Lansare de carte #online: „În amintirea memoriei“ de Maria Stepanova – miercuri, 14 aprilie, ora 19.30

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, carte şi text care spune „HUMANITAS FICTION ONLNE&LIVE LIVE ONLINE 1 „Urmă mare scriitoare GUARDIAN MARIA STEPANOVA îMPREUNĂ ÎN COMPANIA CĂRȚILOR โท PREMIUL BOLŞAI KNIGA 2018 amintirea memoriei Miercuri 14 aprilie ora 19.30 Lansare de carte Participă: Sabina Fati Cristian Pătrășconiu Mihail Vakulovski PREMIUL IASNAIA IANA ALEGEREA CITITORILOR 2018 ÛL2019 NOS 2019 PREMIUL Traducere de Luana Schidu Moderator: Denisa Comănescu”

Miercuri, 14 aprilie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului În amintirea memoriei de Maria Stepanova, distins în Rusia cu Premiul Bolșaia Kniga în 2018, Premiul Iasnaia Poliana – Alegerea cititorilor 2018 și Premiul Literar NOS 2019. În 2020 cartea Mariei Stepanova a primit Brücke Berlin Literatur-und Übersetzerpreis, unul din cele mai importante premii pentru carte străină și traducere din Germania, iar în 2021 a fost nominalizată (Long List) la International Booker Prize 2021. În amintirea memoriei a apărut recent în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Luanei Schidu.

Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu, scriitor și Mihail Vakulovski, scriitor. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

Romanul În amintirea memoriei a propulsat-o pe Maria Stepanova în rândul marilor prozatori ruși actuali. Reușind să cuprindă diferitele forme – ficțiune, eseu, memoir, jurnal de călătorie, epistolar, documente istorice – într-o vastă panoramă a ideilor și personalităților, Stepanova proiectează, cu precizie și lirism totodată, o inedită și îndrăzneață explorare a memoriei culturale și personale.

„O lectură puternică, magică, amintind de Vorbește, memorie a lui Nabokov. O carte cu totul și cu totul minunată, care ne lărgește cunoașterea asupra a tot ceea ce este prețios și pierdut.“ – George Szirtes

Evenimentul va fi transmis pe pagina de noastră de Facebook – Humanitas Fiction – și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube. Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.

Maria Stepanova transmite un salut cititorilor români cu ocazia apariției romanului În amintirea memoriei în limba română. Urmărește mesajul aici. Fotografii, ilustrate, cărți, scrisori și obiecte vechi, răzlețe – din toate acestea, autoarea reconstituie povestea familiei sale, o poveste ce nu se lasă scrisă ușor, dar care treptat crește, căpătând, parcă, o viață proprie și devenind istoria unei lumi pe parcursul unui secol. Deopotrivă roman documentar, eseu și poem în proză, într-o înșiruire de imagini care apar și dispar, într-un joc de lumini și umbre, Stepanova își ține cititorul în mrejele poveștii sale cu iscusința unei Șeherezade. Oamenii și urmele lor pier, lucrurile își pierd sensul, iar mărturiile vorbesc limbi moarte, lăsându-ne, în cele din urmă, față în față cu propria istorie și cu propriile întrebări despre cum poate fi păstrată memoria trecutului.

„O evocare strălucită a ultimilor ani ai Uniunii Sovietice, care scotocește adânc în trecut. Într-o operă care depășește granițele ficțiunii și nonficțiunii, poeta și jurnalista Maria Stepanova istorisește viețile strămoșilor ei, evrei din provincie, care, mutându-se la Moscova, nu și-au mai găsit cu-adevărat niciodată drumul spre casă. Pornind din perioada de dinainte ca Lenin să preia puterea până la «cazul medicilor evrei», prăbușirea URSS și după, cartea ei este în același timp lirică și filozofică de la un capăt la altul. O realizare remarcabilă ce ține de imaginație – și, da, de memorie.“ – Kirkus Reviews

După moartea mătușii sale Galea, naratoarea ajun­ge în apartamentul acesteia, plin de fotografii, cărți poștale, scrisori, teancuri de haine noi, nepurtate, tăieturi din ziare vechi și suveniruri prăfuite – mărturii ofilite ale unui secol de istorie rusească. Reasamblate cu migală, aceste crâmpeie de viață stau la începutul poveștii unei familii evreiești care a reușit să supraviețuiască valurilor de per­secuții și represiuni ale secolului trecut. Dar tocmai natura nespectaculoasă a descoperirilor e ceea ce va face atât de pasionantă această carte. În dialog cu scriitori ca Roland Barthes, W.G. Sebald, Susan Sontag, Marcel Proust și Osip Mandelștam, În amintirea memoriei e străbătută de o rară curiozitate intelectuală, din fundal auzindu-se o clară voce poetică.

Maria Stepanova s-a născut în 1972 la Moscova. Este poetă, prozatoare, eseistă și jurnalistă și una dintre cele mai influente figuri ale vieții literare din Rusia. A absolvit Institutul de Literatură A.M. Gorki în 1995 și a debutat cu un ciclu de poezii în 1996 în almanahul Vavilon. În prezent este redactor-șef al  revistei online Colta.ru. De-a lungul timpului a publicat zece volume de versuri și trei volume de eseuri, iar în 2017 i-a apărut romanul În amintirea memoriei (Pamiati pamiati; Humanitas Fiction, 2021), în curs de traducere în peste douăzeci de țări. Dintre premiile care i-au mai fost atribuite operei sale menționăm pe cel al ziarului Znamia (1993, 2011), Premiul Pasternak (2005), Premiul Andrei Belîi (2005), Premiul Hubert-Burda pentru lirica tânără est-europeană (2006), Premiul Lerici Pea Mosca (2011), precum și acordarea, în 2010, a unei burse de către Joseph Brodsky Fellowship.
Romanul În amintirea memoriei de Maria Stepanova este recomandat de Literomania și Radio România Cultural.

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: