
Joi, 6 martie 2025, Consorțiul EUPL a anunțat cele 13 cărți nominalizate la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, câte una pentru fiecare țară participantă.
Bogdan Crețu a fost inclus pe lista scurtă a autorilor nominalizați la ediția din acest an, cu romanul Mai puțin decât dragostea, publicat la Editura Polirom, în 2023.
Câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură și cele două mențiuni speciale vor fi anunțate pe 16 mai 2025, la ora 18.00, în cadrul ceremoniei care va avea loc la Târgul de Carte de la Praga.
EUPL este organizat de un consorțiu format din Federația Editorilor Europeni (Federation of European Publishers, FEP) și Federația Internațională și Europeană a Librarilor (European and International Booksellers Federation, EIBF), cu sprijinul programului „Europa creativă” al Uniunii Europene.
Pentru mai multe informații: http://www.euprizeliterature.eu/
Despre carte
Premiul PEN România, ediția 2024
„Povestea de dragoste dintre voluntara, intransigenta, imprevizibila fiică a unui fost torționar și fiul fostei victime a acestuia îi oferă prozatorului Bogdan Crețu prilejul să facă în noul lui roman un portret al României din intervalul cuprins între anii ’50 (cu eflorescența temnițelor comuniste) și contemporaneitatea receptivă la mișcarea #metoo. Un portret relevant și foarte realist: torționarul e judecat doar de propriul copil, altfel rămânând prosper și liber până la moarte, viața deținutului politic e distrusă pentru totdeauna, iar urmașii lor direcți, marcați într-un fel sau altul de compromisurile și dramele familiale, nu se vor regăsi pe deplin niciodată. Întrețesute, cele două fire narative asigură tensiunea din Mai puțin decât dragostea, o carte densă, dramatică, puternică.” (Mariana Codruț)
Bogdan CREȚU (n. 1978) este profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Între 2013 și 2022 a fost director al Institutului de Filologie Română
„A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași. Este redactor-șef al revistei Timpul. Membru PEN România. A publicat opt volume de critică literară, dintre care cel mai important este Inorogul la Porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir (ediția a II-a, Editura Cartier, 2021). Lucrările sale au fost distinse cu mai multe premii. A contribuit cu numeroase studii la volume academice din țară și din străinătate, a editat, a îngrijit și a prefațat multiple antologii. Ține o rubrică de cronică literară în revista Observator cultural. La Editura Polirom a mai publicat romanele Cornul inorogului (2021) și Nichita. Poetul ca și soldatul (2022).
Bruxelles, 6 martie 2025
COMUNICAT DE PRESĂ
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură anunță lista scurtă a autorilor nominalizați pentru anul 2025
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature, EUPL) recunoaște autori noi din Uniunea Europeană și nu numai. Implicând cele 40 de țări participante la programul „Europa creativă” al Uniunii Europene, Premiul celebrează 40 de noi talente literare remarcabile, în cadrul unui ciclu de trei ani.
Punând în lumină creativitatea, precum și diversitatea și bogăția imense ale ficțiunii contemporane din Europa, EUPL urmărește să promoveze circulația literaturii în Europa și suscită un interes sporit pentru literatura străină.
Consorțiul EUPL este mândru să facă astăzi cunoscute cele 13 cărți nominalizate pe lista scurtă pentru ediția 2025 a EUPL, câte una pentru fiecare țară participantă. Autorii și romanele lor au fost nominalizate de entități naționale care cunosc scena literară din țările lor și au experiență în promovarea literaturii lor în străinătate.
Avem plăcerea de a anunța lista scurtă a autorilor nominalizați:
- Austria: Ljuba Arnautović, Erste Töchter (Primele fiice)
- Belgia: Philippe Marczewski, Quand Cécile (Când Cécile)
- Bosnia-Herțegovina: Mihaela Šumić, Čovjek vuk (Omul lup)
- Georgia: Tea Topuria, იაკობის ჭასთან (Lângă fântâna lui Iacov)
- Grecia: Makis Malafekas, Deepfake
- Irlanda: Sheila Armstrong, Falling Animals (Animale căzătoare)
- Italia: Nicoletta Verna, I Giorni di Vetro (Zilele de sticlă)
- Lituania: Kotryna Zylė, Mylimi Kaulai (Iubitele oase)
- Norvegia: Maria Kjos Fonn, Margaret, er du i sorg (Margaret, jelești)
- România: Bogdan Crețu, Mai puțin decât dragostea
- Slovacia: Lukáš Cabala, Spomenieš si na Trenčín? (O să vă amintiți de Trenčín?)
