Lecturi 332: Jack Carr – Lista condamnaților

Jack Carr – Lista condamnaților (Terminal List I: The Terminal List, 2018) 448p., TPB, 13×20, Crime Scene Press, 2022, Trad. Roxana Brînceanu, Red. Alexandru Arion, 49,5 (55) lei, ISBN 978-606-6542-13-0

Nota Goodreads: 4,26 (32 055 note)

Descrierea editurii: „Întreaga echipă a locotenent-comandorului James Reece a fost ucisă într-o ambuscadă catastrofală. Dar când persoanele cele mai apropiate lui sunt asasinate în ziua în care el se întoarce acasă din misiune, Reece descoperă că nimic din toate acestea nu a fost un act de răzbunare din partea unui inamic străin, ci o conspirație care ajunge până la cele mai înalte niveluri ale administrației Statelor Unite. Nemaiavând nimic pentru care să trăiască, Reece aplică lecțiile pe care le-a învățat timp de zece ani pe câmpul de bătălie ca să-și răzbune familia și echipa, pornind pe urmele dușmanilor din eșaloanele superioare fără să mai țină cont de legile luptei – sau de lege în general. Un thriller militar pe care nu-l poți lăsa din mână, scris de un autor care cunoaște toate dedesubturile războiului modern.”

Blog tour nr. 35/2022: Un thriller militar ca-n vremurile bune, actual și alert încă de la primele pagini, centrat pe răzbunare și pe matrapazlâcuri la nivel înalt, cu un personaj carismatic și hotărât să meargă până în pânzele albe pentru a-și atinge scopul. Cu siguranță scriitorii care au făcut carieră înaintea lui Jack Carr prin acest gen de scrieri se uită cu mândrie la acest autor ce vine cu informații proaspete, din interior, el însuși mărturisind că, după ani întregi petrecuți în cadrul trupelor speciale SEAL, orice scrie acum trebuie verificat și răsverificat și aprobat sau cenzurat de către „autoritățile competente”.

După zeci, poate sute de filme în care am văzut de ce e în stare un om extrem de bine antrenat transformat într-o adevărată fiară după un eveniment traumatizant (moartea apropiaților, un eveniment groaznic pentru oricine, o încercare de sinucidere aranjată, o mușamalizare, un asasinat la comandă), credeam că nu mă mai poate uimi nimic. Doar știm cu toții, cei care am văzut asemenea filme sau am citit povești de genul că nu e bine să trezești diavolul adormit, sau dacă doar l-ai trezit, în loc să-l omori, să te aștepți la ce-i mai rău din partea lui. Dar răufăcătorii nu se învață niciodată, posibil ca ei să nu fi văzut filmele sau să fi citit cărțile, ori poate se consideră mult prea bine păziți sau de-a dreptul intangibili.

Povestea lui Jack Carr începe cu o misiune în Afghanistan care o ia razna și-n urma căreia îi mor toți oamenii din echipa pe care o conduce James Reece, cu viață scăpând un singur om care mai apoi este „sinucis” nu se știe de către cine. Imediat după aceea, este pus la zid de către NCIS și de către superiori, care încearcă prin orice mijloace să-l scoată drept țap ispășitor pentru că nu a fost în stare să-și salveze oamenii, deși de la bun început nu le-a mirosit a bine acea misiune în care au fost trimiși la moarte. Până să fie însă trimis acasă, i se descoperă și o tumoare pe creier foarte rară, tumoare care mai fusese descoperită la încă doi oameni de-ai săi. Un eveniment a cărui probabilitate este de-a dreptul astronomică. Însă acasă îl așteaptă soția, Lauren, și fiica, Lucy, în vârstă de trei ani, care este lumina ochilor lui Reece, deci tot mai există un dram de fericire în viața sa, are unde să se întoarcă, nu s-a sfârșit de tot lumea. Știam, firește, ce-o să se întâmple mai departe, căci nu credeam că Reece va porni pe calea răzbunării doar pentru o misiune eșuată în care câțiva zeci de oameni de-ai săi s-au întors acasă în sicrie închise și acoperite de mândrul steag american.

Dar tot am citit cu un nod în gât scenele cu Reece ajuns acasă și descoperind că în urmă cu foarte puțin timp, o bandă intrase în casa lui cu mitraliere și-i secerase familia. Într-o stațiune liniștită de pe coastă? Total la întâmplare, în casa unui militar? Asasinat la comandă? Firește. Marea greșeală a celor care au comandat asasinatul este însă faptul că banda trimisă să îndeplinească sângerosul și nemilosul atac nu l-a așteptat și pe Reece să ajungă acasă. Dar, pe de altă parte, seria n-ar mai fi fost serie dacă Reece ar fi fost asasinat în prima sută de pagini, nu? Pe el cine l-ar mai răzbunat? Pentru că despre asta este vorba: o poveste de răzbunare excelent pusă în scenă, în care termenii tehnici se îmbină admirabil cu informații din interior și cu experiența unui adevărat om de arme care scrie de parcă nici nu zici că s-ar afla la debut.

Scenele de acțiune din perspectiva lui Reece, precum și răzbunarea lui atent pusă la cale (duse sunt vremurile în care răzbunătorii erau doar brute puse pe măcel și scăpate de sub control, acum Reece însuși mărturisește, printre altele, că are mare noroc cu telefoanele mobile ale afganilor, altminteri nu i-ar mai putea secera atât de ușor – puteți consulta glosarul extrem de util de la final), alternează extrem de plăcut cu cele din perspectiva răufăcătorilor, departe și ei de imaginea unor lideri de bande scăpați de sub control și cu interese meschine, căci avem acum de-a face cu ditamai complotul la nivel înalt. Întrebarea care se pune: în cine mai poți să ai încredere când taman cei care dau comenzile, care trag sforile din birouri, sunt cei care își trimit la moarte soldații pe care i-au trimis să le facă treburile murdare și pe care mai apoi se străduiesc să îi reducă la tăcere când așa le cer interesele? Unde se mai situează linia dintre bine și rău, dintre corect și greșit, dintre alb și negru și dintre răufăcător și binefăcător? Și, mai presus de orice, cine este adevăratul dușman?

Ecranizarea de pe Amazon am auzit că-i face cinste cărții, așadar știu la ce mă voi uita după ce mă întorc de la Gaudeamus. Apropo, Gaudeamus plăcut, dragilor, și spor la cumpărături! 🙂

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Lista condamnaților. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Cărțile mele

Ciobanul de Azi

Citește-mi-l

Falled

Anca și cărțile.ro

Literatura pe tocuri

Analogii, Antologii

You might also like

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *