Lecturi 321: Ashley Winstead – În visul meu am un cuțit în mână

Ashley Winstead – În visul meu am un cuțit în mână (In My Dreams I Hold a Knife, 2021) 384p., TPB, 13×20, Crime Scene Press, 2022, Trad. Mihnea Arion, Red. Alexandru Arion, 37,80 (42) lei, ISBN 978-606-8959-99-3

Nota Goodreads: 3,96 (40 086 note)

Descrierea editurii: „Șase prieteni. O reuniune. O crimă neelucidată. La zece ani de la absolvirea facultății, Jessica Miller și-a planificat minuțios întoarcerea triumfală la Universitatea Duquette. Cu toții o să vadă o femeie încrezătoare, frumoasă, lipsită de griji – nici urmă de fata a cărei lume, ale cărei prietenii, au fost fracturate definitiv de uciderea lui Heather Shelby în ultimul an de facultate. Însă nu toți sunt dispuși să lase uitării ce s-a întâmplat. Cineva dorește cu disperare să-l identifice pe criminal. Când Jessica, Mint, Courtney, Coop, Frankie și Jack se întâlnesc din nou, măștile perfecte cad rând pe rând, dezvăluind straturi care ar fi trebuit să rămână ascunse pe veci. Cât de bine se cunoșteau între ei, de fapt? Ce taine cumplite ascunde fiecare? Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea crimei? Un thriller psihologic alert, o poveste emoționantă despre iubiri și trădări, despre speranțe și secrete, despre ambiții și neîmpliniri, despre nevinovăție și cruzime, cu un final absolut năucitor.”

Blog tour #27/2022. Misterul camerei închise se extinde și devine misterul universității închise într-un thriller despre ambiții nemăsurate, orgolii rănite, secrete considerate îngropate și posibilități supraevaluate, în care un grup de șapte studenți, rămași șase la terminarea celor patru ani de studii la o prestigioasă universitate americană, se reunește după zece ani pentru ceea ce considerau o revedere îndelung așteptată pentru a descoperi că prietena fără de care au rămas, ucisă cu șaptesprezece lovituri de foarfecă în noaptea de 14 februarie a ultimului an de studiu, nu a fost uitată și crima aceea rămasă nerezolvată se întoarce ca să-i bântuie și să le dea peste cap viețile.

Povestea este narată la persoana întâi, iar personajul principal, omniscient, din câte se pare, este Jessica, acum în vârstă de treizeci și doi ani, ajunsă printr-un fericit concurs de împrejurări dintr-o fată ștearsă și cu o droaie de traume („tot ce am acum nu li se datorează părinților, ci e din cauza lor” se aplică perfect în cazul ei, cu consecințe devastatoare și pe termen lung) într-una dintre cei șapte de la universitate. Șapte prieteni, cei mai mulți bogați și ambițioși, unii, adevărate beizadele ce consideră că totul li se cuvine întins pe o tavă și, prin urmare, pot face orice, în timp ce unii trebuie să învețe și să se transforme în ceea ce nu sunt, cum e cazul lui Jess, pentru a se integra, iar alții trebuie să apeleze la metode periculoase atât pentru ei, cât și pentru cei din jur, pentru a-și finanța studiile, cum e cazul cu Coop, de pildă. Ceea ce îi face însă de nedespărțit este ideea de grup unit în fața altor grupuri, chiar dacă diferențele dintre ei sunt colosale și nu se suportă între ei.

Jess, în pofida a toate, se combină cu Mint, bogătanul grupului, dar în secret îl iubește pe Coop, traficantul și periculosul grupului, care și el o iubește la rândul său, însă fata săracă vrea să se ridice la nivelul ambițiilor tatălui său absolvent de Harvard, dar îngropat într-un job sub nivelul său și distrus psihic de această ratare care consideră că e din cauza apariției ei, a lui Jess. Prin urmare, ca să-și atingă scopul, trebuie nu doar să învețe pe rupte, zi și noapte, ci și să acceadă la posibilitățile financiare ale unuia gen Coop. Mint e putred de bogat, dar cârpa de taică-său l-a făcut de rușine umilindu-se în fața soției care-i punea coarne, Coop vinde droguri, Frankie este o viitoare stea a fotbalului american împins de la spate de tatăl venit special din Hawaii pentru acest lucru, Courtney este o tânără superbă și scheletică, ale cărei obiceiuri alimentare proaste sunt susținute de metodele neortodoxe ale mamei sale doctorițe și a cărei minte și idei de scorpie o transformă în persona non-grata a grupului, Caro este o tânără care ar vrea să împace pe toată lumea, dar care-i spionează de fapt pe toți și trage concluziile de rigoare, Jack provine dintr-o familie de credincioși aproape fanatici și o iubește pe Heather, dar mai iubește și pe altcineva, un adevărat șoc nu doar pentru grup, ci pentru toată lumea, în vreme ce Heather Shelby, corectitudinea și dreptatea întruchipate, se alege până la urmă și cu inima, dar și cu trupul frânte, punct de la care pornește de fapt intriga din prezent: descoperirea criminalului, pentru că se pare că nu Jack, iubitul de atunci al lui Heather și cel în camera căruia se descoperise foarfeca plină de sânge, arma crimei, ar fi fost făptașul, ci altcineva. Cineva tot din grupul lor.

Povestea este atât de alambicat scrisă, încât dacă nu ai o tablă din aceea cum au detectivii în filme când încearcă să adune și să lege dovezile între ele, ai mari șanse să rămâi nelămurit. Pe lângă povestea din prezent, când se întâlnesc cu toții și sunt aliniați de către Eric, fratele lui Heather, cel care de zece ani tot încearcă să-l dibuie pe criminal, așa cum aliniază gașca din Scooby-Doo monștrii la finalul fiecărui episod și-i la puricat pentru a le dezvălui secretele întunecate și faptele reprobabile (pentru a-i face să mărturisească cine i-a omorât sora) care le-au amărât viețile și i-au transformat în carcase goale și zâmbitoare, cu succese de fapt de fațadă, căci pe dinăuntru au rămas aceeași oameni cu nevoi simple și defecte inerente oricărui om dornic de atenție, mai avem și povestea din trecut, cum s-au cunoscut și cum a evoluat relația lor, dar spusă pe sărite, de la prima lună a primului an de studiu sărindu-se la luna ianuarie a anului întâi de studiu, apoi la final, la mijloc, și așa mai departe, cu ce scop, sincer, eu, unul, nu am înțeles. Poate pentru a spori suspansul, altfel nu-mi explic.

Rămâne totuși o poveste solidă și antrenantă și un amplu studiu de caz despre în ce-și pot transforma părinții cu ambiții și orgolii neîntemeiate propriile odrasle, ridicând mereu miza, supunându-i unor cazne prin care nicio ființă umană nu are cum să treacă fără a fi afectată, scoțând la iveală nu doar un sistem de gândire profund greșit din partea lor, ci și pe cel american de învățământ în general, care îndatorează oameni pe viață, îi favorizează, ca de obicei, pe cei cu bani, le dă apă la moară unor profesori să comită abuzuri și transformă tineri promițători și cumsecade în epave sau monștri lipsiți de scrupule, care sunt în stare să calce în picioare pe oricine și să se lase călcați în picioare la rândul lor pentru a răzbate în viață și a le dovedi tuturor cine sunt ei de fapt în realitate.

„Ochii îi erau acum două găuri negre îngemănate, pupilele înghițind albeața din jurul lor. Atunci am știut, cu o limpezime fulgerătoare, că nu eu aveam leacul. Eu eram cea care-l îmbolnăvea.

Mama a deschis ușa, iar lumina a inundat camera. Tata s-a dat înapoi și s-au holbat unul la altul o clipă oribilă, înghețată. Apoi au început să țipe.

Câteva ore mai târziu, am lăsat-o pe mama să mă îmbrățișeze, să-și ceară scuze, să plângă. Mi-am adus desenele înapoi, iar eu am lăsat-o să le pună lângă mine în pat, am așteptat până când a ieșit din cameră înainte să le rup în bucăți și să le arunc la coșul de gunoi. Zile întregi după aceea i-am spus că mă simt bine. Timp de un an am rămas tăcută, mai ales după ce ne-am mutat din Bedford în Norfolk, pentru ca tata să se poată transfera la o altă filială a companiei siderurgice.

Amintirea bolii lui și a cauzei ei le-am împins atât de adânc încât au format o mică ruptură în centrul ființei mele, un mic hău negru propriu și personal. Indiferent câți ani au trecut, nu m-am uitat niciodată înăuntru.”

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului În visul meu am un cuțit în mână. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Literatura pe tocuri

Citește-mi-l

Cărțile mele

Falled

Ciobanul de Azi

Anca și cărțile.ro

Analogii, Antologii

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d