- Spania: David Uclés, La peninsula de las casas vacías (Peninsula caselor pustii)
- Ucraina: Halyna Matveeva, Ключ соль (Sol major)
Cei șapte jurați europeni vor examina acum eșantioane din toate cărțile nominalizate și vor alege în următoarele luni un câștigător al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pentru această ediție, acordând și două mențiuni speciale.
Câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2025 și cele două mențiuni speciale vor fi anunțate pe 16 mai 2025 la ora 18:00, în cadrul ceremoniei care va avea loc la Târgul de Carte de la Praga, în Pavilionul Boemiei.
Toți autorii nominalizați vor fi promovați activ pe scena europeană, pentru a li se permite să ajungă la un public internațional mai larg și să se conecteze cu cititorii dincolo de frontierele naționale și lingvistice.
EUPL este organizat de un consorțiu format din Federația Editorilor Europeni Federation of European Publishers, FEP) și Federația Internațională și Europeană a Librarilor (European and International Booksellers Federation, EIBF), cu sprijinul programului „Europa creativă” al Uniunii Europene.
Glenn Micallef, comisarul european pentru echitate intergenerațională, tineret, cultură și sport: „Sincere felicitări tuturor autorilor nominalizați în cadrul ediției de anul acesta a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură. Sunt mândru să văd o asemenea varietate de talente noi din atâtea orizonturi diferite. Cărțile nu mai cunosc astăzi frontiere. Autorii sunt creatorii acestui loc magic în care cuvintele tipărite devin imagini, gânduri și idei, ce pot fi apoi împărtășite, dezbătute sau transmise mai departe. Prin scrierile lor, ei transmit valorile universale care ne modelează societățile. Sectorul cărții merită susținerea noastră continuă pentru a-și menține extraordinara contribuție la industria culturală și creativă, dar și pentru a asigura păstrarea rolului aparte pe care îl au cărțile în viața noastră de zi cu zi.”
Sonia Draga, președinta FEP: „Pentru un editor ca mine și pentru toți iubitorii de literatură, descoperirea unui nou talent literar este o minunăție – ce să mai zic de treisprezece, vă imaginați ce lucru extraordinar este acesta. În afară de juriul european, mulți editori din toată Europa și nu numai așteaptă cu nerăbdare eșantioanele traduse. Le doresc mult succes tuturor autorilor nominalizați. În numele Federației Editorilor Europeni, le urăm tuturor autorilor nominalizați să-și găsească noi cititori în Europa prin varietatea de limbi ale Europei, amintindu-ne vorbele lui Umberto Eco: limba Europei este traducerea.”
Fabian Paagman, președintele EIBF: „Poate că anii trec, iar autorii nominalizați se schimbă, dar EUPL își îndeplinește întotdeauna misiunea: să transmită bogăția și diversitatea literaturii europene, scoțându-mi mereu în evidență pe unii dintre cei mai promițători autori de ficțiune din țările participante. În 2025, EUPL aduce în centrul atenției 13 autori, dintre care jurații europeni va selecta două mențiuni speciale și un câștigător. Totuși, indiferent de rezultat, adevărata valoare a premiului constă în promovarea literaturii dintr-o pletoră de culturi și limbi diferite, care cultivă și susțin dinamismul societăților noastre. În numele Federației Internaționale și Europene a Librarilor, vreau să-i felicit pe toți autorii și abia aștept să le văd cărțile pe rafturile librăriilor din toată Europa – și nu numai!”
Despre FEP: Federația Editorilor Europeni este o uniune non-comercială independentă formată din asociații ale editorilor din Europa. FEP reprezintă 31 de asociații naționale ale editorilor de carte, reviste de specialitate și materiale educaționale, în toate formatele, din Europa și este, astfel, vocea majorității editorilor europeni. Înființată în 1967, FEP se raportează la legislația europeană și oferă consultanță asociațiile editorilor cu privire la probleme legate de drepturile de autor și alte probleme legislative.
Despre EIBF: Federația Internațională și Europeană a Librarilor este o organizație-umbrelă europeană și internațională non-comercială reprezentând asociații ale librarilor și librării din întreaga lume. Prin asociațiile membrilor săi, EIBF vorbește în numele a peste 25.000 de librării.
Despre „Europa creativă”: Programul „Europa creativă” sprijină o gamă largă de sectoare culturale și creative și încurajează cooperarea și schimburile între organizații culturale și artiști din Europa și nu numai. Sprijină inițiativele de traducere și promovează opere literare pe toate piețele din UE, cu scopul de a crește accesibilitatea cititorilor la scrieri literare europene înalt calitative.