Nota Goodreads: 3,59 (2 004 note)
Descrierea editurii: „Faimos pentru caracterizările abile, suspansul care-ți dă fiori și întorsăturile de situație șocante, Jo Nesbø își duce cititorii într-un periplu printre minți pervertite și inimi răzbunătoare. Un polițist care poate să adulmece gelozia este pe urmele unui bărbat bănuit că și-a ucis fratele geamăn; un tată îndurerat trebuie să hotărască dacă răzbunarea își are locul într-o nouă ordine mondială, după ce o pandemie a adus societatea în pragul prăbușirii; un gunoier mahmur încearcă să pună cap la cap ce s-a petrecut în noaptea precedentă; un asasin plătit intră într-un joc periculos pentru supraviețuire cu cel mai mare adversar; și o conexiune electrică spontană între pasagerii unui zbor spre Londra poate da naștere unor povești de dragoste sau unor lucruri sinistre.”
Blog tour nr. 32/2022: Jo Nesbø îi acordă lui Harry Hole un răgaz de la drame și crime și abordează în acest volum ficțiunea scurtă. Cinci povestiri destul de scurte (unele foarte scurte) și două nuvele, dintre care cea care dă titlul colecției fiind aproape cât un roman ceva mai scurt, în care autorul creează povești de mică întindere și drame cât cuprinde, plus o suită de personaje cu microcosmos și dileme cu tot, în care răul din oameni este expus în toată splendoarea sa morbidă și te face ori să te înfiori, ori să te îngrozești de-a dreptul de ce e în stare mintea umană.
Prima povestire se numește „Londra” și reprezintă drama unei femei înșelate de soț care, drept răzbunare, deși este extrem de complicată și de sucită această răzbunare, mizând mai cu seamă pe remușcările ulterioare, angajează un asasin plătit ca să îi facă de petrecanie. Ei înseși, nu soțului care a înșelat-o. Sar peste a doua poveste, nuvela care dă titlul volumului, și trec la „Coada”, un soi de farsă cu o angajată imigrantă care lucrează într-un magazin și care trebuie să le facă aproape zi de față unor indivizi ce-și varsă frustrările și năduful, dar și neputința pe cei pe care îi consideră mai slabi ca ei. Apropo, tema imigranților, greutățile cu care se confruntă aceștia, dar și motivele de frustrare pe care ajutarea acestora le provoacă în rândul nativilor reprezintă o temă predilectă nu doar a lui Jo Nesbø în special, ci și a scriitorilor nordici în general și un subiect extrem de generos pentru orice scriitor dezrădăcinat cu care cititorii care îi înțeleg problemele rezonează aproape perfect.
A patra povestire prezintă un personaj pentru care controlul furiei a reprezentat o chestiune extrem de dificilă încă din copilărie. Motiv pentru care a și avut nenumărate probleme de-a lungul vieții și a și ajuns până la urmă să rămână fără funcția de șofer pe mașina de gunoi pe care lucrează, funcție care i-a fost oferită unui imigrant (din nou tema, cum spuneam) venit dintr-o țară baltică și care tot încearcă să-l facă pe furios să revină la sentimente mai bune și să-l ajute să-și înțeleagă problemele. Cea mai recentă problemă: se poate să-și fi omorât soția. Sau pe amantul acesteia, nu e încă sigur, căci în dimineața în care se petrece acțiunea e prea mahmur ca să-și aducă aminte ce s-a întâmplat în seara precedentă.
„Mărturisirea” mi s-a părut o altă povestire-farsă care poate s-ar fi pretat mai bine sub forma unei piese de teatru. Un fotograf este dat afară din casă de soția bogată și răsfățată, care s-a cam plictisit de el și a decis să treacă la următorul. N-a apucat însă să profite prea mult, pentru că a înghițit, nu se știe încă dacă a vrut sau nu, o doză fatală de cianură. Dar cine este vinovatul? „Odd” mi s-a părut la fel de ciudată pe cât îi spune și titlul și prezintă povestea unui scriitor care doar ce a publicat un roman pe care toată lumea îl ridică în slăvi, dar pe care succesul îl poate îmbăta și transforma într-un soi de bizarerie din lumea literară, un nonconformist al cărui nonconformism este cel care îl transformă într-o vedetă adulată de toți și căutată de toți ziariștii și realizatorii de emisiuni de televiziune care vor să-l descoasă ca să-i afle secretele și izvorul ideilor geniale. Ce te faci însă când izvorul seacă și te trezești că îți bate editura la ușă, cerând următorul roman genial? „Cercelul” este încă o farsă care încheie perfect un volum relativ omogen, nu însă suficient de egal ca valoare de-a lungul poveștilor pentru a se ridica la înălțimea precedentelor scrieri ale creatorului lui Harry Hole – lucru care transpare, aș zice eu, și din media destul de mică a notelor de pe Goodreads.
Însă piesa de rezistență a volumului o reprezintă nuvela „Specialistul” în gelozie”, în care virtuozitatea de creator de personaje memorabile ce vin însoțite de o căruță de traume nevindecate, dublată de o intrigă beton și extrem de întortocheată salvează un volum aș zice eu destul de modest în rest. Doi frați gemeni nemți se îndrăgostesc de aceeași tânără grecoaică pe când se aflau în Grecia la cățărat pe munți. Una dintre pasiunile lui Nesbø prinde formă și se transformă într-un miniroman, în care unul dintre frați înnebunește de gelozie și-l ucide pe celălalt. Sau nu, nu știe nimeni, nici Nikos, specialistul în gelozie, cel care se pare că poate adulmeca gelozia din oameni, dar mai cu seamă când aceasta capătă proporții monstruoase și duce la crimă. Doar el însuși a trăit-o pe pielea lui la un moment dat, lucru pe care autorul îl detaliază însă abia la sfârșit.
O excelentă mostră de roman condensat, de poveste percutantă și complicată, cu nenumărate întorsături de situație și cu personaje pe care ori le detești, ori ajungi să le înțelegi după ce stai să le diseci motivațiile și să le analizezi faptele, „Specialistul în gelozie” oferă poate adevărata măsură de scriitor adevărat și în materie de povești de întindere mai scurtă, iar aici nu pot să nu menționez superba duologie Sânge pe zăpadă/Soare în miez de noapte, dovedind astfel că, deși nu este probabil un Stephen King în formă maximă (că doar are și maestrul destule rateuri și la proză scurtă, și la romane), Jo Nesbø poate oferi și esențe tari în sticluțe mici. „Specialistul în gelozie” și, să zicem, „Gunoi”, o aproape senzațională mostră de umor negru, compensează din plin pentru restul poveștilor din acest volum de proză scurtă.
NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Specialistul în gelozie și alte povestiri. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: