Semnal editorial 497: Petra Hůlová – Scurtă istorie a Mișcării

ÎN CURS DE APARIŢIE – LUNA SEPTEMBRIE

Suntem într-un viitor distopic. Mișcarea feministă a ieșit învingătoare, femeile conduc lumea, iar bărbații sunt internați în Institut, pentru a trece printr-un proces de reeducare. Acolo, pe căi cel puțin originale, le sunt eradicate ideile de dominanță a masculinității și de transformare a corpului femeii în obiect sexual.

Lumea Nouă răstoarnă vechile obiceiuri și concepții, dar cele care le înlocuiesc nu sunt mai puțin periculoase. Institutul are toate datele unui panoptic: perdelele sunt interzise la ferestre, turnătorii își fac treaba cu zel, înregimentarea e regula, trustul ideologic se îngrijește să corecteze gândirea tumorală prin metode care nu exclud bastonul cu electroșocuri, iar miza nobilă a prelucrării ideologice e să creeze oameni noi. Dar până unde poate merge modificarea conștiinței și ce ar însemna, în istorie, o victorie absolută a Mișcării?

Premiul Magnesia Litera (2003)

Premiul „Jiří Orten“ (2007)

Premiul „Josef Škvorecký“ (2008)

„Povestea distopică a unei revoluții feministe. Tulburătoare.”

Publishers Weekly

„Petra Hůlová se numără printre cei mai remarcabili și mai tranșanți autori cehi din generația ei.”
Project Plume

„Combinație între Ferma animalelorPovestea slujitoareiPortocala mecanică și (poate) Frankenstein, romanul Petrei Hůlová desființează patriarhatul, înlocuindu-l însă cu un scenariu terifiant. O satiră a unui viitor feminist care neliniștește și dă de gândit.”

Kirkus Reviews

„Un semnal de alarmă, un manifest feminist și o avertizare privind pericolele care pândesc în lumea veche și în cea nouă deopotrivă.”

Translating Women

„Hůlová urmărește să-și scoată cititorii din zona de confort și reușește de minune. Exagerând și distorsionând aspirațiile nobile, ea ne provoacă să ne întrebăm ce am fi dispuși să sacrificăm pentru o societate mai bună și cum ar trebui să arate acea Lume Nouă.”

Calvert Journal

„Povestea Petrei Hůlová poate fi citită ca o fabulă atemporală despre cum până și cele mai bune intenții omenești ajung întotdeauna să paveze drumul către un iad totalitarist.”

Dublin Review of Books

DETALII

Anul apariției: 2022
Format: 13 × 20 cm
Număr pagini: 240
Traducere: Gabriela Georgescu
Autor: Petra Hůlová
Titlu original: Stručné dějiny Hnutí
Format ediție: Paperback
Cod produs: 978-606-44-1265-2

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *