Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack nu mai acceptă CSS personalizat. Citește documentația pe WordPress.org pentru a învăța cum să aplici stilurile personalizate pe site-ul tău: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css. in /home/bibliotecaluiliv/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
World Fantasy Award - Partea a IV-a - Biblioteca lui Liviu

Continuarea de Aici, Aici și Aici:

1999

 

 

 

 

 

 

 

 

WinneLouise Erdrich-The Antelope Wife

Charles de Lint-Newford V: Someplace to Be Flying

Sean Stewart-Mockingbird

Guy Gavriel Kay-Sarantine Mosaic I: Sailing to Sarantium

Thomas Sullivan-The Martyring

2000

 

 

 

 

 

 

 

Winner  Martin Scott (Martin Millar)-Thraxas I: Thraxas

Steven Erikson-Malazan Book of the Fallen I: Garden of the Moon (Malazan I: Grădinile Lunii) Tritonic (2008)

Peter S. Beagle-Tamsin

James P. Blaylock-The Rainy Season

Nina Kiriki Hoffman- Red Heart of Memories I: A Red Heart of Memories

Terence M. Green-A Witness to Life

2001

 

 

 

 

 

 

 

Winners Tim Powers-Declare

Sean Stewart-Galveston

China Mieville-New Crobuzon I: Perdido Street Station (Noul Crobuzon I: Stația Pierzaniei) Tritonic (2005)

Philip Pullman-His Dark Materials III: The Amber Spyglass

Guy Gavriel Kay-Sarantine Mosaic II: Lord of Emperors

Paula Volsky-The Grand Ellipse

1999

Câștigătoarea din acest an a fost poate o surpriză, având în vedere că acest World Fantasy este singurul premiu din carieră al autoarei și că a concurat cu mult mai titrații Charles de Lint și Guy Gavriel Kay. Este o poveste despre legendele nativilor americani, un domeniu mai puțin abordat de autorii de SFFH, poate și de aceea juriul a decis în favoarea ei.

Dintre cărțile nominalizate în acest an se remarcă, desigur, Mockingbird a lui Sean Stewart, o carte fermecătoare și plină de magie, nominalizată și la Nebula (2000), Locus Fantasy (1999) și James Tiptree Jr. Award (1999). Ar mai fi de semnalat Someplace to Be Flying a lui Charles de Lint (pentru care fac lobby pe lângă Editura Trei să fie publicat în română), partea a V-a a Seriei Newford, ajunsă deja la 24 de volume (2009) și Sailing to Sarantium a lui Guy Gavriel Kay, prima parte a Dipticului Sarantine Mosaic, serie ce se desfășoară în același univers creat în Tigana. Dacă ar fi fost după mine, eu aș fi premiat Mockinbird!

2000

Scoțianul Martin Millar a început să publice în 1999, sub pseudonimul Martin ScotSeria Thraxas, care număra, în 2003, deja 8 volume. Primul volum al seriei, Thraxas, a câștigat,  World Fantasy în 2000 și a mai fost nominalizat la Premiul Seiun (Japonia) în 2003, pentru cel mai bun roman tradus, oarecum surprinzător, având în vedere că printre nominalizați s-au mai numărat Peter S. Beagle, Nina Kiriki Hoffman și James P. Blaylock (la ora aceea Steven Erickson era un ilustru necunoscut). Thraxas este un erou mai atipic, bețiv, grăsan și un parior înrăit, sărit de 40 de ani și care intră mereu în belele, încercând să le rezolve, o poveste detectivistică într-un regat magic. De același autor (Martin Millar) la noi a apărut Zânele Punkiste din New York (The Good Fairies of New York) la Editura Tritonic (2008)

Dintre nominalizați se remarcă, acum, Steven Erickson cu Gardens of the Moon (nominalizată și la Locus pentru roman de debut), prima parte a epicei Serii Malazan Book of the Fallen, ajunsă în 2010 la 10 volume. Romanul a ‘beneficiat’ de o traducere execrabilă la Tritonic (2008), practic o bătaie de joc la adresa bunului simț, dar Nemira tocmai a anunțat că va începe publicarea acestei serii superbe în această vară (mulțumiri lui Nicu). Nu trebuie uitat, desigur, veteranul Peter S. Beagle, al cărui roman, Tamsin (povestea unei adolescente americane, mutată în Anglia, și a Fantomei de 300 de ani, Tamsin) a mai fost nominalizat la Locus (roman Fantasy) și a câștigat Mythopoeic Fantasy Award for Adult Literature (2000). Eu aș fi premiat Gardens of the Moon.

2001

Anul acesta au fost 2 câștigători: despre Tim Powers am tot vorbit, numai la World Fantasy a fost nominalizat de 7 ori, câștigându-l de 2 ori-cu Last Call (prima parte a Trilogiei Last Call) în 1993 și cu cel de față, Declare, un roman stand-alone care se ocupă de Profesorul Andrew Hale, membru al Serviciului Secret Britanic, cu un plot ce implică, printre altele, Arca Biblică și Căderea Cortinei de Fier. Unul din cele mai premiate romane ale anului 2000, cu nominalizări la Locus Fantasy Novel (2001), Nebula (2002), Mythopoeic Fantasy Award for Adult Literature (2002), Phantastik Preis Foreign Novel (2005), Arthur C. Clarke Award (2011), SF Site Poll (2001) și câștigător al International Horror Guild Award (2001). Celălalt câștigător din 2001 a fost Sean Stewart cu Galveston, câștigător și al Sunburst Award (2001) și nominalizat la Locus Fantasy Novel (2001) și SF Site Poll (2001); o poveste despre magie care se petrece pe insula Galveston, prinsă într-un Mardi Grass etern și invadată de creaturi care mai de care  mai neobișnuite: scorpioni cât câinii, o văduvă care-și devorează victimele, clovnul care plânge.

 Unul dintre romanele nominalizate în acest an a fost tradus și la noi: China Mieville cu Perdido Street Station (prima parte a Trilogiei New Crobuzon, premiată cu Arthur C. Clarke Award-2001, British Fantasy Award-2001, Ignotus Foreign Novel Award-2002, Kurd Lasswitz Preis-2003 și cu Prix de l’Imaginaire-2004 și nominalalizată la James Tiptree Jr. Award-2001, Locus Fantasy Award-2001, British SF Award-2001, Hugo Award-2002, Nebula-2003 și SF Site Poll-2002), apărută la Tritonic în două ediții, cu titlul Stația Pierzaniei, un superb amestec de new-weird, fantasy și SF pe fundalul orașului Noul Crobuzon, populat de creaturi fantastice, extratereștri și rase eteroclite, un savant neobișnuit care trebuie să ajute un păsăroi Garuda, experimente monstruoase ale autorităților etc. De remarcat ar mai fi  The Amber Spyglass a britanicului Philip Pullman, a III-a parte a Seriei His Dark Materials, un amestec fascinant de steampunk și Young Adult Fantasy (la noi au apărut Materiile Întunecate-Luminile Nordului și Materiile Întunecate-Pumnalul Diafan, primele 2 părți ale seriei, la Editura Humanitas, la vreo 7 ani distanță unul de celălalt-să sperăm că nu va mai dura tot atât până când va mai apărea și celălalt volum, că atunci cei care erau copii când citeau primul volum în română vor ajunge bunici la al treilea). Romanul a mai fost nominalizat la Locus Fantasy Award în 2001. Eu aș fi premiat Perdido Street Station, unul din cele mai bune romane din ultimul deceniu, revoluționar și fascinant deopotrivă.

Posted by Liviu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *