Frederick Pohl s-a nascut pe insoritele plaiuri americane cuprinse intre Texas,California,New Mexico si zona Canalului Panama in anul 1919, tatal sau fiind agent de vinzari nu se cunoaste precis locul nasterii dar dupa indelungi peregrinari se stabileste definitiv in Brooklyn , New York, acolo unde Frederick isi petrece copilaria si merge la Liceul Tehnic din Brooklyn pe care il abandoneaza la frageda virsta de 17 ani. In acea perioada a adolescentei pune  bazele unui grup -Futurians Fan Group- alaturi de Isaac Asimov, Donald Wollheim si Cyril Kornbluth dar si altii, grup care va forma scriitori si editori foarte importanti pentru sf-ul mondial .In 1936 se alatura partidului comunist dar mai tirziu se convinge singur ca ideologia sufera la multe capitole si in 1939 pleaca din partid. Participa ca orice american respectabil la al doilea razboi mondial si se elibereaza din armata ca sergent de data asta in Europa mai precis in Italia. A fost casatorit de cinci ori si a avut patru copii.

Pohl a inceput sa scrie inca de prin anul 1930 dar tot ce a publicat pina in 1937 i-a aparut sub pseudonim, 1937 fiind anul in care i-a aparut prima scriere ,de fapt un poem intitulat „Elegie pentru o planeta moarta:Luna” in cea mai tare revista de sf Amazing Stories. Din anul 1939 pina in anul 1943 a fost editorul a doua reviste pulp Astonishing Stories si Super Science Stories contributia lui ca texte in aceste doua reviste disimulind-o sub diverse pseudonime si colaborari, mare parte din colaboratori fiind din grupul Futurienilor fondat de el. Opreste editarea celor doua reviste in momentul in care Germania invadeaza Rusia rosie desi cele doua reviste dupa acest moment mai apar sporadic pina in 1943,  an cind se termina definitiv aparitia lor.

Dupa al doilea razboi mondial Pohl care cochetase mai devreme ca agent literar isi reia vechea activitate dar si se angajeaza in publicitate ca agent de copyright  si mai apoi ca editor pentru revista Popular Science. Un lucru remarcabil la Pohl este ca a fost ,pentru scurt timp ce-i drept , singurul agent literar pe care Isaac Asimov l-a avut vreodata si o perioada buna a reprezentat ca agent literar mai mult de doua treimi din toti scriitori importanti si consacrati ai sefeului. Din pacate agentia literara a lui Pohl da faliment spre finele anului 1950. Incepind cu anul 1953 Pohl devine foarte prolific publicind multe romane si povestiri unele scrise in colaborare, altele independente , romane sau povestiri care au cules multe premii de a lungul timpului. Din 1950 cind agentia literara da faliment , Pohl, pina in anul 1969, devine editorul a doua reviste vestite Galaxy si IF, cu el la cirma  revista IF a primit trei premii Hugo consecutiv trei ani pentru cea mai buna revista profesionista in anii 1966,1967,1968.

  

In anii ’70 Pohl daruieste cititorilor doua dintre cele mai renumite romane ale lui POARTA si PROIECTUL OMUL PLUS, ambele aparute la noi unul gratie editurii NEMIRA si editurii Pygmalion.

Scriitor prolific si cu multe premii la activ Frederick Pohl scrie  si scrie bine ca dovada fiind ultimul roman scris impreuna cu Arthur C.Clarke Ultima teorema aparut tot la Nemira. Pentru uluitorul JEM a primit in 1980 National Book Award. In aprilie 2011 a aparut ultimul roman scris de acest mare scriitor Grand Master SFWA- ALL THE LIVES HE LED un roman pe care cititorii vor vrea sa fie doar science -fiction, situat in viitorul apropiat descrie o situatie a naibii de plauzibila.

Recompensat cu Hugo, Nebula, Locus si  John W.Campbell Award romanul POARTA aparut in 1977 care face parte din seria HEECHEE  porneste de la o premisa SF deosebit de incitanta. Statia spatiala Heechee – cunoscuta ca Poarta – este jocul suprem de ruleta. Sansele sunt minime, dar castigul este atat de fabulos, incat exista mereu jucatori dispusi sa-si incerce norocul desi niciodata nu poti sti unde ajungi.

Urmat  la trei ani distanta apare  Dincolo de orizontul albastru continuarea Portii, sclipitoare si total diferita in care, intr-un final exploziv de extrapolare scanteietoare, Pohl raspunde la toate intrebarile necesare despre Heechee si expune cateva speculatii cosmologice remarcabile.

Continuarea captivanta a seriei Heechee. In Poarta nu se cunosteau foarte multe despre rasa misterioasa, dar Intilnire cu Heechee ofera numeroase raspunsuri.Pohl manevreaza stralucit tema inteligentei artificiale. Cum fiecare volum din saga Heechee reia actiunea si problematica precedentului, lectura celui de-al patrulea volum, Analele Heechee, devine imperativa!

Si cum o editura respectabila ca NEMIRA nu ne poate lasa cu misterele nedezlegate iata ca in curind, mai curind decit credeti va aparea cartea a patra a seriei Heechee- Analele Heechee 

Bucurindu-se de uimitoarea tehnologie a Heechee  Robinette Broadhead a devenit nemuritor si se bucura de compania altor inteligente artificiale umane, dar dintr-odata viata idilica ii este amenintata de aparitia unei entitati extraterestre puternice care doreste eliminarea tuturor heecheelor si a oamenilor.Cu toate resursele la indemina Robinette nu poate descoperi cum poate opri acesti alieni. Se pare ca doar o intilnire face to face cu aceasta rasa extraterestra va determina soarta intregului univers din care doar unul va fi cistigator.

A patra carte din seria Heechee raspunde tuturor intrebarilor din primele trei dar ridica stacheta si mai sus in privinta rolului omului in univers, o carte captivanta si care se citeste pe nerasuflate, cei care au incercat Pohl  vor fi mai mult decit incintati.

Nu ratati aceasta carte!

posted by voicunike

15 comentarii la „HECHEE comeback!

  1. Salut,
    De Stackpole se mai aude ceva, asta apropo de serii incepute si neterminate?Am pus aceasi intrebare si pe blogul editurii si nu am primit nici un raspuns.

    1. E de inteles de ce au evitat sa foloseasca „analele”. 🙂 Totusi, „Consemnarile LUI Hechee”? Cine o fi Hechee asta?

  2. Se stie cumva traducatorul? Celelate au fost traduse de MDP.
    Anyways… ‘Poarta’ a fost printre primele carti sf citite de mine si mi-a ramas la suflet. Si urmatoarele doua au fost excelente si mi-au lasat impresia ca ofera o finalitate rezonabila. Din recenziile citite la „the annals of the hechee” am impresia ca aceasta pare o continuare fortata. Sper sa ma insel, oricum Nemira a inceput anul cu multe surprize placute.

  3. Despre Dan Simmons cu Endymion/The Rise of Endymion si despre Peter F. Hamilton cu The Naked God stiti ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *