Anul acesta am reușit să ajung din nou la Gaudeamus după o pauză de un an, iar recolta zic eu că este destul de mulțumitoare, în ciuda unui buget foarte redus (deh, între timp a mai apărut și un bebluș în viața noastră, iar prioritățile s-au schimbat acum). Mi-am reîntâlnit prietenii (Horia, Sliviu, Bebe, Ona, Mike, Jen, Loredana, Laura, Adrian și soția, Eugen Cadaru, Ana Nicolau, Corina, Andreea…), mi-am făcut prieteni noi (Oana Chițu – o traducătoare cu un viitor strălucitor, zic eu, Andrei Mazilu, autorul lui Crux, Liviu Surugiu, autorul lui Atavic, Flavius Ardelean, Teo Ivan, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru o parte din recoltă, Alexandra Florescu, PR-ul Editurii Nemira, Alex Despina, la a cărui lansare din păcate n-am mai reușit să ajung, și mai sunt, probabil, mulți alții, pe care-i rog să mă ierte dacă am uitat să-i menționez).

Apariții noi? Destul de puține, dar bune: Editura Nemira a ținut steagul sus și de această dată, venind la târg cu o mulțime de titluri noi și bune – Magicienii (Lev Grossman), Vortex (Robert Charles Wilson), Omul Pictat (Peter V. Brett), Misiunea Bufonului (Robin Hobb), Cartea Judecății de Apoi (Connie Willis), Varianta Balcanică Îmbunătățită (Gheorghe Săsărman), Sindromul Quijote (Mircea Opriță – de la care am luat și autograf), Omul și Umbra (Oscar Lemnaru), Înfruntarea Nemuritorilor (Liviu Radu), Din Înțelepciunea lui Tyrrion Lannister (George R. R. Martin), Basmania (Valentin Nicolau – într-o prezentare grafică de excepție, abia aștept să i-o citesc lui Ștefan după ce va mai crește), Poveste de Iarnă (Mark Helprin), Almanah Anticipația 2015 (o altă prezentare grafică foarte frumoasă, am avut timp să-l răsfoiesc aseară și deja am găsit câteva articole și povestiri foarte interesante), CPSF Anticipația Nr. 24 (povestirea lui Niven cred că e deja la a IV-a apariție în românește), Pantofarul și Moartea (Peter James), Atlantida (Antoinette Vornik – o carte pentru cititorii mai tineri, care a beneficiat și de lansare) și multe altele.
Editura Paladin m-a dezamăgit crunt, pentru că a venit cu doar două apariții noi: Zei Americani, a lui Neil Gaiman, o ediție aniversară, la 10 ani de la debut, cu o nouă introducere și cu 12000 de cuvinte în plus, după spusele lui Flavius Ardelean și ale lui Oliviu Crâznic, care i-au făcut o prezentare foarte frumoasă, într-o ediție hardcover foarte elegantă (deja mi-am convins o prietenă s-o cumpere doar când i-am pomenit de zeii care se luptă între ei), și Ploaia Electrică, de James Lee Burke, prima din seria Dave Robicheaux, care conține până acum 20 de volume, în traducerea Oanei Chițu. Atât, doar două, dar am primit asigurări că în perioada imediat următoare vor apărea: Orașul Ambasadei/Embassy Town (China Mieville), Omul Negru/Black Man/Thirteen (Richard Morgan), Neuromantul (William Gibson – se pare că de data asta trilogia Sprawl va apărea în întregime, imediat urmând Contele Zero și Mona Lisa Overdrive, în traducerile neobositului Mihai-Dan Pavelescu), Ucigașul din Mine/The Killer Inside Me (Jim Thompson- oau!, cartea are deja 62 de ani, mulți înainte; Casey Affleck face un rol magistral în ecranizarea din 2010). Vor apărea la anul, sper: Ancillary Justice (Ann Leckie), The Wizard Knight (Gene Wolfe), Among Others (Jo Walton), The Way of Kings (Brandon Sanderson), Helliconia (Brian Aldiss), romane de David Brin, Robert Holdstock, Lois McMaster Bujold etc., dar om trăi și-om vedea!
Editura Trei a venit cu un titlu nou în colecția SF, Secțiune printr-un Oraș Bolnav/Vue en Coupe d’une Ville Malade, de Serge Brussolo (o colecție de nouă povestiri, care a primit Grand Prix de L’imaginaire în 1981), și cu un alt titlu în colecția Fantasy, Talion: Revenantul, al lui Michael Stackpole. Alte apariții notabile, din punctul meu de vedere: Urmărit/A Wanted Man, de Lee Child, al XVII-lea roman din seria dedicată lui Jack Reacher, după ce la aceeași editură a mai apărut nu de mult Să nu te Întorci Niciodată/Never Go Back (al XVIII-lea volum din serie), Viermele de Mătase/The Silkworm, de Robert Galbraith, pseudonimul lui J. K. Rowling (al doilea volum din seria Cormoran Strike, după Chemarea Cucului/The Cuckoo’s Calling), Kaiken, al lui Jean-Christophe Grangé, În Spatele Norilor Întunecați, de Anne Holt, Curgerea Neânduplecată a Timpului, de Justin Go.

Millennium Books a venit cu trei titluri: O Introducere în Opera lui Liviu Radu, de Florin Pîtea; o nouă ediție a volumului Transfer al lui Michael Haulică, care cuprinde două noi povestiri în universul Inand, și o nouă ediție a Antologiei de povestiri gotice Dincolo de Noapte, editată de Oliviu Crâznic. Cele trei volume au beneficiat de lansări la standul lui Mugur Cornilă și al lui George Lazăr, care au găzduit și editura Millennium Books. Bugetul mi-a ajuns doar pentru volumul lui Florin Pîtea, Antologia lui Oliviu o am, iar volumul lui Michael îl voi achiziționa cu prima ocazie, pentru că povestirile din seria Inand chiar mi-au plăcut.
Leda a lansat în sfârșit și ultimul volum al trilogiei Veronicăi Roth, Experiment, din are mai fac parte Divergent și Insurgent. A mai apărut ceva cu vrăjitori, Magisterum parcă, dar coperta chiar nu m-a atras (iar banii au fost atâââât de puțini). Am achiziționat câteva volume intersante la doar 10 lei din coșurile care dădeau pe dinafară de pline ce erau, păcat că n-am găsit primul volum din seria Otori a lui Lian Hearn (dar Jen mi-a promis că mi-o va da cu prima ocazie) și nici Snowcrash al lui Neal Stephenson. Poate data viitoare!
La Tracus Arte au apărut câteva volume foarte interesante (în Colecția Bendis) de Ben Ami (Suspendați într-o Rază de Soare), Eugen Cadaru (A Opta Zi E-n Fiecare Noapte), Narcisa Stoica (o nouă ediție a romanului Taxidermie, a cărui primă recenzie a apărut chiar pe acest blog – se pare că Narcisa a semnat un nou contract cu această editură), Istorii Alternative, o nouă antologie în regia regretatului Ștefan Ghidoveanu, a doua după Ferestrele Timpului. Mda, se pare că cei responsabili cu site-ul editurii n-au avut timp să pună aceste apariții și pe site, să le poată vedea și cei care n-au reușit să ajungă la târg. Dacă au mai fost și alte apariții de gen și le-am uitat, sunt acoperit!
La Editura Adenium s-a lansat un nou roman de Adrian Buzdugan, Comisarul Corcodușă, un roman de acțiune (sau pamflet), pe a cărui primă pagină Adrian mi-a dat un autograf foarte frumos. La Editura Eagle au apărut câteva cărți foarte interesante, dar care au niște coperte care pun pe fugă orice fan: o nouă ediție a romanului fantastic Fecioara de Fier, de Rodica Bretin (nu am nici prima ediție, iar dacă știam cât de rar apare Rodica Bretin pe la astfel de evenimente, îmi rupeam de la gură banii necesari pentru acest volum), o nouă ediție a romanului Fier Vechi, de George Lazăr (cu o copertă chiar mai urâtă decât prima), un volum de povestiri, Ziditorii de Biserici, al aceluiași George Lazăr, și două volume fantastice semnate de Aurel Cărășel (cu același tip de coperte care-ți iau ochii). Alexandru Ioan Despina și-a lansat un volum de povestiri, Vandalii (cu o copertă foarte atrăgătoare, ca mai toate copertele editurii), la Editura Herg Benet, dar lansarea a fost abia aseară, când eu eram deja acasă și mă jucam cu bebele. Mult succes, Alex, știu că scrii foarte bine!
Au mai apărut, la Tritonic, volume de Lucian Dragoș Bogdan, Liviu Surugiu, Eugen Lenghel, Dănuț Ungureanu și sper că n-am uitat pe nimeni.
Apar cărți în continuare, fanii vin la lansări, unii mai și cumpără, stau să ceară autografe și se pare că ediția din acest an a benficiat de aportul a 117000 de vizitatori, cei mai mulți de până acum. Dacă măcar 10 procente dintre acești vizitatori au plecat cu măcar o carte, cred că e în regulă. Eu unul am plecat cu 41 de cărți, din care trei am primit de la Nemira și opt de la Trei (le mulțumesc foarte mult Anei Nicolau și Teodorei Ivan, adevărate gentleladies – dar va veni și partea când va trebui să scriu despre ele), trei ‘almanahe’ Sci-Fi Magazin cadou de la Silviu Gheorghe + un volumaș de Florin Manolescu, primit de la gazda mea pe timpul târgurilor, Bebe Ionescu.
Lucrurile negative pe care le-am observat eu în cele câteva ore pe care le-am petrecut la târg: o aglomerație colosală, pur și simple mă luase durerea de cap de atâta aglomerație, câteva dintre editurile dragi mie s-au comportat cel puțin ca niște amatori (știi că vine târgul de un an, ai titluri gata făcute, doar de scos din tipografie, și te trezești că nu mai ai timp să le tipărești: păi de ce să le vadă fanii și, mai rău, să le și cumpere?), reducerile din târg erau mai mici cu 10-20 % decât cele de pe site-urilor editurilor (foamea de vânzări trebuia satisfăcută, nu? că doar omul vine la târg să cumpere, nu mai stă pe gânduri că sunt mai ieftine pe site și trebuie să aibă răbdare până ajunge acasă), sutele de snobi de la Humanitas care blocau și accesul în incinta Romexpo la lansări, avizi după Cărtărescu, Djuvara, Pleșu, Liiceanu, nevoia stringentă a mai tuturor de a obține măcar un exemplar din capodopera lui Iohannis (poate o să fie primul scriitor român care va lua Nobelul și astfel vor sări pe el editurile dornice de a-și mai trece un nobelizat în portofoliu – nu m-a uimit deloc că și pe Humanitas și pe Polirom le-a cuprins cel mai mare drag de Modiano exact anul acesta, după ce a luat Nobelul), cele trei lansări care au avut loc concomitent și la care n-am reușit să ajung defel și…mă opresc, n-are sens să mai continui.
Mă bucur foarte mult că am reușit să ajung iar la fostul Giotto (parcă e Joy Club acum), la care a trebuit să stăm în picioare ceva timp pentru că uitaseră de cele două mese ce trebuiau rezervate. Dar așteptarea a meritat din plin: am discutat până pe la 1:30, am făcut cu Silviu Assassinu’ și cu Laura DJ două Reading Challenges – eu trebuie să citesc Tigana a lui Guy Gavrile Kay, Silviu trebuie să citească American Elsewhere a lui Robert Jackson Bennett, în timp ce Laura trebuie să citească The Troupe a aceluiași Bennett. Succes!
Mai multe poze pe pagina mea de facebook, Liviu Szoke.

Posted by Liviu
Din nefericire, anul acesta nu am avut cum sa vin ca altfel iti faceam concurenta la cumparaturi. In ultima perioada nici nu am mai avut timp sa citesc. De fapt, am avut dar daca ma apucam sa citesc ceva nu ma mai puteam opri pana nu terminam, si asta nu e posibil cand am de citit atat de mult pentru facultate, dar vine ea vacanta de iarna..
Sper sa imi gasesc cat mai repede ceva de munca pentru ca prefer sa cumpar carti din tara unde sunt mai ieftine si sunt destule noutati care imi fac cu ochiul (Brett, Gaiman, Grossman, Stackpole sau Hobb).
Bine că mi-ai adus aminte (indirect), trebuie să iau Lumea nouă a lui Michael Stackpole de la Nemira. Văd că primele 2 titluri ale trilogiei sunt epuizate.
Iar Talion: Revenantul e o carte de sine-stătătoare, așa că am să o iau la Bookfest 2015.
De pe coperta a IV-a a volumului de la Trei am aflat că autorul lucrează la o continuarea a Talionului, numită Talion: Nemesis.
felicitări pentru recoltă, eu din păcate nu am ajuns la această ediție, vremea și sănătatea șubredă m-au făcut să renunț, însă mi-aș fi dorit mai mult să ajung nu neapărat ca să cumpăr niște cărți pe care le urmăream de ceva vreme, cât mai ales ca să mă duc la standul editurii Trei în speranța că-l văd pe domnul Pavelescu – având în vedere că este coordonatorul colecției Fantasy – pentru a-i spune că traducerea de la „Prințul Spinilor” e cea mai slabă din ce am citit de la editura Trei până acum. Nu neapărat slabă în ceea ce privește traducerea în sine – care, deși greoaie, e tradusă ok – ci slabă în ceea ce privește cunoașterea ortografiei limbii române a traducătoarei.
în altă ordine de idei, mă surprinde numărul de volume importante care se preconizează a apărea la anul, precum the way of kings, night angel sau blood song, ca să numesc o parte din ele.
multumesc de mentionare, Liviu!
Ce bine că am citit Prințul Spinilor în engleză 🙂
Cum s-a tradus „Builders stone”?
„piatra Constructorilor” 🙂
Epiq™. Adevarul ca nu se putea traduce ca „beton”.
mj daca stii ce vor sa scoata in 2015 spune
am încercat și ieri să las comentariu de două ori, dar nu a mers (probabil de unde pusesem niște linkuri). am zis mai sus de ce am auzit că trebuie să apară la anul: „night angel” de brent weeks la editura paladin, „the way of kings” de brandon sanderson la editura paladin (iar în 2015 se vrea să apară chiar și „words of radiance”) și „blood song„ de anthony ryan la editura trei. toate astea au fost confirmate de editorii/coordonatorii colecțiilor sf/fantassy de la fiecare editură în parte (ieri lăsasem și niște linkuri unde am găsit confirmările, dar nu au apărut comentariile). ca preferință personală aș vrea să-l văd și pe brian mcclellan în ro, dar până acum nu am auzit să-și exprime nici o editură intereseul.
mersi mj.este un plan foarte ambitios.sa speram ca vor aparea.
iar legat de brian mcclellan este bun rau.eu am incredere ca va aparea in romania cat de curand la fel ca si alti autori foarte buni.trebuie sa intelegem ca nu se poate toti odata.eu vad ca exista interes si ii suspectez de bune intentii pe editori.v-om vedea.