Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 18 octombrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la o seară coreeană dedicată lansării romanului Vorbește-mi despre tata de Kyung-sook Shin, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordanată de Denisa Comănescu, în traducerea Dianei Yuksel.
Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.
Participă: Diana Yuksel, traducătoarea romanului, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro și Diana Peca, coordonator Centrul de Studii Româno-Coreene, URA. Moderatorul întâlnirii va fi Șerban Georgescu, directorul departamentului de Studii Asiatice, URA.
În partea a doua a evenimentului, publicul va asista la un moment de Samulnori (percuție tradițională coreeană) susținut de Pureun Narae.
Un eveniment în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Coreene (Romanian-Korean Studies Center), Universitatea Româno-Americană (URA) și Centrului de cercetare în studii coreene al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS), Universitatea din București (UB).
Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook, în limita locurilor disponibile.
„Kyung-sook Shin pendulează între detaliul cotidian și extraordinarul supraviețuirii, prin intermediul a numeroase voci (frații mai mari, mama, camaradul din război) și mijloace (scrisori, amintiri, schimburi de mesaje), pentru a crea o nouă capodoperă profund empatică.“ – Booklist
Vorbește-mi despre tata (roman)
Kyung-sook Shin
Traducere din coreeană de Diana Yuksel
Colecţia Raftul Denisei, colecţie coordonată de Denisa Comănescu
© Humanitas Fiction 2023
Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.
La doi ani de la moartea fiicei sale, Heon, o scriitoare de succes, se întoarce în satul natal pentru a avea grijă de propriul tată. Traiul alături de el îi revelează cât de puțin îl cunoaște, iar pierderile de memorie și insomniile sunt câteva din simptomele declinului lent al acestuia. Heon încearcă să-i reclădească imaginea ca într-un puzzle în care piesele sunt mărturii ale celor apropiați. Secretele fiecărui membru al familiei sunt dezvăluite într-o succesiune de momente emoționante în care poveștile personajelor se suprapun peste povestea Coreei, iar toate pledează pentru rolul cathartic al sincerității.
Tatăl, căci nu are un nume, este la prima vedere un personaj dintre cele mai obișnuite. Născut în 1933, când Coreea se afla sub ocupație japoneză, neșcolit și aproape singur pe lume de la o vârstă fragedă, nu numai că-și va întemeia o familie, dar le va și oferi tuturor copiilor o educație universitară, în ciuda veniturilor sale cu totul nesigure și precare din agricultură. Însă în spatele acestei fațade a tatălui se află numeroase secrete. Viața acestuia, redescoperită de Heon – fiica preferată, dar și cea înstrăinată, părând, dintre toți, să-l cunoască cel mai puțin –, se oglindește în copiii săi, în adulții care au devenit. Dincolo de portretul complex al unui tată, romanul lui Kyung-sook Shin surprinde cu acuitate relații și secrete de familie, reliefează pierderile dureroase din război, deschizând larg o fereastră spre umanitatea personajelor.
„Un roman puternic, obsedant, despre familie, pierdere si paternitate.“
Book Riot
„Delicat, dar pătrunzător, Vorbește-mi despre tata este un portret de familie – deopotrivă intim și universal, dar, mai presus de orice, uman –, realizat cu multă sensibilitate.“
Kirkus Reviews
„Precum viața, acest roman este o meditație digresivă în care momentele de tristețe alternează cu cele de o frumusețe cutremurătoare.“
Publishers Weekly
„Kyung-sook Shin pendulează între detaliul cotidian și extraordinarul supraviețuirii, prin intermediul a numeroase voci (frații mai mari, mama, camaradul din război) și mijloace (scrisori, amintiri, schimburi de mesaje), pentru a crea o nouă capodoperă profund empatică.“
Booklist
„Vorbește-mi despre tata este cea mai onestă și echilibrată meditație asupra înstrăinării pe care o aduce cu sine maturizarea.“
Word Without Borders
Kyung-sook Shin transmite un mesaj cititorilor români cu ocazia apariției romanului Vorbește-mi despre tata. Îl puteți urmări aici.
Lansarea va putea fi urmărită #live & #online pe pagina de noastră de Facebook – Humanitas Fiction și pe Youtube – Humanitas.
Kyung-sook Shin este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane și autoarea coreeană cu cel mai mare succes internațional, supranumită în Occident „prima doamnă a literaturii coreene“. Rapiditatea cu care s-au impus romanele și volumele sale de povestiri i-a făcut pe criticii literari să vorbească despre „sindromul Kyung-sook Shin“. S-a născut în 1963 la Jeong-eup, în provincia Jeolla, și a absolvit cursurile Institutului de Arte din Seul. Face parte din „generația 368“ (sampallyuk sedae), a celor care, născuți în anii ’60, au urmat studiile universitare în anii ’80, perioadă tulbure din istoria Coreei, dominată de proteste sociale. În 1985 a publicat volumul de proză scurtă Povești de iarnă, pentru care a primit Premiul Munye Joongang, acordat scriitorilor debutanți. Cărțile care au urmat – Aici era cândva o orgă (1992), Tristețe profundă (1994), Camera singurătății (1995), Mâncătorii de cartofi (1997), Câmpurile de căpșune (2000), Violet (2001), Dangătul clopotelor (2003), Dansul privighetorii de primăvară (2007; Humanitas Fiction, 2017), Ai grijă de mama (2009), Voi fi acolo (2010; Humanitas Fiction, 2015), Femei neștiute (2011), Povești pentru fiica mea (2013) – i-au adus recunoașterea în întreaga lume, romanul Ai grijă de mama fiind tradus în peste patruzeci de țări. În 2021 îi apare cel mai recent roman al său, Vorbește-mi despre tata (Humanitas Fiction, 2023). Este, de asemenea, autoarea a două lucrări de nonficțiune. De-a lungul timpului, Kyung-sook Shin a fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale: Premiul Hanguk Ilbo (1993), Premiul Hyundae pentru literatură (1995), Premiul Manhae pentru literatură (1996), Premiul pentru literatura secolului XXI (2000), Premiul Yi Sang (2001), Prix de l’Inaperçu (2009), Premiul „Cel mai bun roman străin al secolului XXI în China“ (2011), Man Asian Literary Prize (2011), Premiul Hoam pentru literatură (2013).
Romanul Vorbește-mi despre tata de Kyung-sook Shin este recomandat de Radio România Cultural.