Lecturi 429 (Blog tour nr. 97): Mary Kubica – Fără niciun regret

Autor: Mary Kubica

Titlu: Fără niciun regret (2025)

Titlu original: She’s Not Sorry (2024)

Editură: Leda Bazaar

Traducător: Liviu Szőke

Redactor: Alina Bâltâc, Shauki Al-Gareeb

Copertă: Florin Vedeanu, Alexandru Gheorghe

Nr. pagini: 400

Format: Trade Paperback, 13×20

Preț: 41,18 (54,90)

Nota Goodreads: 3,79 (118 103 note)

Descrierea editurii:Toată lumea are secrete, dar nu toată lumea are remuşcări… Un accident groaznic. Meghan Michaels încearcă să găsească un echilibru între a fi mamă singură și a lucra cu normă întreagă ca asistentă la Terapie Intensivă, când o pacientă pe nume Caitlin sosește în secția ei cu o leziune cerebrală traumatică. Se spune că femeia a sărit de pe un pod, aruncându-se de la vreo șapte metri înălțime pe șinele de tren de dedesubt. O revelaţie șocantă. Când un martor vine cu noi detalii despre căderea lui Caitlin, tot ceea ce se știa până în acel moment este pus sub semnul întrebării. A fost comisă o infracțiune? A împins-o cineva pe Caitlin și, dacă da, cine… și de ce? Nimeni nu este în siguranţă. Meghan se apropie de Caitlin până când se amestecă în misterul care-i înconjoară pacienta. Abia când este prea târziu își dă seama că ea și fiica sa ar putea fi următoarele victime…”

Blog tour nr. 97 (5/2025): Un thriller domestic în care răsturnările de situație (trei dintre ele fiind cu adevărat colosale) sunt la ele aasă și în care atmosfera apăsătoare și geroasă din Chicago contribuie din plin la suspansul poveștii în care o asistentă de la Terapie Intensivă are grijă de o pacientă ce a suferit un accident groaznic. Sau o căzătură de pe un pod pe șinele de cale ferată. Pe care a sărit singură sau a fost împinsă. Nu se știe.

Nimeni nu este cine pare a fi în această poveste și parcă toți au ceva de ascuns, vreo taină, vreun secret întunecat, vreo întâmplare pe care și-ar dori-o îngropată. Toți mint, înșală, se ascund, par în stare de orice ca să se protejeze pe ei înșiși sau pe cei iubiți, cum e cazul lui Meghan Michaels, asistenta de la Terapie Intensivă de la un spital din Chicago în a cărei îngrijire va ajunge Caitlin Beckett, o tânără ce se pare că a căzut de pe o pasarelă pietonală taman pe șinele de cale ferată. Femeia a ajuns în comă la spital și acum Meghan se tot întreabă ce-i cu ea (unul dintre trucurile autoarei cu care m-am întâlnit prima dată, deși ei i-au mai apărut două volume la noi, și care m-a făcut să-i scad din notă – dar nu ofer detalii, cine va citi cartea va înțelege la ce mă refer). Adică de unde vine, ce s-a întâmplat în viața ei, de cine fuge, ce e cu familia ei care vine să o supravegheze zi de zi la spital, doi părinți iubitori și un frate care la rândul său pare a avea ceva de ascuns, dar mai ales cum a ajuns Caitlin pe acel pod și, dacă a împins-o cineva și n-a sărit ea de bunăvoie, din ce motiv și cine a făcut-o?

Suspansul și răsturnările de situație sunt punctul forte al acestei povești alambicate. Minciuna, trasul pe sfoară și escrocheria își dau mâna cu un infractor care la ceas de seară atacă femei în propriile lor apartamente atunci când se întorc de la serviciu, iar frigul ăla pătrunzător dinspre lacul Michigan, care te face să te zgribulești și să-ți ridici până la nas gulerul gecii și să-ți tragi gluga peste cap și să grăbești pasul ca să ajungi la căldurică, contribuie din plin și el la această atmosferă ce te transportă în ultimul sezon din True Detective, tocmai în Alaska, sau în vreun serial nordic, nu într-un oraș aflat mult mai la sud. Pe deasupra, la această atmosferă întunecată și friguroasă se adaugă și condițiile grele pe care le îndură Meghan și fiica ei adolescentă, Sienna, într-un apartament înghesuit prin dreptul căruia trece la ore regulate trenul suspendat de pe linia L și cu care Meghan face aproape în fiecare zi naveta până la spital și înapoi.

Iar când atmosfera de singurătate și nefericire părea să ajungă la un punct culminant, Meghan cunoaște la una dintre întâlnirile celor divorțați și suferinzi din subsolul unei biserici o fostă colegă de liceu pe nume Natalie Cohen, ce pare, află Meghan mai târziu, să fie abuzată de soț. Și de aici totul se schimbă. Secretele încep să se adune, întâmplările misterioase, să nu mai aibă sens, iar lumea lui Meghan pare că e gata încet-încet să fie dată peste cap și să se întoarcă la 180 de grade.

Se spune că minciuna are picioare scurte. Așa este, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală. Dar până acolo este cale lungă. Se mai spune și că un părinte este în stare de orice pentru a-și proteja odrasla atunci când simte că e în pericol. Întru totul adevărat. O dovedește însăși Meghan Michaels, al cărei divorț dureros de Ben al ei a lăsat-o cu moralul la pământ și a determinat-o să creadă că viața ei de femeie dorită s-a sfârșit definitiv. Dar e nevoie doar de o scânteie, de un imbold, de o… Poate de o femeie aflată la ananghie pentru ca instinctul de-a sări în ajutor să se trezească în Meghan și să o smulgă din apatie, să-i ofere un scop. Cu consecințe dezastruoase pentru toată lumea.

„Amelia ar fi făcut orice să-i câștige afecțiunea și dragostea, ceea ce era o chestiune întipărită din născare. Imaginează-ți, adaugă el, să iubești atât de mult și complet necondiționat această făptură minusculă, iar apoi, într-o zi, ea să se întoarcă împotriva ta și să devină o sursă pentru atâta suferință!” (p. 231)

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului Fără niciun regret de Mary Kubica Dacă sunteți curioși să aflați alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, unde au apărut sau vor apărea recenzii în zilele următoare:

Anca și cărțile

Cărțile mele

Literatura pe tocuri

Citește-mi-l

Analogii, Antologii

Ciobanul de azi

Fata cu cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *