Lecturi 274: Leïla Slimani – Cântec lin

Leïla Slimani – Cântec lin (Chanson douce, 2016) 208p., TPB, 13×20, Pandora M, 2021, Colecția Anansi. World Fiction/Contemporan, Trad. Nadine Vlădescu, Red. Mihaela Ionescu, 29,75 (39) lei, ISBN 978-606-978-337-5

Premii: Goncourt 2016

Nominalizări: Los Angeles Times Book Prize Nominee for Mystery/Thriller 2018, Edgar Award Nominee for Best Paperback Original 2019, Prix du deuxième roman Nominee 2017, Europese Literatuurprijs Nominee 2018, Prix des prix littéraires Nominee 2016, Prix de l’Algue d’Or Nominee 2017, Prix Renaudot Nominee 2016, Prix Femina Nominee 2016, Prix de Flore Nominee 2016 și Prix Interallié Nominee 2016.

Descrierea editurii: „Când Myriam, mama a doi copii mici, se hotărăște, în ciuda reticenței soțului ei, să-și reia activitatea profesională, cuplul începe să caute o bonă. După o serie de interviuri, o angajează pe Louise, care cucerește rapid afecțiunea copiilor și ajunge să ocupe un loc central în căminul familiei. Treptat însă, cercul dependenței reciproce se închide, ducând la producerea unei tragedii. Dincolo de descrierea minuțioasă a tânărului cuplu și a personajului fascinant și misterios al bonei, se întrevede tabloul epocii în care trăim, cu concepțiile sale despre dragoste și educație, raportul dintre dominație și bani, prejudecățile de clasă ori culturale. Stilul direct și tranșant folosit de Leïla Slimani, presărat cu frânturi de poezie, învăluie povestea încă de la primele pagini într-o atmosferă captivantă.”

Cel mai cumplit coșmar al unei mame prinde formă încă de la pagină în acest șocant roman al tinerei scriitoare de origine marocană Leïla Slimani. Cum care? Acela de a se întoarce acasă și de a-și găsi copiii nu hrăniți, curați și băgați frumos la culcare de către bona pe care a angajat-o ca să aibă grijă de ei și în care aveau cu toții o încredere nețărmurită, ci într-o baltă de sânge, în urma unui act pe care nici măcar bona însăși, darămite părinții care au angajat-o, vecinii sau poliția, nu-l înțelege. Însă autoarea câștigătoare a celui mai important premiu literar francez cu această poveste plină de cruzime, care te lovește când nu te aștepți, își șochează cititorul de la primele rânduri, pentru ca apoi să purceadă molcom la treabă și să îl lase pe cititor să-și roadă unghiile până la final pentru a afla ce a determinat-o pe bonă să săvârșească un asemenea act atroce.

Am citit și celălalt roman al autoarei apărut la noi, În grădina căpcăunului, pe care am izbutit să-l duc la bun sfârșit în pofida unei protagoniste căreia îi ziceam adesea „de bine” în gând pentru comportamentul un pic cam neconformist chiar și pentru mine, care citesc aproape orice fel de literatură și care am întâlnit nenumărate personaje demne de așezat în registrul cu psihopați, hiene, duși cu pluta, criminali abjecți, manipulatori, scursuri și așa mai departe, însă măcar acolo nu copiii (bine, apare și un copil, pasager, pentru protagonistă, neglijată în copilărie și condamnată, astfel, să repete faptele cărora le-a căzut pradă și ea) devin victime ale nebuniei personajului, ci mai ales soțul.

Cu totul altfel se citește însă această poveste de la care știi la ce să te aștepți încă de la primele trei pagini. Pentru că autoarea alege să-și informeze cititorul chiar de la început că dușul va fi foarte rece, ba chiar rece ca gheața, alegând apoi să depene povestea în sens invers. Adică începe cu crima, omorând bieții copilași, apoi ne-o prezintă pe autoarea crimei, bona Louise, o ciudățenie de personaj a cărui poveste de viață nu izbutește, în opinia mea, să explice întru totul oribilul act pe care-l duce la îndeplinire la final, pentru ca abia spre final, la ultimele pagini, să vină și cu o explicație un pic cam subțire privind motivul pentru care Louise s-a transformat dintr-un personaj aparent iubitor (deși complet mort pe dinăuntru), care le-a câștigat încrederea atât angajatorilor (deși în sinea ei își rumegă amarul pentru spoiala de afecțiune pe care i-o arată cei doi părinți, care îi dau de înțeles că o consideră egala lor, deși se cred de fapt cu mult superiori din simplul motiv că soarta a fost ceva mai favorabilă cu ei decât cu ea), cât și celor doi micuți pe care îi are în grijă și pentru care a devenit ca o a doua mamă, practic, într-unul capabil să le ia viața celor doi mititei pentru ce? Din ce cauză? Ar putea exista vreodată, oriunde în lumea asta, indiferent ce ai pățit tu însuți, oricât de groaznic te-a lovit viața, să omori doi copilași nu dintr-un impuls, nu dintr-o nebunie de moment, ci planificând totul pe îndelete? Pentru că mintea ți-e sucită în nu știu câte feluri și doar așa poți transmite un mesaj?

Leïlei Slimani pare că îi place să șocheze. Atât prin personaje, dar mai cu seamă prin subiecte. Încearcă parcă să-l scoată pe cititor din zona de confort și abordează teme delicate, pe care nu s-ar încumeta oricine să încerce nu doar să le scoată la iveală, ci să le și transforme în povești care mai și câștigă premii importante sau foarte importante. Deși știam la ce să mă aștept când am pornit la drum cu această poveste, tot am citit cu noduri atât primele, cât și ultimele pagini, și deși am încercat să mă detașez, să îmi spun că e doar o poveste, că nu se întâmplă cu adevărat, că e rodul imaginației autoarei, tot mi s-a strâns inima nu pentru personajul Louise, pe care soarta a lovit-o destul de greu de-a lungul timpului, frângând ceva în mintea ei de a ajuns să facă ce-a făcut, nici pentru părinții care parcă nu vor decât să-și vadă de-ale lor după ce au conceput doi copii, ci, evident, pentru cei doi micuți nevinovați care pradă unor acte atroce, pe care, cum spuneam, nu le înțelege nimeni. Cutremurătoare!

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *