Am fost foarte incintat cind am aflat ca este la tradus inca o carte marca DAN SIMMONS, DROOD, o carte care este cam „babana” aproape 1000 de pagini, mai ales ca este inspirata din opera marelui scriitor CHARLES DICKENS.Cine nu isi aduce aminte cu placere de Marile Sperante,David Copperfield sau Oliver Twist si alte romane care ne-au incintat cu lectura lor placuta.Continuind opera marelui maestru, Simmons scrie cu maiestria unui virtuoz un
Bestseller fara doar si poate. În acest thriller complex şi tulburător, Dan Simmons autorul unui alt roman care trebuie neaparat tradus si la noi-TEROAREA
Işi imaginează la modul strălucit o secvenţă de evenimente înfiorătoare, ca sursă de inspiraţie a ultimului roman neterminat al lui Dickens, Misterul lui Edwin Drood.
În 1865, când scapă ca prin urechile acului de moartea într-un accident de tren şi încearcă să salveze şi alţi pasageri, Dickens întâlneşte un tip morbid, pe nume Drood, care, după toate aparenţele, călătorea într-un sicriu. Alături de prietenul său din viaţa reală, romancierul Wilkie Collins, care spune povestea, Dickens îl urmăreşte pe derutantul Drood, efort care îi duce pe cei doi într-o lume de coşmar de sub străzile Londrei. Collins începe să se întrebe dacă obiectul urmăririi lor, presupunând că tipul există cu adevărat, nu e cumva o simplă acoperire a tendinţelor criminale ale confratelui său. În ciuda lungimii cărţii, cititorii vor parcurge în mare viteză paginile, atraşi de complicaţiile acţiunii şi de enigmele psihologice intrigante, care îi vor duce pe mulţi cu gândul la scrierile lui Charles Palliser şi Michael Cox.
O carte încântătoare, şi asta mulţumită vocii naratorului său, Wilkie Collins. O să las detaliile acţiunii sa le aflati citind cartea,nu fara a va sublinia timpul istoric in care se petrece actiunea cartii-epoca victoriana- epoca marilor „abureli”. Umorul, surprizele şi groaza de care musteşte romanul se datorează faptului că Dan Simmons l-a creat pe Collins, personajul dependent de droguri, invidios, ucigaş şi complet absorbit de propria persoană. Simmons a apelat la aceeaşi magie folosită de Nabakov (nu fac o comparaţie a înălţimii atinse de cei doi ca scriitori, desi dupa parerea mea Simmons este net superior lui Nabakov) pentru a o crea pe Lolita, dând naştere imaginilor inversate ale sentimentelor şi faptelor josnice, care devin astfel distractive.După părerea mea, acţiunea se derulează ireproşabil, păstrând aceeaşi forţă de la început până la sfârşit asa cum Dan Simmons ne-a obisnuit in celelalte romane aparute pina acum la noi la editura NEMIRA.
Banuiesc ca daca nu anul acesta, poate ca la anul cind vom scapa de efectele crizei vom putea citi continuarile la superba serie HYPERION CANTOS, ultima aparuta la noi fiind CADEREA LUI HYPERION
Imi doresc tare mult ca asteptarea asta care ne omoara sa nu mai dureze atit si sa apara ENDYMION
Actiunea romanului se reia la 274 de ani de la Caderea Hyperionului aducindu-ne in atentie un tinar vinator- Raul Endymion,Mai multe nu pot sa va zic deoarece va stric toata distractia.
Un final superb al serie si care te lasa masca asa cum a facut-o si cu dipticul ILION si OLIMP, doua carti adevarate si bestiale!
Dupa ce am terminat de citit Olimp am mai reusit sa articulez un singur cuvint WOW! si cred ca asta spune tot.Felicitari NEMIRA pentru aceste carti superbe!
posted by nicu