Lecturi 254: Allex Trușcă – I put a spell on you…

I put a spell on you...

Allex Trușcă – I put a spell on you… (2020) 224p., MMP, 10.7×17.7, Litera, 2020, Colecția Biblioteca de proză contemporană, Red. Justina Bandol, 29.9 lei, ISBN 978-606-33-6613-0

Descrierea editurii: „Cristian, protagonistul romanului, are mustrări de conștiință în urma unei aventuri cu o necunoscută într-o pădure și încearcă să-și salveze căsnicia căzută în rutină. Lucrurile iau însă o turnură fantastică și soția lui începe să se transforme, căpătând treptat fizionomia și comportamentul amantei întâmplătoare, în timp ce el însuși e din ce în ce mai sleit de puteri și mai derutat. O serie de întâmplări neobișnuite și întâlnirea cu alte fațete ale feminității îi descoperă în cele din urmă ceea ce-și dorește cu adevărat. Parabolă a fascinației și a exacerbării sexuale, I Put a Spell on You… este scris într-un stil alert și degajat, de o senzualitate frustă.”

Pe scurt, sar direct la concluzii: m-a cucerit încă de când i-am văzut coperta acest nou roman al scriitorului Allex Trușcă, pe care l-am auzit și văzut vorbind la un târg Final Frontier de acum vreo doi sau trei ani, când și-a lansat unul dintre romanele fantasy publicate înainte de acest volum apărut în proaspăt lansata colecție „Biblioteca de proză contemporană”, păstorită de scriitoarea Doina Ruști și apărută într-o atrăgătoare formulă grafică la editura Litera.

Și am primit exact ceea ce mă așteptam de la poveste: oniric combinat cu scene senzuale, un protagonist pe care ori îți vine să-l strângi de gât, ori să-l admiri pentru ce noroc a dat peste el, de a ajuns să întâlnească atâtea femei atrăgătoare, cu toate că lui i se tot năzare că joacă într-un film al cărui final nu va fi unul fericit pentru nici unul dintre ei, și câteva personaje feminine (soția protagonistului, care suferă o transformare spectaculoasă, deși lentă, după aventura din miez de noapte a soțului ei într-un codru în care, înainte, își făceau de cap ielele, dar și femeia senzuală și misterioasă care îi va suci acestuia mințile, ba chiar și soacra personajului principal nu pare că e pusă acolo doar așa, să iasă la numărătoare) extrem de spectaculoase, care ridică mult miza poveștii.

Cristian, un tânăr craiovean deloc mulțumit de căsnicia sa și de femeia alături de care-și petrece zilele și nopțile încă de când erau amândoi pe băncile școlii (o relație aranjată de părinții băiatului, într-un orășel palid și șters, fără nicio perspectivă, ca pe vremuri cu odraslele de viță nobilă), are, într-o noapte, o aventură ce pare mai degrabă de domeniul fantasticului cu o femeie misterioasă pe care o întâlnește într-un bar de la marginea unui sat, unde făcuse un scurt popas pentru a amâna momentul sosirii acasă, lângă soția cea indiferentă și rece. După ce pleacă de la bar alături de femeia misterioasă, ia la ocazie un tip cam straniu, apoi ceea ce urmează pare mai degrabă un vis.

Unul ciudat și cam dătător de fiori, însă fiorii cei adevărați încep s-apară la ceva timp după, când femeia care se îmbrăca doar în cenușiu și care părea că nu mai simte niciun fel de pasiune pentru Cristian, adică soția sa, începe parcă să se retrezească la viață, să-și descopere noi hobby-uri, noi gusturi, ba chiar ajunge să se transforme într-o cu totul altă persoană (cea mai spectaculoasă transformare fiind, firește, cea fizică, mai ales tulburătorul moment când Cristian descoperă că soția sa a crescut nițel și în înălțime), în vreme ce el pare din ce în ce mai apatic, mai neajutorat și mai legat de mâini și de picioare, iar aventura din toiul nopții nu-i dă pace, bântuindu-l mai ceva ca o fantomă care i-a schimbat definitiv cursul vieții. Dar poate că tocmai de acest lucru aveau nevoie amândoi, soțul și soața, pentru a-și salva căsnicia și, de ce nu, pentru a căpăta o nouă șansă.

O poveste senzuală și molcomă, în care demonii din om ies la iveală când te aștepți mai puțin, în care realitatea se împletește cu visul și cel mai afectat pare, evident, chiar cel vinovat de toate aceste lucruri, căci nicio taină, nicio greșeală, niciun pas greșit nu pot rămâne fără urmări. Sunt curios ce va scrie Allex Trușcă mai departe, pe mine m-a convins cu acest roman. Recomandat!

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: