Pentru că tot i-a venit rândul singurei edituri românești care se ține de treabă indiferent de greutăți, de anotimp, că e târg de carte sau nu, că e frig sau cald, ploaie sau vânt, a venit momentul să mă laud și eu un pic, trecând peste modestie: romanul fantasy pe care l-am tradus în vară se numește Half a King, este scris de Joe Abercrombie, este prima parte din trilogia Shattered Sea și va apărea în luna octombrie și la noi. Unde? Bineînțeles, la editura Nemira. Ba, mai mult, am primit la tradus și cea de-a doua parte a trilogiei lui Abercrombie, adică Half the World, pe care sper să o termin în luna decembrie. Și, astfel, la anul ne vom alinia și noi cu o serie fantasy, pe care în mod sigur o vom avea în întregime la doar un an după ce a doua și a treia parte (Half a War se numește cel de-al treilea volum al seriei) au apărut la Harper Voyager în ianuarie, respectiv iulie 2015.
Dar gata cu lauda și să ne apucăm de treabă, cu aparițiile recente și din viitorul apropiat ale editurii Nemira. Care, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, are tot timpul bunătăți de oferit, ba chiar în ultimul timp ne-a oferit chiar și câteva surprize foarte plăcute.
Acțiunea din cele trei nuvele care alcătuiesc Cavalerul celor Șapte Regate, adunate pentru prima oară într-un singur volum, are loc cu un secol înainte de evenimentele din Urzeala Tronurilor, în epoca în care dinastia Targaryenilor controlează Tronul de Fier. Înca mai trăiesc oameni care au vazut dragonii zburând deasupra orașelor distruse. Iar Westerosul e plin de comploturi regale, rivalități, dar și de eroi. Nuvelele sunt următoarele: The Hedge Knight, The Sworn Sword și The Mystery Knight.
Despre prima parte a seriei Demon Cycle a lui Peter V. Brett am scris acum vreun an de zile, după târgul de carte Gaudeamus 2014. Romanul mi-a plăcut foarte mult, deși nu are cel mai original setting dintre toate seriile fantasy, însă povestea curge, personajele sunt puternice, violența este la ea acasă, iar eroii sunt redutabili. Și la fel sunt și demonii. Una din cele mai interesante coperte apărute până acum la noi.
Nemira se ține de treabă și publică un volum pe an din seria The Malazan Book of the Fallen. Cam puțin pentru fani, dar chiar și originalul mass market în engleză de la Tor are 920 de pagini. Lent, din punctul meu de vedere, mai ales că seria scrisă de Erikson are 10 volume, iar dacă mai luăm în considerare și romanele lui Ian C. Esselmont ce se desfășoară în același univers, se ajunge la vreo douăzeci de cărți=douăzeci de ani. Formatul a rămas tot mass market paperback, ca să se păstreze unitatea seriei. E și bine, e și rău. În opinia mea, ar fi trebuit să se reediteze primele două volume în format trade paperback, iar următoarele să apară în acest format mai prietenos, pentru că volumele sunt mult prea groase și un format mass market nu ajută pe nimeni (eu am doar primul volum din serie și nu m-ar deranja dacă s-ar schimba formatul). Plus că au rămas aceleași coperte care cam lasă de dorit și care nu prea văd ce legătură au cu conținutul. Adică în fiecare volum există un mascul feroce și plin de mușchi, secondat de o gagică fatală dezbrăcată și cu o sabie enormă în mâini? Și nu înțeleg de ce banda de deasupra ilustrației s-a schimbat din mov în portocaliu.
Un clasic Philip K. Dick, nominalizat la Hugo, Nebula, Locus și câștigător al premiului John W. Campbell Memorial în 1975. Trecut oarecum cum vederea de media de la noi (sau, cel puțin, nu am căutat eu mai cu atenție), este cred ultima traducere a regretatului Ștefan Ghidoveanu. Despre apariția acestei cărți cred că eu am fost primul care a scris pe blog, în interviul acordat de Ana Nicolau în martie 2015. Nu mai insist cu descrierea, cine știe ce înseamnă Dick nu mai are nevoie. Ana anunța atunci și apariția unui alt roman clasic de-al autorului, Dr. Bloodmoney (1965), anul acesta, însă nu cred că va mai apărea și acesta. Poate la anul.
Și despre acest roman, ca și despre întreaga serie Old Man’s War am scris pe blog imediat după ce a apărut și cel de-al patrulea volum al seriei, Povestea lui Zoe. Faptul că a fost votat cel mai bun roman SF al primului deceniu din mileniul trei cred că spune totul despre importanța acestui roman. Cu siguranță că nu este cel mai bun, ci probabil cel mai popular. Rămâne totuși un reper, la fel ca întreaga serie. Mă bucur că reapare la Nemira, după excelentele ediții de la Millennium Books, căreia i-a expirat între timp copy-right-ul, mai ales că, între timp, au mai apărut două romane (inițial serializate), The Human Division (2013) și The End of All Things (2015), plus încă două povestiri, Questions for a Soldier (Old Man’s War #1.5, 2005) și After the Coup (Old Man’s War #4.5, 2008), și o nuvelă, The Sagan Diary (Old Man’s War #2.5, 2007). Sper că Nemira se va ține de treabă și va publica întreaga serie, pentru că merită. Să nu uit să menționez și coperta, care e absolut superbă.
Despre apariția acestui volum mult așteptat am scris tot în interviul cu Ana Nicolau din martie, atunci când tot ea mi-a zis că de Stephen King va apărea și Revival. Am citit Mr. Mercedes anul trecut și nu m-a dat pe spate (cu toate că a primit premiul Edgar), mi s-a părut un thriller cu nimic ieșit din tiparele criminal-detectiv, cursă de-a șoarecele și pisica. Însă deja două volume de maestru traduse într-un singur an, e deja un regal. Nu îndrăznesc să sper și la Revival anul acesta, ar însemna că minunile se întâmplă doar la Nemira. Văd că s-a renunțat la formatul hardcover, care era prea scump, însă și formatul acesta trade paperback de 13×20 este prietenos și unitar.
M-am bucurat foarte mult când am aflat că Benjamin Black (pseudonimul lui John Banville) va fi continuat în colecția Suspans, care a lăsat-o mai moale în ultimul an, și am sperat că seria Quirke (din care face parte și Christine Falls. Dosarul Unei Morți Suspecte, Nemira, 2008, un roman tulburător, ecranizat de BBC, însă nu foarte reușit) va fi continuată, pentru că este absolut superbă. Însă e bine și așa, căci subtitlul spune totul: Philip Marlowe = Raymond Chandler. Să sperăm că se va bucura de succesul pe care-l merită și că editura va mai relua și alți autori foarte interesanți, publicați de-a lungul timpului în colecția Suspans (cea mai plăcută veste a anului legată de această colecție este, evident, continuarea celebrei serii cu Montalbano a lui Andrea Camilleri, din care în vară a apărut cel de-al șaselea volum, Mireasma Nopții).
Ce mai urmează în viitorul foarte apropiat?
Posted by Liviu