu. Trebuie să ai grijă. Vor veni după tine.”
NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului Sacrificiul de Henrik Fexeus Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, unde au apărut sau vor apărea recenzii în zilele următoare:
Romanul „Sacrificiul” de Henrik Fexeus este o adevărată capodoperă a genului nordic-noir, care ține cititorul cu sufletul la gură pe întreaga durată a lecturii. Povestea captivantă a lui David Lund, un bărbat care încearcă să dezvăluie misterele unei copilării pierdute, este plină de răsturnări de situație, personaje complexe și o atmosferă întunecată, perfectă pentru fanii thrillerelor psihologice. Fexeus reușește să creeze o tensiune constantă, alternând perspectivele și prezentând un trecut tulburător, în care amintirile și traumele joacă un rol esențial. Recomand cu căldură această carte tuturor celor care apreciază poveștile cu suspans intens și personaje adânc umanizate