Lecturi 250: Jay Shetty – Gândește ca un călugăr

Gandeste ca un calugar

Jay Shetty – Gândește ca un călugăr (Think Like a Monk: Train Your Mind for Peace and Purpose Every Day, 2020) 332p., TPB, 17×23, Litera, 2020, Colecția Introspectiv, Trad. Carmen Neacșu & Alexandru Cormoș, Red. Ramona Ciortescu & Georgiana Harghel, 39.92 (49.99) lei, ISBN 978-606-33-5048-1

Notaa Goodreads: 4.33 (1138 note)

Descrierea editurii: Jay Shetty, superstar social media și gazdă a podcastului #1 On Purpose, transformă înțelepciunea atemporală pe care a învățat-o pe când era călugăr în pași practici pe care îi poate face oricine în fiecare zi, pentru a trăi o viață mai puțin anxioasă și mai plină de sens.

Shetty a trăit într-o familie în care puteai deveni unul din următoarele trei lucruri: medic, avocat sau ratat. Familia sa era convinsă că își alesese a treia opțiune: în loc să participe la ceremonia de absolvire a colegiului, s-a dus în India și a devenit călugăr, a meditat în fiecare zi între patru și opt ore și și-a închinat viața ajutorării altora. După trei ani, unul dintre profesorii săi i-a spus că ar avea mai mult impact asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși din experiența și înțelepciunea dobândită cu alții. Având mari datorii și fără un CV, s-a mutat din nou în nordul Londrei, la părinții săi.

Shetty a reluat legătura cu vechi colegi de școală – mulți dintre aceștia lucrând pentru unele dintre cele mai mari corporații din lume – care trăiau într-un stres imens, sub o mare presiune și fără să fie fericiți și l-au invitat pe Shetty să le fie coach pentru bună stare, scop și mindfulness. De atunci, Shetty a devenit unul dintre cei mai populari lideri de gândire din lume.

În această carte inspiratoare, Shetty se folosește de perioada în care a fost călugăr pentru a ne arăta cum putem curăța de obstacole drumul care ne duce către potențialul nostru și către putere. Combinând înțelepciunea veche cu bogăția experiențelor proprii din ashram, Gândește ca un călugăr ne dezvăluie cum să depășim gândurile și obiceiurile negative și să accesăm calmul și scopul ce se află în noi. El transformă lecții abstracte în sfaturi și exerciții pe care le putem aplica pentru a reduce stresul, a ne îmbogăți relațiile și a face cadou lumii ceea ce descoperim în adâncul nostru. Shetty dovedește că toată lumea poate – și ar trebui – să gândească precum un călugăr.”

Ce am scris nu cu mult timp în urmă pe Goodreads e valabil și pentru un scurt articol pe blog:

Nu sunt un fan al cărților de dezvoltare personală, fie ele scrise de foști călugări sau adevărați guru, ori titani, cum se intitulează o colecție de la noi, ai acestui domeniu, însă trebuie să recunosc că volumul de față nu l-aș putea încadra la categoria pierderi de timp.


E drept, înaintează foarte greu, m-a scos complet din ritmul meu și adesea mi-a venit greu să țin pasul cu toate informațiile și ideile prezentate în carte.


E drept că sunt ele multe, cum e drept și că sunt de acord cu majoritatea, dacă stau să mă gândesc mai bine, dar lucrul care îi iese cel mai bine lui Jay Shetty, fost londonez cu o potențială lume la picioare plecat să facă foamea și să îndure frigul și lipsurile într-un ashram aflat la dracu-n praznic în India, fost călugăr, și actual influencer cu milioane de adepți care se simt fericiți dacă-i urmează cu sfințenie sfaturile (cu condiția să le și respecte pe termen lung) este o sistematizare a aproape tuturor lucrurilor care ne fac grea viața de zi cu zi, pe care, dacă le-am evita, iar Shetty ne oferă câteva alternative interesante, poate că n-am mai fi atât de stresați, de încruntați, de obosiți și de sictiriți de viața asta petrecută mereu pe fugă.


Poate că dacă aș fi descoperit această carte acum vreo douăzeci de ani, mi-ar fi schimbat viața. Desigur, niciodată nu este prea târziu, dar cine să mai aibă acum timp să citească asemenea sfaturi, darămite să le mai și urmeze, care îl îndeamnă să se odihnească suficient, să lase telefonul deoparte când mănâncă sau petrece timpul cu familia, să fie mereu bun cu ceilalți, neașteptând nimic în schimb, să încerce să facă opere de binefacere, să nu se răzbune imediat cum prinde momentul, să nu mai fie rău, să doarmă cât trebuie, să mănânce cât trebuie, să petreacă timp de calitate cu familia, să facă zilnic exerciții de respirație și să ducă o viață sănătoasă și tot așa.

Așadar, pas cu pas, ascultând un tip care nu a descoperit apa caldă și o și recunoaște extrem de sincer, nu că descoperi, ci conștientizezi niște lucruri pe care le știai în sinea ta și cu care erai de fapt de acord, însă poate că nu știai, nu voiai sau nu apucai să le pui niciodată în practică. Știm toți (bine, mai puțin psihopații) că nu trebuie să le facem rău celorlalți. Că gândurile negative nu ne fac bine. Că răzbunarea aduce doar o satisfacție de moment. Că trebuie să facem pace cu noi înșine și să ne acceptăm în primul rând pe noi așa cum suntem, pentru ceea ce suntem, înainte de a-i accepta pe ceilalți așa cum sunt ei.

Că trebuie să înțelegem că teama, de orice fel ar fi ea, este un lucru perfect firesc și normal, și că doar învingând-o putem înregistra progrese. Știm toți că ura, disprețul și invidia, neacceptarea celorlalți sunt sentimente nocive, care ne fac tot nouă rău. Știm toți și acceptăm faptul că suntem ființe sociale și că doar înconjurați de oameni putem fi oameni. Știm multe, dar nu le aplicăm.

Jay Shetty exact asta încearcă să facă în această lucrare de sinteză a sa pe care o oferă publicului după câteva mii de ore de meditație, lipsuri și studii, acum, când e pe valul unei popularități extraordinare. Unii l-au criticat că n-a venit cu nicio idee nouă, că doar a adunat citate, le-a ordona t frumos și le-a strâns între copertele unei cărți. Când Cristofor Columb s-a întors de pe mare, finanțatorii expediției i-au reproșat că ce-a făcut el ar fi putut face oricine. Columb a luat un ou fiert și l-a așezat pe masă, zicându-le: faceți oul ăsta să stea în picioare. Ei n-au știut, desigur. Atunci, el a luat oul și l-a spart în fund. „A, păi asta o puteam face și noi”, au zis ei. Iar el le-a răspuns: „Dar de ce n-ați făcut-o?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *