Semnal editorial 173: Noutăți de la Editura Crime Scene Press – Alain Berenboom, George Arion, Stelian Țurlea

Publicat pe De Liviu Szoke

Roman răsplătit cu Premiul Emile Bernheim, decernat de Academia de Limbă și Literatură Franceză din Belgia 

Suntem în anul 1949. Detectivul Michel Van Loo se pomenește catapultat în Congo, pe atunci colonie belgiană. Prins între coloniști care nu văd cu ochi buni sosirea unui anchetator din Bruxelles, băștinașifrământați de primele mișcări pentru eliberare și spioni sovietici care urmăresc uraniul din Katanga, nu se poate baza decât pe trei pigmei urâți, pe o bandă de trântori congolezi și pe frumoasa lui logodnică. Împreună, ei trebuie să-l demaște pe misteriosul rege din Congo, a cărui umbră amenințătoare planează deasupra tuturor – să fie el erou național sau agent comunist?

Receptare critică

„Romanul Rege în Congo parcă ar fi un amestec între „Împușcături pe Broadway” al lui Woody Allen și Inima întunericului a lui Joseph Conrad – o combinație improbabilă, dar de succes.”

Le Figaro Magazine

„Toate romanele lui Alain Berenboom, iar Rege în Congo mai ales, arată plăcerea autorului pentru jocurile minții și dezvăluie o formidabilă vânătoare de comori într-o pădure Broceliande literară.”

Alain de Kuyssche

„În scrierile sale, Alain Berenboom are darul de a rămâne amuzant chiar și când te ține cu sufletul la gură povestind întâmplări scandaloase din lumea de azi.”

George Arion

Despre autor

ALAIN BERENBOOM este o figură esențială a literaturii belgiene contemporane. S-a născut la Bruxelles, în 1947. Tatăl său, farmacist de profesie, era de origine poloneză, iar mama lituaniană, născută la Vilnius. Este, în același timp, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori belgieni contemporani de limbă franceză, dar și o autoritate internațională în domeniul drepturilor de autor. A publicat 12 romane, o piesă de teatru și o colecție de nuvele. Cavaler al Ordinului Leopold, din 2004. Academia regală belgiană de limbă și literatură franceză i-a acordat Premiul Felix Denayer, în 2007, pentru ansamblul operei sale literare și Premiul Emile Berneheim, în 2010, pentru cel mai bun roman belgian al anului – Rege în Congo. A primit Premiul Rossel pentru anul 2013, unul dintre cele mai prestigioase premii literare belgiene, acordat de către cotidianul Le Soir.

Titlu original: Le roi du Congo

Traducător: Delia Tuică

ISBN: 978-606-8959-34-4

Anul apariției: 2020

Nr. de pagini: 328

Format: Paperback cu supracopertă

O casă misterioasă în București. Pe dinafară arată jalnic. Înăuntru însă ea adăpostește mobilier modern și o aparatură sofisticată.

Singurul ei locatar e un bărbat enigmatic. Colindă străzile orașului în travesti. Nimeni nu-i cunoaște identitatea reală. Nici măcar el însuși nu știe cine e cu adevărat. De aceea încearcă, prin orice mijloace, cu disperare, să-și recupereze memoria.

Din când în când, deghizat, intervine în desfășurarea unor evenimente. Salvează niște copii luați ostatici, scapă de la moarte un senator, dejoacă planul unui jaf de proporții, se războiește cu mafia piețelor și cu o sectă ucigașă… Mass-media îi preamăresc isprăvile și încearcă să afle cine se ascunde sub înfățișarea lui cameleonică. Și două servicii secrete, român și american, caută cu înfrigurare să-i dea de urmă.

Unii îl consideră erou, alții un pericol. Dar sub cele o mie de fețe ale necunoscutului se ascunde o experiență umană teribilă…

Receptare critică

„George Arion se înscrie în cea mai bună tradiție a romanului polițist.”

Claude Le Nocher

Despre autor

GEORGE ARION s-a născut în 5 aprilie 1946 la Tecuci.
Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din București – 1970.
În prezent este Director general al S.C. Publicațiile Flacăra S.A., Președintele Fundației „Premiile Flacăra” și Președinte al Romanian Crime Writers’s Club.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul la două filme polițiste (Enigmele se eplică în zori, 1989, Atac în bibliotecă, 1992) și la serialul TV Detectiv fără voie (2001). Autor al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste.

Proză mystery & thriller

Atac în bibliotecă – 1983, Profesionistul – 1985, Trucaj – 1986, Pe ce picior dansați? – 1990, Crimele din Barintown – 1995, Nesfârșita zi de ieri – 1997, Detectiv fără voie (integrala Andrei Mladin) – 2001, Camelonul – 2001, Anchetele unui detectiv singur – 2003, Spioni în arșiță – 2003, Necuratul din Colga – 2004, Crime sofisticate – 2009, Fortăreața nebunilor – 2011, Sufocare – 2012, Insula cărților – 2014, Însoțitorul lui Iisus – 2016.
Cărțile lui George Arion au fost traduse în engleză, franceză, rusă și macedoneană.
A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995, 1999).
Cetățean de Onoare al orașului Tecuci.
În 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.

ISBN978-606-8959-50-4
Nr. pagini256
FormatTrade paperback cu supracopertă
Anul apariției2020

Un scriitor celebru, premiat şi plin de onoruri, este găsit mort în vila în care trăia singur de două decenii. Asasinat? Sinucidere? Moarte naturală? Un poliţist hârşit şi trecut prin multe nu înţelege cum un om care avea tot ce-şi dorea îşi poate pune capăt vieţii, când anunţase că e nerăbdător să înceapă alte proiecte. Dar se pare că mulţi îi voiau răul, din diferite motive. Toţi sunt suspecţi, niciunul nu pare să fie vinovat. Autorităţile vor să scape de povară şi să închidă repede cazul.

Receptare critică

„Într-un roman de mici dimensiuni, Caz închis, Stelian Țurlea cheamă în scenă o sumedenie de personaje din diverse categorii sociale şi de vârste diferite şi le implică într-o poveste captivantă, de o stringentă actualitate, istorisită cu febrilitate şi durere.” (George Arion)

„Într-o vreme care cultivă cu ciudată largheţe „cărămizile” romaneşti, un adept al laconismului narativ riscă să facă figură de sadic. Rareori m-a însetat în aşa hal o anchetă, o intrigă poliţistă, un roman detectivistic, aşa cum mi s-a întâmplat cu „Case closed”-ul lui Stelian Ţurlea.” (Dan C. Mihăilescu)

„În povestea lui Stelian Țurlea, cazurile închise sunt cazuri în care explicațiile trebuie să fie în primul rând comode și inofensive pentru anumite personaje cheie și mai apoi, dacă rămâne loc și timp, se poate lua în discuție și problema adevărului lor… Dacă nu, cazul se închide oricum.” (Sever Gulea)

Despre autor

STELIAN ȚURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie și filosofie la București, a fost gazetar („Lumea”, „Zig-Zag”, „Meridian”), după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. Din 1996 a lucrat la ProTv ca director editorial, din 2000 este și editor senior al „Ziarului de duminică”.
Autor a douăzeci romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociației Scriitorilor din București (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011).

ISBN978-606-8959-48-1
Nr. pagini176
FormatPocket, 10×17 cm
Anul apariției2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *