Lecturi 288: Laura Dave – Ultimul mesaj

Laura Dave – Ultimul mesaj (The Last Thing He Told Me, 2021) 336p., TPB, 13×20, Litera, 2021, Colecția Buzz Books, Trad. Mihaela Serea, Red. Mona Apa-Slujenco, 32,44 (49,99) lei, ISBN 978-606-33-7894-2

Premii: Goodreads Choice Award for Mystery & Thriller 2021

Nota Goodreads: 3,92 (358 896 note)

Descrierea editurii: „Înainte de a dispărea, Owen Michaels îi trimite soției un bilet în care scrie doar atât: „Protejeaz-o“. În ciuda confuziei și a temerilor ei, Hannah Hall știe exact la cine se referă biletul – la fiica de șaisprezece ani a lui Owen, Bailey, care și-a pierdut de mică mama într-un accident tragic. Bailey, adolescenta care nu vrea să aibă nimic de-a face cu soția tatălui său. În vreme ce apelurile tot mai disperate către Owen rămân fără răspuns, iar șeful soțului ei este arestat de FBI, Hannah află că Owen nu este cine credea ea. Și că Bailey ar putea deține cheia către adevărata identitate a acestuia și către adevăratul motiv al dispariției lui. Pe măsură ce pun cap la cap elemente legate de trecutul lui Owen, Hannah și Bailey își dau seama că au început să construiască un nou viitor, pe care nici una dintre ele nu l-ar fi putut anticipa. Prin ritmul său alert, amețitoarele răsturnări de situație și evocările tulburătoare ale unor drame de familie, Ultimul mesaj este un captivant roman de investigație, șocând totodată prin întorsătura emoționantă de la final.”

Cumva, am reușit anul trecut să sar peste niște thrillere care poate că ar fi meritat ceva mai multă atenție nu doar din partea mea, ci și a altor amatori de thrillere. Cumva, am impresia că și romanul Laurei Dave, câștigător al premiului Goodreads pentru cel mai bun mystery & thriller al anului 2021 (și cu vânzări consistente, dacă înmulțirea notelor de pe Goodreads cu șapte pentru a obține un număr al exemplarelor vândute cât de cât apropiat de realitate este adevărată) a trecut un pic nebăgat în seamă la noi. Dar poate este doar impresia mea, sau cine știe? Însă la câte cărți apar și la câte intră în bibliotecă, numai cincizeci de pagini dacă aș citi din fiecare carte și nu aș mai avea timp nici să dorm.

Un thriller cu fugari nu mai citisem cam de multișor, așa că romanul de față a picat la țanc. O poveste alertă, cu multe întorsături de situație, cu scene pline de suspans și care a beneficiat de o excelentă traducere făcută de Mihaela Serea (aș spune chiar ireproșabilă).

Hannah Hall este o artistă care sculptează în lemn și care se apropie repejor de patruzeci de ani. Când era mică, părinții ei au părăsit-o, tatăl fiind abia prezent pentru scurt timp în viața ei, iar mama luându-și și ea repede tălpășița, pe urmele tatălui, și lăsând-o pe micuța Hannah în grija bunicului celui iubitor. Lucru care a fost foarte benefic pentru ea, căci acesta nu doar că a iubit-o din tot sufletul, ci i-a și transmis dragostea pentru lucrările în lemn.

Ajunsă, cum spuneam, aproape de patruzeci de ani, Hannah încă nu a cunoscut marea dragoste. Asta până îl cunoaște pe misteriosul (nu, nu ca în poveștile acelea de „dragoste” cu cătușe roz) Owen Michaels, de care se îndrăgostește și cu care se căsătorește un an mai târziu. Dar acesta, pe lângă nenumăratele secrete din trecut, vine și cu fiica lui, Bailey, o adolescentă năbădăioasă și aprigă de cincisprezece ani, care parcă se străduiește să-i facă viața grea lui Hannah. Însă adolescenta trebuie înțeleasă, căci, pe lângă vârsta dificilă la care a ajuns acum, ea și-a pierdut și mama, pe care o iubea enorm, într-un accident de circulație în urmă cu vreo zece ani. Așa că este oarecum de înțeles că e aproape imposibil ca o femeie străină să preia rolul mamei ei și, mai mult, să fie în stare să răpească inima tatălui ei.

Dar Hannah reușește totuși, ba, mai mult, ea însăși renunță la atelierul ei din New York pentru a se muta acasă la Owen și la Bailey, în San Francisco, într-o căsuță „plutitoare”. Toate bune și frumoase, până într-o bună zi când la ușa lor bate o fată care îi dă lui Hannah un bilet din partea lui Owen. Pe el scrie doar „Protejeaz-o”. Cu referire, evident, la Bailey. Iar Owen dispare fără urmă, lăsându-le, într-un dulap la școală, o geantă cu șase sute de mii de dolari, plus doar întrebări pe care să le rumege: de ce a dispărut atât de brusc? Cine îl urmărea, dacă îl urmărea cineva? De ce nu le-a oferit măcar un răspuns pentru brusca lui dispariție? Va mai reveni el vreodată în viața lor? Este măcar el cine pretindea că este? Ce pot face o femeie și o fată în situația dată?

Să plece pe urmele lui, evident. Și, răscolind prin amintirile lui Bailey, care se comportă la fel de nesuferit cu singura ființă pe care o mai are alături și care, mă văd nevoit să recunosc, se poartă mai mult decât exemplar în situația dată și îndură nenumărate „nemulțumiri” (ca să folosesc un eufemism) din partea adolescentei pe care soțul dispărut i-a lăsat-o în grijă, Hannah se hotărăște să ia situația în mâini și să încerce să găsească măcar o explicație. Așa că pornesc amândouă, pe baza unei frânturi de informație din amintirile încețoșate ale lui Bailey, în aventura vieții lor, pe urmele lui Owen cel misterios. O aventură deloc lipsită de peripeții și de primejdii.

Pentru că lucrurile nu sunt niciodată cum credeai că sunt, mai ales că Owen dispăruse pe fondul unei anchete federale privind o fraudă colosală la firma pentru care el dezvolta un soft special, ai cărei șefi sunt acum anchetați și pasibili de douăzeci de ani de închisoare. Dar Hannah și Bailey, construite parcă după chipul și asemănarea lui Owen, nu se dau bătute cu una, cu două și sapă tot mai adânc în trecutul acestuia. Iar ce vor descoperi e poate ce credea Hannah că va fi (nu și Bailey) și alegerile pe care trebuie să le facă nu vor fi deloc ușoare.

Scrisă pe un ton serios și grav, povestea imaginată de Laura Dave merge și nu prea pe urmele poveștilor cu oameni fugăriți de organizații misterioase și atotputernice. Dacă ar mai fi avut și un strop de umor (părerea mea), cred că ar fi fost mult mai ușor de înghițit. Suspansul și misterul cresc însă pe măsură ce protagonistele descoperă tot mai multe informații despre misteriosul bărbat care a fost Owen Wilson, iar scenele din trecut dintre Owen și Hannah adâncesc parcă și mai mult tainele care îl înconjoară pe el și pe fiica sa. Finalul este, cum era și firesc la felul în care decurseseră până atunci lucrurile, de-a dreptul înduioșător, căci spiritul de sacrificiu este ridicat la rang de artă (nu degeaba insistă autoarea pe povestea lui Hannah și a traumei din copilărie, când fusese părăsită de mamă, care o va bântui toată viața și din care va avea, firește, de învățat) în acest mystery bine scris, alambicat, dar care merge de minune atunci când ai chef de o poveste bine închegată și care să te facă să dai, rozându-ți unghiile de nerăbdare, pagină după pagină pentru a rezolva marele mister.

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *