Lecturi 335 (Blog tour #1/2023): Alice Feeney – Piatră, hârtie, foarfecă

Alice Feeney – Piatră, hârtie, foarfecă (Rock Paper Scissors, 2021) 314p., TPB, 13,5×20,5, Storia Books, 2022, Colecția Storia Plus, trad. Roxana Brînceanu, red. Liviu Szőke, 44 (55) lei, ISBN 978-606-9072-97-4

Nominalizări: ITW Thriller Award Nominee for Hardcover Novel 2022, Goodreads Choice Award Nominee for Mystery & Thriller 2021

Nota Goodreads: 3,97 (214 516 note)

Descrierea editurii:Ai încredere în persoana cu care te-ai căsătorit? Crezi că o cunoști? Mai gândește-te… Lucrurile merg prost între doamna și domnul Wright de multă vreme. Când Adam și Amelia câștigă un weekend în Scoția, călătoria pare să fie exact ocazia de care au nevoie pentru a-și rezolva problemele. Scenaristul Adam Wright, care recunoaște singur că este obsedat de muncă, a avut toată viața prosopagnozie, o boală rară care-l împiedică să distingă fețele celor din jur. Nu-și poate recunoaște prietenii sau membrii familiei, nici măcar propria soție. La fiecare aniversare, soții fac schimb de cadouri tradiționale — din hârtie, bumbac, lut, tinichea — și în fiecare an, soția lui Adam îi scrie o scrisoare pe care nu-l lasă niciodată să o citească. Până acum. Amândoi știu că acest weekend le va salva sau le va distruge căsnicia. Unul dintre ei minte și cineva nu vrea ca Adam și Amelia să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți.”

Blog tour nr. 1/2023: Un mystery mai atipic, care începe ca un adevărat roman gotic, însă pe parcurs se transformă într-un thriller domestic în care personajele se joacă de-a șoarecele și pisica și ajung să-l amețească pe cititor cu secrete, manevre și învârteli, dar cea care se joacă de fapt cu mintea cititorului este până la urmă autoarea. Încă un roman ce are drept miză întorsătura de situație finală, ați putea zice, însă drumul până acolo este cel care transformă această poveste într-una ușor atipică.

Habemus logo, poate ați observat deja. Și banner pentru clubul celor nouă cititori care anul trecut au scris despre treizeci și șase (36) de romane crime, mystery sau thriller. Logoul îl puteți vedea pe copertă, iar bannerul va apărea în partea de jos a articolului, cu numele tuturor celor care participă la aceste blog toururi. Nu vă mai spun povestea noastră, ați aflat-o pe parcursul anului trecut. Iar anul acesta vom continua cu la fel de multă pasiune să scriem despre cărțile care ne-au plăcut (mai mult sau mai puțin) din subgenurile enumerate ceva mai sus.

Prin lunile aprilie și mai m-am apucat să redactez primul mystery publica de Editura Storia Books. O întreprindere temerară, s-ar putea spune, pentru o editură care părea a se fi specializat în romane YA sau pentru copii, iar proiectul Storia Plus, cu romane mainstream pentru adulți, părea să fi luat o pauză. Și a început cu un roman extrem de popular pe Goodreads (lucru pentru care stau mărturie cele peste 200 000 de note), scris de autoarea britanică Alice Feeney (de care mărturisesc că nu auzisem până ce nu mi-a scos-o Storia Books în cale cu altă ocazie). Cum traducerea era excelentă, lucrurile au mers șnur. Însă diverse chestii m-au împiedicat să avansez foarte rapid, așa că până la urmă volumul a ajuns să apară abia la Gaudeamus. Perfect pentru coperta și atmosfera din carte, gotică, rece și plină de zăpezi pe care s-ar putea ca noi să le mai vedem doar la televizor sau pe vârful munților.

Un cuplu câștigă un concurs ce are ca premiu un sejur de un weekend în Scoția, unde și-ar putea regăsi pasiunea de mult stinsă și ar putea recăpăta o șansă pentru a-și drege căsnicia intrată în impas. Cum însă niciun om nu e lipsit de secrete, între Adam, scenarist de succes, dar suferind de prozopagnozie (pierdere a facultății de a recunoaște fizionomiile) și cu alte câteva sechele în dulapul cu amintiri, și Amelia, soția lui care îl mai iubește și nu prea, lucrurile sunt cum nu se poate mai încordate. De fapt, la cum decurg lucrurile în prima parte a cărții, practic nici nu înțelegi ce mai caută de fapt împreună.

Povestea este spusă însă atât din perspectiva celor doi soți, ce se petrece acum, dar și din perspectiva unui personaj-surpriză, care îi supraveghează de la depărtare. Nu spun care, cert este că veți avea o adevărată revelație (sau mai multe, de fapt) spre final, unde, după nenumărate indicii strecurate în text, nu chiar la vedere, dar relevante, oricât ai încerca să descâlcești ițele, vei afla ce s-a întâmplat în realitate. Nu spun ce, evident. Cert este că povestea imaginată de Feeney este un mystery de atmosferă, în care secretele și tainele pe care oamenii le țin unii față de alții, indiferent că vin din pătura de mijloc, de la cabinetul veterinar, de pildă, sau din tagma scenariștilor de renume mondial, ajung să le otrăvească viețile. De asemenea, un alt lucru interesant, pentru cine are ambiția să-l cerceteze, sunt cuvintele și definițiile lor de la începutul fiecărui capitol, care normal că nu sunt puse acolo doar pentru a ne îmbogăți vocabularul.

„Singurii oameni care nu regretă nimic sunt cei care mint.”

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Piatră, hârtie, foarfecă. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Citește-mi-l

Literatura pe tocuri

Cărțile mele

Ciobanul de Azi

Anca și cărțile.ro

Falled

Pălărisme

Analogii, Antologii

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: